Świat oszalał. Na punkcie miniaturyzacji, która musi iść w parze z artystycznym zacięciem. Małe jest piękne, ale pod warunkiem, że jest eleganckie, zwłaszcza w cukiernictwie.
Podobne artykuły
Ciężki kawałek… tortuŚwiat tortów i ciast. Wielkie wejście po angielskuCiastka lukrowane na miaręKiedy w polskich witrynach dopiero co zadomowiły się minideserki, miniciasteczka, świat dawno rozkochał się w sweet tables – słodkich stołach, gdzie sztuka dekoracji słodkich drobiazgów rozwinęła się nad wyraz mocno i bardzo efektownie.
Im mniejsze formy różnorodnych ciasteczek, tym większy pietyzm w ich wykonaniu i dekorowaniu. W tym przypadku piękno oznacza nie tylko dobry smak, idealnie dobrane kolory, ale jest jednoznaczne z drobiazgowością zdobień na miniaturowych dziełach sztuki cukierniczej. Od tych finezyjnych łakoci już tylko mały krok do sweet tables.
Szwedzki stół na słodko
Kto widział sweet tables zaprojektowane i wykonane przez Amy Atlas, ten wie, że mowa o wysokim kunszcie dekoratorskim, w którym nie ma przypadku. Na świecie moda na słodkie stoły rozwija się dynamicznie od paru lat i wciąż zaskakuje nowymi realizacjami. To, co je charakteryzuje, to bogactwo i różnorodność proponowanych wypieków, pralinek, słodkich dodatków. Bardzo ważna jest prezentacja i wykonanie deserów, sposób ich podania oraz dekoracja stołu przygotowana w odpowiedniej konwencji kolorystycznej, stylowej i kontrastowej. Liczy się każdy szczegół i dodatek. Wszystko musi ze sobą współgrać.
Na świecie słodki stół doskonale sprawdza się zarówno podczas skromnych przyjęć urządzanych w domu czy w ogrodzie, ogromnych bankietów organizowanych przez firmy cateringowe, jak i na weselach bądź innych wystawnych uroczystościach rodzinnych.
Sweet cakes na sweet tables
Jakie ciasteczka najczęściej pojawiają się na słodkich stołach? Najróżniejsze, o ile spełniają warunek filigranowości. Wśród nich nie brakuje cupcakesów. To one ostatnimi czasy zajęły miejsce zarezerwowane do tej pory dla tortów. Obecnie obowiązują zdecydowanie formy mini, koniecznie wytwornie podane – wszystko po to, by spożywanie babeczek było eleganckie i nie sprawiało kłopotu. Dziś możliwości jest wiele. Ciasteczka te serwujemy w zgrabnych, praktycznych papilotkach, dostępnych w bogatej gamie kolorystycznej i wzorniczej. Dzięki temu możemy dopasować je do charakteru okoliczności czy gustu gości. Maleńkie cupcakesy udekorowane kremem, fantazyjnymi posypkami lub najróżnorodniejszymi motywami z lukru plastycznego, ustawione na specjalnych paterach lub stojakach, wyglądają niezwykle efektownie i z sukcesem konkurują z wyrafinowanymi, ale jednak kłopotliwymi w porcjowaniu tortami.
Niewątpliwie zachwycające smakiem, ale przede wszystkim mocno zwracające uwagę są ciasteczka w formie lizaka – lollypops lub inaczej cakepops. Wykonanie cakepopsów wymaga precyzji i wyobraźni artystycznej, a rezultaty często zapierają dech w piersiach. Ciasteczka te, dzięki użyciu lukru plastycznego, występującego we wszystkich kolorach tęczy, przybierają wymyślne kształty. Umieszczone na poręcznych patyczkach świetnie sprawdząją się podczas przyjęcia z udziałem dzieci. A dzieci uwielbiają je nie tylko za smak, ale głównie za wspaniały wygląd.
Bawmy się dekorowaniem wypieków! Firma Staedter prowadzi również warsztaty i szkolenia w zakresie nowoczesnej dekoracji cukierniczej. Są one adresowane zarówno do miłośników słodkich wypieków, jak i profesjonalistów pragnących pogłębić wiedzę i zdolności praktyczne. Uczestnicy szkoleń pracują na akcesoriach i surowcach firmy, co pozwala przetestować i ocenić wiele rozwiązań w jednym miejscu i czasie. Serdecznie zapraszamy na szkolenia! Do zobaczenia! |
Dodatkowo cakepopsy znakomicie prezentują się w polewie czekoladowej. W takiej wersji idealnie pasują do uroczystych koktajli, wesel czy eleganckich rautów. Najlepiej serwować je zatknięte w specjalny styropian przyozdobiony szykowną, lekką tkaniną lub na płaskim talerzyku, odwrócone patyczkiem do góry. Zapakowane w przezroczystą folię stanowią miły podarunek dla gości na zakończenie przyjęcia.
Zarówno cupcakes, jak i cakepops wyśmienicie nadają się na rodzinne spotkania o każdej porze roku, a zwłaszcza teraz, kiedy kończy się lato, a my ciągle chcemy cieszyć się słońcem. Niebanalne babeczki, przyozdobione słodkimi kwiatami w pastelowych kolorach, czy ciasteczka na patyku uformowane np. w kształt słonecznika uświetnią każde rodzinne przyjęcie i pozwolą na dłużej zatrzymać wakacyjne wspomnienie lata.
Kruche koniecznie lukrowane
Okazuje się, że kruche ciasteczka są ostatnio niezwykle modne, zwłaszcza te lukrowane! Ciasteczka maślane, pachnące cynamonem, z różnymi dodatkami, powoli wypierają tradycyjne pierniczki. Ile form można wykreować z kruchego ciasta? Tyle, ile jest okazji! Takie słodkie dzieła czasem mówią więcej niż słowa, a przy okazji coraz częściej stanowią barwną ilustracją ważnych wydarzeń w życiu naszych klientów. W tym tkwi ich największy urok. Zapakowane w estetyczne pudełeczko lub torebeczkę stanowią miły i niezapomniany upominek. Nawet wrześniowy powrót do szkoły można osłodzić „tematycznymi” ciasteczkami, oferując najmłodszym konsumentom miniaturowe, kruche zeszyty i długopisy. Ale koniecznie lukrowane i udekorowane! Miłej zabawy!
Ewa Raczek, dyrektor ds. szkoleń, Staedter Polska
Nietypowe akcesoria i surowce marki Staedter |