...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Kruche ciasteczko dobre na wszystko!

Trzy francuskie przedsiębiorczynie wypuściły na rynek kruche ciasteczka pod marką „Kignon”. Do ich wypieku użyły mąki z... niesprzedanego pieczywa.

W czasach kiedy marnuje się bardzo dużo jedzenia rocznie, niektórzy właściciele firm szukają sposobów na to, by wykorzystać to, co zostało już wyprodukowane, ale nie sprzedane. Jak wielki jest problem marnotrawstwa np. we Francji świadczą liczby. Wyrzuca się tam około 10 milionów ton jedzenia rocznie, jeszcze nadającego się do spożycia. Czołowe miejsce jeśli chodzi o marnowanie zajmuje niestety pieczywo. Francuzi wyrzucają rocznie aż 600 milionów bagietek, z czego 200 trafia do kosza od razu w piekarni. Dlatego trzy inżynierki po fakultecie z agro-żywienia postanowiły z niesprzedanego pieczywa produkować mąkę, a z niej piec kruche ciasteczka. 

Biscuiterie Handi-Gaspi

Swój sklep nazwały „Biscuiterie Handi-Gaspi”. Biscuit to po francusku „kruche ciasteczko”, skrót handi pochodzi od słowa „handicapé” i oznacza osobę niepełnosprawną, drugi skrót „gaspi” zaczerpnięto od słowa ”gaspillage”, co oznacza „marnotrawstwo”. Biscuiterie (możemy to przetłumaczyć jak sklep z ciastkami) powstała w 2021 roku. Właścicielki kierowały się nie tylko względami ekologicznymi, tworząc ten biznesowy koncept, ale także chęcią niesienia pomocy osobom upośledzonym umysłowo w znalezieniu pracy. Wszystkie trzy założycielki firmy: Katia Tardy, Alix Guyot i Louise Douillet pracowały wcześniej w stowarzyszeniu w Nantes, które propagowało aktywizację zawodową osób niepełnosprawnych oraz ideę przeciwdziałania marnotrawstwu żywności, więc grunt pod oryginalny pomysł, jakim jest ich „Biscuiterie Handi-Gaspi”, był solidny. Poza tym panie znają się na swojej pracy, a ich wcześniejsze doświadczenie zawodowe procentuje w prowadzeniu własnej firmy.  Alix była swego czasu specjalistką  rozwoju produktu, stąd dobrze wie, jak wypiekać ciasteczka z wykorzystaniem mąki pozyskiwanej z czerstwego pieczywa, Louise zna się na poszczególnych etapach produkcji, bo pracowała w firmie o podobnym profilu, a Katia Tardy, swoje doświadczenie pracy w Grupie Nestlé jako marketingowiec, wykorzystuje teraz we własnym biznesie. Osoby niepełnosprawne nie są zatrudniane bezpośrednio przez właścicielki, ale we współpracy z jedną z firm działającej jako miejsce pracy dla osób niepełnosprawnych w ramach „Établissement et service d’aide par le travail” w skrócie ESTA (nasz odpowiednik Zakładu Pracy Chronionej).

Cookies aux pépites de chocolat, sablés citron amande, chocolat noisette

To niektóre rodzaje sprzedawanych słodkości. „Biscuiterie Handi-Gaspi” ma opracowane kilka receptur na słodkie ciasteczka np. czekoladowe, z kawałkami czekolady, czekoladowe o smaku pomarańczy, orzecha, czysto maślane lub z dodatkiem gryki. W planach jest wprowadzanie do asortymentu ciasteczek słonych. Ciasteczka są sprzedawane pod marką „Kignon”. Do wypieku wszystkich rodzajów używa się mąki pozyskanej z recyklingu niesprzedanego chleba. Właścicielki ratują 30 ton czerstwego pieczywa w ciągu roku. Swoją działalność dziewczyny z „Biscuiterie” promują piosenką, którą nagrały spontanicznie i z przymrużeniem oka. 

Tekst: Katarzyna Szarek

Zdjęcie: KLIK!

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji