Firma Comprital, jeden z czołowych włoskich producentów półproduktów do lodów, od lat prowadzi w swojej siedzibie w Settala kursy doszkalające lodziarzy. Obecnie Comprital całkowicie zmienia Athenaeum, centrum profesjonalnego kształcenia, zarówno architektonicznie, jak i merytorycznie.
Podobne artykuły
Otwórz z nami lodziarnię ‒ warsztaty lodziarskieSezon lodziarski 2014 – bezpłatne warsztatyJacopo Chelli, Giacomo Schiavon oraz boskie gelato w VegagastroAthenaeum, zaprojektowane przez znanego włoskiego architekta Paolo Maldotti, nie tylko zmienia całkowicie swój wygląd, ale również zakres szkoleniowy. Comprital zaprosił do współpracy najwybitniejszych mistrzów z branży lodziarskiej i cukierniczej. Obecnie wśród wykładowców Athenaeum znajdują się tacy profesjonaliści, jak:
Sonia Balacchi – zdobywczyni tytułu Pastry Queen
Filippo Novelli – zwycięzca Coppa del Mondo della Gelateria 2012
Beppo Tonon – specjalista w carvingu ( artystycznym krojeniu owoców)
Lia Milazzo – cake designer
Carmelo Brancato – mistrz cukierniczy
Leonardo Ceschin – mistrz lodziarski, lodziarz w drużynie mistrzów w 2012 r.
Ernst Knam – specjalista w zakresie czekolady, zwycięska drużyna Coppa del Mondo della Gelateria 2012
Pierpaolo Magni – mistrz cukierniczy, dwukrotny mistrz świata w lodach,
Ta lista nie jest zamknięta.
Comprital stawia na ciągły rozwój swoich klientów, dlatego oprócz szkoleń w Athenaeum, firma organizuje liczne kursy w różnych miastach Włoch. Na www.comprital.com/corsi znajduje się pełna lista organizowanych kursów.
– Wielu z wykładowców jest znanych również polskim lodziarzom i cukiernikom. Mamy nadzieję, że część szkoleń uda się zorganizować również dla naszych klientów. Rozpoczęliśmy szkoleniem z przygotowania lodowego sushi, prowadzonym przez Filippo Novelli i zamierzamy rozwijać ten projekt – zapewniła Ewa Krasoń, prezes firmy Arlekino.