czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Małe jest piękne 0

dodano ,Redakcja PS

Świat oszalał. Na punkcie miniaturyzacji, która musi iść w parze z artystycznym zacięciem. Małe jest piękne, ale pod warunkiem, że jest eleganckie, zwłaszcza w cukiernictwie.

Kiedy w polskich witrynach dopiero co zadomowiły się minideserki, miniciasteczka, świat dawno rozkochał się w sweet tables – słodkich stołach, gdzie sztuka dekoracji słodkich drobiazgów rozwinęła się nad wyraz mocno i bardzo efektownie.

Im mniejsze formy różnorodnych ciasteczek, tym większy pietyzm w ich wykonaniu i de­korowaniu. W tym przypadku piękno ozna­cza nie tylko dobry smak, idealnie dobrane kolory, ale jest jednoznaczne z drobiazgo­wością zdobień na miniaturowych dziełach sztuki cukierniczej. Od tych finezyjnych ła­koci już tylko mały krok do sweet tables.


Szwedzki stół na słodko
Kto widział sweet tables zaprojektowa­ne i wykonane przez Amy Atlas, ten wie, że mowa o wysokim kunszcie dekorator­skim, w którym nie ma przypadku. Na świe­cie moda na słodkie stoły rozwija się dy­namicznie od paru lat i wciąż zaskakuje nowymi realizacjami. To, co je charakte­ryzuje, to bogactwo i różnorodność pro­ponowanych wypieków, pralinek, słodkich dodatków. Bardzo ważna jest prezentacja i wykonanie deserów, sposób ich podania oraz dekoracja stołu przygotowana w odpo­wiedniej konwencji kolorystycznej, stylowej i kontrastowej. Liczy się każdy szczegół i do­datek. Wszystko musi ze sobą współgrać.
Na świecie słodki stół doskonale spraw­dza się zarówno podczas skromnych przy­jęć urządzanych w domu czy w ogrodzie, ogromnych bankietów organizowanych przez firmy cateringowe, jak i na wese­lach bądź  innych wystawnych uroczysto­ściach rodzinnych.

Fot. Tomasz Raczek


Sweet cakes na sweet tables
Jakie ciasteczka najczęściej pojawiają się na słodkich stołach? Najróżniejsze, o ile spełniają warunek filigranowości. Wśród nich nie brakuje cupcakesów. To one ostat­nimi czasy zajęły miejsce zarezerwowane do tej pory dla tortów. Obecnie obowiązują zdecydowanie formy mini, koniecznie wy­twornie podane – wszystko po to, by spoży­wanie babeczek było eleganckie i nie spra­wiało kłopotu. Dziś możliwości jest wiele. Ciasteczka te serwujemy w zgrabnych, prak­tycznych papilotkach, dostępnych w bogatej gamie kolorystycznej i wzorniczej. Dzięki temu możemy dopasować je do charakte­ru okoliczności czy gustu gości. Maleńkie cupcakesy udekorowane kremem, fantazyj­nymi posypkami lub najróżnorodniejszymi motywami z lukru plastycznego, ustawione na specjalnych paterach lub stojakach, wy­glądają niezwykle efektownie i z sukcesem konkurują z wyrafinowanymi, ale jednak kło­potliwymi w porcjowaniu tortami.

cukry w różnych kolorach i formach

foremki ze stali nierdzewnej w niezliczonej ilości kształtów

Fot. Staedter


Niewątpliwie zachwycające smakiem, ale przede wszystkim mocno zwracające uwagę są ciasteczka w formie lizaka – lollypops lub inaczej cakepops. Wykonanie cakepopsów wymaga precyzji i wyobraźni artystycznej, a rezultaty często zapierają dech w pier­siach. Ciasteczka te, dzięki użyciu lukru pla­stycznego, występującego we wszystkich kolorach tęczy, przybierają wymyślne kształ­ty. Umieszczone na poręcznych patyczkach świetnie sprawdząją się podczas przyjęcia z udziałem dzieci. A dzieci uwielbiają je nie tylko za smak, ale głównie za wspaniały wy­gląd.

 

   
 

Bawmy się dekorowaniem wypieków!
Bawmy się dekorowaniem naszych wypieków i korzystajmy z dostępnych na rynku półproduktów, narzędzi, akcesoriów. Warto spraw­dzić bogaty asortyment marki Staedter, który zachęca do podejmowania nowych doświadczeń cukierniczych i umożliwia realizację najśmielszych wizji artystycznych. W katalogu firmy można znaleźć dosłownie wszystko. To jedyna marka na europejskim rynku oferująca kompleksowe zaopatrzenie w artykuły cukiernicze niezbędne, by wypiekać różnorodne ciasteczka i dowolnie je ozdabiać. Firma oferuje również nietypowe, eleganckie opakowania na każdą niemal okazję.

Firma Staedter prowadzi również warsztaty i szkolenia w zakresie nowoczesnej dekoracji cukierniczej. Są one adresowane zarówno do miłośników słodkich wypieków, jak i profesjonalistów pragnących pogłębić wiedzę i zdolności praktyczne. Uczestnicy szkoleń pracują na akcesoriach i surowcach firmy, co pozwala przetestować i ocenić wiele rozwiązań w jednym miejscu i czasie. Serdecz­nie zapraszamy na szkolenia! Do zobaczenia!

Kontakt w sprawie szkoleń: Ewa Raczek,
tel. 784 393 903

Więcej na www.szkola-stadtera.pl

 

 

Dodatkowo cakepopsy znakomicie pre­zentują się w polewie czekoladowej. W ta­kiej wersji idealnie pasują do uroczystych koktajli, wesel czy eleganckich rautów. Naj­lepiej serwować je zatknięte w specjalny styropian przyozdobiony szykowną, lekką tkaniną lub na płaskim talerzyku, odwrócone patyczkiem do góry. Zapakowane w prze­zroczystą folię stanowią miły podarunek dla gości na zakończenie przyjęcia.
Zarówno cupcakes, jak i cakepops wyśmie­nicie nadają się na rodzinne spotkania o każ­dej porze roku, a zwłaszcza teraz, kiedy koń­czy się lato, a my ciągle chcemy cieszyć się słońcem. Niebanalne babeczki, przyozdobio­ne słodkimi kwiatami w pastelowych kolo­rach, czy ciasteczka na patyku uformowane np. w kształt słonecznika uświetnią każ­de rodzinne przyjęcie i pozwolą na dłużej zatrzymać wakacyjne wspomnienie lata.


Kruche koniecznie lukrowane
Okazuje się, że kruche ciasteczka są ostat­nio niezwykle modne, zwłaszcza te lukro­wane! Ciasteczka maślane, pachnące cy­namonem, z różnymi dodatkami, powoli wypierają tradycyjne pierniczki. Ile form można wykreować z kruchego ciasta? Tyle, ile jest okazji! Takie słodkie dzieła czasem mówią więcej niż słowa, a przy okazji coraz częściej stanowią barwną ilustracją waż­nych wydarzeń w życiu naszych klientów. W tym tkwi ich największy urok. Zapakowa­ne w estetyczne pudełeczko lub torebeczkę stanowią miły i niezapomniany upominek. Nawet wrześniowy powrót do szkoły moż­na osłodzić „tematycznymi” ciasteczkami, oferując najmłodszym konsumentom mi­niaturowe, kruche zeszyty i długopisy. Ale koniecznie lukrowane i udekorowane! Miłej zabawy!

Ewa Raczek, dyrektor ds. szkoleń, Staedter Polska

 

   
 

Nietypowe akcesoria i surowce marki Staedter
Oferta marki Staedter to bogata paleta produktów związanych z piekarnictwem, cu­kiernictwem, dekoracją cukierniczą oraz szeroko pojętą tematyką kulinariów. Katalog Staedtera zaskakuje liczbą nietypowych, nowatorskich produktów wysokiej jakości, które są praktyczne, ergonomiczne i po prostu piękne. Staedter na bieżąco śledzi trendy w cukiernictwie, dopasowując ofertę do potrzeb i zmieniającej się mody. Tutaj zaopa­trzysz się we wszystko, co potrzebne do wypiekania ciast i ciasteczek: od surowców, przez liczne akcesoria do dekorowania, po atrakcyjne opakowania.
Najnowsze nietypowe propozycje, po które warto sięgnąć:
- cukry w różnych kolorach i formach
- foremki ze stali nierdzewnej w niezliczonej ilości kształtów,
- niestandardowe motywy dekoracji na torty,
- nowe wzory opakowań czy minipodstawek na ciasteczka, które sprawdzą się na nie­jednym sweet table.

www.staedter.pl

 

 


Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe