...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Małe jest piękne

Świat oszalał. Na punkcie miniaturyzacji, która musi iść w parze z artystycznym zacięciem. Małe jest piękne, ale pod warunkiem, że jest eleganckie, zwłaszcza w cukiernictwie.

Kiedy w polskich witrynach dopiero co zadomowiły się minideserki, miniciasteczka, świat dawno rozkochał się w sweet tables – słodkich stołach, gdzie sztuka dekoracji słodkich drobiazgów rozwinęła się nad wyraz mocno i bardzo efektownie.

Im mniejsze formy różnorodnych ciasteczek, tym większy pietyzm w ich wykonaniu i de­korowaniu. W tym przypadku piękno ozna­cza nie tylko dobry smak, idealnie dobrane kolory, ale jest jednoznaczne z drobiazgo­wością zdobień na miniaturowych dziełach sztuki cukierniczej. Od tych finezyjnych ła­koci już tylko mały krok do sweet tables.


Szwedzki stół na słodko
Kto widział sweet tables zaprojektowa­ne i wykonane przez Amy Atlas, ten wie, że mowa o wysokim kunszcie dekorator­skim, w którym nie ma przypadku. Na świe­cie moda na słodkie stoły rozwija się dy­namicznie od paru lat i wciąż zaskakuje nowymi realizacjami. To, co je charakte­ryzuje, to bogactwo i różnorodność pro­ponowanych wypieków, pralinek, słodkich dodatków. Bardzo ważna jest prezentacja i wykonanie deserów, sposób ich podania oraz dekoracja stołu przygotowana w odpo­wiedniej konwencji kolorystycznej, stylowej i kontrastowej. Liczy się każdy szczegół i do­datek. Wszystko musi ze sobą współgrać.
Na świecie słodki stół doskonale spraw­dza się zarówno podczas skromnych przy­jęć urządzanych w domu czy w ogrodzie, ogromnych bankietów organizowanych przez firmy cateringowe, jak i na wese­lach bądź  innych wystawnych uroczysto­ściach rodzinnych.

Fot. Tomasz Raczek


Sweet cakes na sweet tables
Jakie ciasteczka najczęściej pojawiają się na słodkich stołach? Najróżniejsze, o ile spełniają warunek filigranowości. Wśród nich nie brakuje cupcakesów. To one ostat­nimi czasy zajęły miejsce zarezerwowane do tej pory dla tortów. Obecnie obowiązują zdecydowanie formy mini, koniecznie wy­twornie podane – wszystko po to, by spoży­wanie babeczek było eleganckie i nie spra­wiało kłopotu. Dziś możliwości jest wiele. Ciasteczka te serwujemy w zgrabnych, prak­tycznych papilotkach, dostępnych w bogatej gamie kolorystycznej i wzorniczej. Dzięki temu możemy dopasować je do charakte­ru okoliczności czy gustu gości. Maleńkie cupcakesy udekorowane kremem, fantazyj­nymi posypkami lub najróżnorodniejszymi motywami z lukru plastycznego, ustawione na specjalnych paterach lub stojakach, wy­glądają niezwykle efektownie i z sukcesem konkurują z wyrafinowanymi, ale jednak kło­potliwymi w porcjowaniu tortami.

cukry w różnych kolorach i formach

foremki ze stali nierdzewnej w niezliczonej ilości kształtów

Fot. Staedter


Niewątpliwie zachwycające smakiem, ale przede wszystkim mocno zwracające uwagę są ciasteczka w formie lizaka – lollypops lub inaczej cakepops. Wykonanie cakepopsów wymaga precyzji i wyobraźni artystycznej, a rezultaty często zapierają dech w pier­siach. Ciasteczka te, dzięki użyciu lukru pla­stycznego, występującego we wszystkich kolorach tęczy, przybierają wymyślne kształ­ty. Umieszczone na poręcznych patyczkach świetnie sprawdząją się podczas przyjęcia z udziałem dzieci. A dzieci uwielbiają je nie tylko za smak, ale głównie za wspaniały wy­gląd.

 

   
 

Bawmy się dekorowaniem wypieków!
Bawmy się dekorowaniem naszych wypieków i korzystajmy z dostępnych na rynku półproduktów, narzędzi, akcesoriów. Warto spraw­dzić bogaty asortyment marki Staedter, który zachęca do podejmowania nowych doświadczeń cukierniczych i umożliwia realizację najśmielszych wizji artystycznych. W katalogu firmy można znaleźć dosłownie wszystko. To jedyna marka na europejskim rynku oferująca kompleksowe zaopatrzenie w artykuły cukiernicze niezbędne, by wypiekać różnorodne ciasteczka i dowolnie je ozdabiać. Firma oferuje również nietypowe, eleganckie opakowania na każdą niemal okazję.

Firma Staedter prowadzi również warsztaty i szkolenia w zakresie nowoczesnej dekoracji cukierniczej. Są one adresowane zarówno do miłośników słodkich wypieków, jak i profesjonalistów pragnących pogłębić wiedzę i zdolności praktyczne. Uczestnicy szkoleń pracują na akcesoriach i surowcach firmy, co pozwala przetestować i ocenić wiele rozwiązań w jednym miejscu i czasie. Serdecz­nie zapraszamy na szkolenia! Do zobaczenia!

Kontakt w sprawie szkoleń: Ewa Raczek,
tel. 784 393 903

Więcej na www.szkola-stadtera.pl

 

 

Dodatkowo cakepopsy znakomicie pre­zentują się w polewie czekoladowej. W ta­kiej wersji idealnie pasują do uroczystych koktajli, wesel czy eleganckich rautów. Naj­lepiej serwować je zatknięte w specjalny styropian przyozdobiony szykowną, lekką tkaniną lub na płaskim talerzyku, odwrócone patyczkiem do góry. Zapakowane w prze­zroczystą folię stanowią miły podarunek dla gości na zakończenie przyjęcia.
Zarówno cupcakes, jak i cakepops wyśmie­nicie nadają się na rodzinne spotkania o każ­dej porze roku, a zwłaszcza teraz, kiedy koń­czy się lato, a my ciągle chcemy cieszyć się słońcem. Niebanalne babeczki, przyozdobio­ne słodkimi kwiatami w pastelowych kolo­rach, czy ciasteczka na patyku uformowane np. w kształt słonecznika uświetnią każ­de rodzinne przyjęcie i pozwolą na dłużej zatrzymać wakacyjne wspomnienie lata.


Kruche koniecznie lukrowane
Okazuje się, że kruche ciasteczka są ostat­nio niezwykle modne, zwłaszcza te lukro­wane! Ciasteczka maślane, pachnące cy­namonem, z różnymi dodatkami, powoli wypierają tradycyjne pierniczki. Ile form można wykreować z kruchego ciasta? Tyle, ile jest okazji! Takie słodkie dzieła czasem mówią więcej niż słowa, a przy okazji coraz częściej stanowią barwną ilustracją waż­nych wydarzeń w życiu naszych klientów. W tym tkwi ich największy urok. Zapakowa­ne w estetyczne pudełeczko lub torebeczkę stanowią miły i niezapomniany upominek. Nawet wrześniowy powrót do szkoły moż­na osłodzić „tematycznymi” ciasteczkami, oferując najmłodszym konsumentom mi­niaturowe, kruche zeszyty i długopisy. Ale koniecznie lukrowane i udekorowane! Miłej zabawy!

Ewa Raczek, dyrektor ds. szkoleń, Staedter Polska

 

   
 

Nietypowe akcesoria i surowce marki Staedter
Oferta marki Staedter to bogata paleta produktów związanych z piekarnictwem, cu­kiernictwem, dekoracją cukierniczą oraz szeroko pojętą tematyką kulinariów. Katalog Staedtera zaskakuje liczbą nietypowych, nowatorskich produktów wysokiej jakości, które są praktyczne, ergonomiczne i po prostu piękne. Staedter na bieżąco śledzi trendy w cukiernictwie, dopasowując ofertę do potrzeb i zmieniającej się mody. Tutaj zaopa­trzysz się we wszystko, co potrzebne do wypiekania ciast i ciasteczek: od surowców, przez liczne akcesoria do dekorowania, po atrakcyjne opakowania.
Najnowsze nietypowe propozycje, po które warto sięgnąć:
- cukry w różnych kolorach i formach
- foremki ze stali nierdzewnej w niezliczonej ilości kształtów,
- niestandardowe motywy dekoracji na torty,
- nowe wzory opakowań czy minipodstawek na ciasteczka, które sprawdzą się na nie­jednym sweet table.

www.staedter.pl

 

 


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji