...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZS Gospodarki Żywn. i Agrob. w Lęborku, materiał promocyjny

Migdałek Świąteczny

autorki: Marta Massowa, Marta Wolska, Zespól Szkół Gospodarki Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku, nauczyciel: Katarzyna Szczepańska

RECEPTURA

Ciasto
350 g krakersów
530 g mleka słodzonego skondensowanego - krówka
---------------------------------
Razem: 880 g

Krem budyniowy
750 g mleka
250 g margaryny Kasia
160 g cukru
16 g cukier waniliowy
45 g mąki tortowej
40 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
20 g żółtka
---------------------------------
Razem: 1311 g

Krem z bitej śmietany
500 ml śmietany 30%
500 g galaretki cytrynowej
---------------------------------
Razem: 1000 g

Dekoracja
200 g płatków migdałowych


Razem surowce: 2966 g
Ubytki produkcyjne: 116 g
Waga wyrobu gotowego: 2850 g

 



Wykonanie
Krem budyniowy
Z 750 g mleka odlewamy 400 g i rozpuszczamy w nim mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, żółtko i budyń. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ugotowanego mleka wlewamy masę mlekową i gotujemy całość na wolnym ogniu. Masę studzimy, a następnie ucieramy z margaryną.

Krem z bitej śmietany
Śmietanę 30% ubić, dodając do niej rozpuszczoną w 500 g wody galaretkę cytrynową.

Krówka
Mleko słodzone skondensowane gotujmy na wolnym gazie przez 3 godziny.

Przygotowanie ciasta
Na blaszce układamy pierwszą warstwę z krakersów. Nakładamy drugą warstwę krem budyniowy i ponownie układamy krakersy smarując je na wierzchu krówką. Piąta warstwa to ponownie krakersy i ostatnia czyli szósta to – krem z bitej śmietany. Całość ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.


Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespól Szkół Gospodarki Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji