...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Lekko i kolorowo - jesień z nowym Mistrzem Branży

Niebieski chleb, czarna beza, czekoladowa anatomia i desery ze szczawiem - to tylko niektóre smaczki, które znajdziecie na łamach jesiennego wydania. A na naszej okładce mistrz smaku - Tomasz Deker, jeden z najlepszych cukierników w Europie, który dzieli się z nami swoją filozofią sukcesu.

To było wyjątkowe pracowite lato! Po miesiącach zastoju, właściciele lodziarni, cukierni, kawiarni i hoteli starali się nadrobić “covidowe” straty. Prawda jest jednak taka, że bez względu na okoliczności  i zewnętrze trudności,  ciężka praca zawsze była i jest stałym elementem prowadzenia działalności wszystkich tych, którzy mają ambicję na więcej. Jak w żadnej innej branży, w gastronomii to więcej oznacza poświęcenie w dzień, w nocy, w święta... Dlatego tak łatwo o to, by zanim nadejdzie sukces, przyszło wypalenie. Jak się przed nim ustrzec? W pracy trzeba szukać... frajdy! To tylko jeden z elementów filozofii sukcesuTomasza Dekera, który może się poszczycić tytułem Prix Au Chef Pâtissier 2020

 


Nie mniejsze powody do dumy ma Przemysław Klima, któremu wraz z zespołem udało się spełnić marzenie o gwiazdce Michelin. Ile czasu zajęło dojście do tego sukcesu? Jak łączyć słodkości z winem? I z jakimi smakami warto łączyć szczaw, przygotowując z niego deser? O tym opowiada w Rozmowie Mistrza Branży szef kuchni krakowskiej restauracji - Bottiglieria1881.

 

 

Ciężkia praca, podobnie jak trudne czasy wymagają lekkiego podejścia. Być może dlatego z każdym rokiem beza wygrywa wszelkie rankingi ulbionych deserów Polaków. W tym numerze przyglądamy się jej hsitorii, rodzajom i technologii produkcji. Ten prosty deser jest chyba najlepszym rozwiązaniem na czas kryzysu, nie tylko na jego tani koszt i sporą dawkę cukru, która przykryje każdą gorycz. Dzięki zawartości octu przypomina, że każda słodycz jest jeszcze lepsza doprawiona czymś, co samo w sobie wydaje się nie do przełknięcia.  Każda beza zawiera ocet, a sukces - porażki i trudności. 

 

 


Nadejścia jesieni nie tzreba nikomu specjalnie ogłaszać. Zwiastują ją kolory. I to kolor rządzi również w tym wydaniu. Barwna może być nie tylko beza, cukrowa dekoracja na torcie (o czym przekonuje Angelika Chwyć w dziale Kreatywny Sugarcrafting), ale też chleb (polecamy artykuł "Kromka z kolorem"). I to w dodatku jego miękisz! A także każdy inny deser. Jak przygotować go w modnym kolorze blue classic? I czy taki deser będzie zgodny z modą na zdrowe odżywianie? O tym przeczytacie w materiale Ewy Siudy Szymanowskiej.

 

 

 

Zachęcamy także do przejrzenia dalszej części kompendium wypieków Joanny Gwizdały. Tym razem poznacie wszelkie sposoby wykorzystania ciasta drożdżowego. Ważną częścią jego produkcji jest odpowiednie przygotowanie blachy do pieczenia. Koniecznie zapoznajcie się z przeglądem tłuszczy do forem autorstwa Adama Melkowskiego.

 

 

Znajdziecie też 17 porad na ciekawe posty w mediach społecznościowych, którym obowiązkowo powinny towarzyszyć zdjęcia. Zwykle piszemy o tym, jakie powinny one być. Tym razem wraz z fotografką, Karoliną Świdzikowską, ustrzeżemy was też przed najczęstszymi błędami.

 

 


A oprócz tego - receptury, czekoladowa anatomia Sarah Hardy, lodziarskie ABC Szymona Sapiehy, felieton Macieja Rosińskiego i wiele, wiele innych ciekawych materiałów! Oddajemy w Wasze ręce jesienny numer z nadzieją, że uczyni Waszą pracę nieco lżejszą, wyroby bardziej kolorowe i pobudzi do twórczego odczarowania jesieni w cukierni i piekarni.


SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Filozofia sukcesu Tomasza Dekera
Słodkości ze szczawiem, winem i gwiazdką

Mistrz produkcji
Niezwykłe studio projektowe
Niebieskie jedzenie, czyli niezdrowe?
Branża na ostrzu noża – felieton Macieja Rosińskiego
Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć – barwniki
Kolejne nowości w ofercie firmy Dorosiowe Ranty
Beza – lekkość piórka na wagę złota

Receptury

  • Ciasteczka Gold
  • Tort kawowy z mleczną czekoladą
  • Beza wegańska
  • Beza z marakują, czarną porzeczką i nutą pomarańczy
  • Beza owocowa

Lodziarskie ABC
Anio – tabliczki doprawione wyobraźnią
Sarah Hardy – mistrzyni czekoladowej anatomii i makabry
Kromka z kolorem
Modernizując, nie możesz pominąć aspektów energetycznych
Kompendium wypieków: ciasto drożdżowe
Jakość pamięta się o wiele dłużej niż cenę
Tłuszcz w formie
Bułki prostokątne

Mistrz sprzedaży
4 sposoby na wyższą rentowność każdej piekarni
Idzie jesień, a wraz z nią zmiany
17 pomysłów na atrakcyjne posty w social mediach
Jedzenie w obiektywie, cz. I. Jak robić i... jak nie robić zdjęć słodkościom

Flash News

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżacy numer Mistrza Branży >

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji