Tuzy francuskiej gastronomii: Pierre Hermé i Alain Ducasse wydali w tym samym czasie książki – wspomnienia, które przybliżają nam ich drogę do osiągnięcia cukierniczego kunsztu. Do grona autorek kulinarnych nowości dołączyła również Magdalena Tomaszewska – Bolałek ze swoją kolejną pozycją na temat kuchni skandynawskiej.
Pierre Hermé francuski cukiernik o światowej sławie wydał 6 października książkę „Toutes les saveurs de vie” („Wszystkie smaki życia”). Jest autorem wielu publikacji poświęconych cukiernictwu np. „Desery. Od najprostszych po wykwintne”, „Makaroniki”, „Czekolada”. Tym razem nowa książka poświęcona została jego życiu. Jeśli pada nazwisko Pierre Hermé to natychmiast mamy przed oczami makaroniki, bo m.in z nich słynie francuski cukiernik. Lubi kreować nieoczywiste połączenia smaków i takie ciasteczka znajdziemy w jego sklepach. Druga rzecz z jaką kojarzy nam się Hermé to staranność oraz wyrafinowanie jeśli chodzi o opakowania czy wystrój jego cukierni. Jednym słowem jest to cukiernik – artysta dbający o każdy szczegół swojego produktu. Książka powstała we współpracy z dziennikarką kulinarą Catherine Roig. Cytując wydawcę – W nowej pozycji, w której Pierre Hermé po raz pierwszy zdecydował się na zwierzenia, opowiada nam o początkach i wyzwaniach w swojej pasji, od pragnienia wiedzy, która zaprowadziła go do wielu zakątków świata w poszukiwaniu najlepszych kaw, czekolad, wanilii do spotkań z mistrzami cukierniczego rzemiosła, którzy mieli wpłwy na jego drogę zawodową.
Pierre Hermé debiutował w słynnej piekarni Lenôtre, następnie pracował w starej, renomowanej cukierni Fauchon aż wreszcie otworzył w 1997 roku własny La Maison Pierre Hermé Paris (Dom Cukierniczy Pierre Hermé). Nie zatrzymał się wyłącznie na Paryżu, ale podbił Tokio i przez te wszystkie lata stworzył podstawy współczesnego cukiernictwa z tzw. górnej półki. O swoim zawodzie mówi tak:
„Od najrzadszych odmian wanilii do najbardziej niedostępnych kawowców, od najbardziej aromatycznych ziaren kakao do najsmaczniejszych cytrusów, mój zawód dał mi szansę zaspokoić moją nieskończoną ciekawość wobec smaków, ludzi i życia. Chciałem w tej książce pokazać Wam, poprzez ważne etapy mojej kariery, poprzez moje podróże, spotkania z wyjątkowymi producentami i pełnymi pasji rzemieślnikami – wszystko, co mnie inspirowało i dawało zawsze i ciągle ochotę do tego, by czerpać z życia pełnymi garściami.”
Alain Ducasse i jego „Une vie de goûts et de passions”
Drugi ze znanych mistrzów francuskiej kuchni – Alain Ducasse również wydał książkę biograficzną, której tytuł możemy przetłumaczyć „Życie pełne smaków i pasji”. Ducasse jest cukiernikiem, restauratorem, nauczycielem i założycielem szkół kulinarnych. Nigdy nie spoczął na laurach, śledzi i kreuje nowe trendy. Ostatnio otworzył sklep z herbatnikami z prostym składem, ale z ciekawymi dodatkami. Nowo wydana pozycja pokazuje – jak w przypadku Pierre’a Hermé – jego drogę na zawodowy szczyt. To nie jest – jak mówi nota wydawcy – zbior wspomnień, ale sposób podzielenia się emocjami, jakie wiążą się z jedzeniem posiłków, z przygotowaniem dań, z odkrywaniem i delektowaniem się smakami.
Tradycje kulinarne Norwegii
Jesieną na polskim rynku wydawniczym, ze swoimi odkryciami na temat zwyczajów kuchni poszczególnych krajów, powraca Magdalena Tomaszewska – Bolałek. Badaczka kultury kulinarnej, nagradzana autorka książek, bohaterka wywiadu w lipcowym numerze „Mistrza Branży”, pod koniec października rozpoczyna promocję „Tradycji kulinarnych Norwegii”. Przyroda Norwegii budzi zachwyt wśród turystów, a dzięki książce będziemy mieć okazje poznać zaplecze kulinarne tego kraju, którego kuchnia słynie z ryb, nabiału i kawy. Smakosze – jak przekonuje Magdalena Tomaszewska-Bolałek – znają z pewnością trend new nordic cuisine, czyli serwowanie potraw jak najmniej przetworzonych, nieskomplikowanych, bazujących na tradycji, estetycznie, a nawet wyrafinowanie podanych w czym specjalizuje się np. wiekrotnie wyróżniania nagrodami duńska restauracja „Noma”.
Ziemniak, wyznanie miłości
Pozostając w klimacie skandynawskim, ciekawą pozycją wydaje się książka blogerki - Iny-Janine Johnsen „Ziemniak. Wyznanie miłości”, która miała premierę we wrześniu 2022 roku. Jest to ok. 100 przepisów na potrawy z ziemniaka, w tym tak nieoczywiste jak na słodkości z wykorzystaniem tego warzywa.
Zestawienie publikacji:
Pierre Hermé, „Toutes les saveurs de vie”, wydawnictwo Buchet-Chastel, str. 309, premiera 6 października 2022 roku
Alain Ducasse, „Une vie de goûts et de passions”, wydawnictwo „JC Lattès”, str. 240, premiera 12 października 2022.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek, „Tradycje kulinarne Norwegii”, wydawnictwo „Hanami”, str. 240, premiera 27 października 2022.
Ina-Janine Johnsen „Ziemniak. Wyznanie miłości”, wydawnictwo „Wielka Litera”, str. 280, premiera wrzesień 2022 roku.
Tekst: Katarzyna Szarek