Kocoatrait specjalnie na świąteczny sezon wyprodukował czekoladę Bean to Bar 64% Plum Cake Dark Chocolate z owocami i orzechami. To pierwsza na indyjskim rynku zrównoważona wegańska czekolada z nutami ciasta śliwkowego, w opakowaniu wolnym od plastiku.
Do produkcji czekolady zastosowano organiczne ziarna kakaowca indyjskiego pochodzenia. To bogata czekolada wegańska nasycona przyprawami takimi jak goździki, cynamon i gałka muszkatołowa, z dodatkiem moreli, żurawiny, rodzynek, wiśni, skórki pomarańczy i migdałów. Opakowanie zostało wykonane z bawełny z odzysku i łusek kakaowych - nie zawiera plastiku ani papieru.
Jak pisze producent, Bean to Bar 64% Plum Cake Dark Chocolate to pierwsza w Indiach czekolada wegańska, zrównoważona, organiczna, zero waste i bezglutenowa. Do tej pory firma produkowała czekolady tradycyjne (niewegańskie), ale także przeznaczone dla świadomych konsumentów i przyjazne planecie. Kocoatrait to zrównoważona i odpowiedzialna indyjska marka czekoladowa bean to bar, która od początku zwraca uwagę na to, że przemysł czekoladowy w dużym stopniu przyczynia się do zmiany klimatu ze względu na znaczny ślad węglowy. Wypunktowuje inne problematyczne aspekty przetwórstwa kakao, wdrażając działania mające na celu m.in. zmniejszenie zużycia wody do produkcji kakao, zmniejszenia emisji dwutlenku węgla czy redukcji plastikowych odpadów. Markę stworzyli Poonam Chordia i Nitin Chordia, pierwszy certyfikowany degustator czekolady w Indiach.
ESS