...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Miodowe oszustwa

Wraz ze wzrostem popularności naturalnych substancji słodzących (a co za tym idzie, popytem na nie) rosną ceny miodu. Na całym świecie są najwyższe od lat. UE nie jest w stanie nadążyć za tym popytem, importuje coraz większe ilości z krajów trzecich. Ta sytuacja jest też idealna dla wszelkiej maści oszustów.

Z badań Komisji Europejskiej wynika, że nieuczciwi przedsiębiorcy dla zysku wzbogacają miód syropami cukrowymi. W latach 2021-2022 KE przebadała łącznie 320 próbek miodu z 16 krajów członkowskich UE. Prawie połowa z nich (46%) była zafałszowana cukrem. Wśród eksporterów najwyższy wskaźnik zafałszowanych próbek miały Turcja (93%) i Chiny (74%), Okazało się także, że w Wielkiej Brytanii 10 na 10 próbek (100%) było zafałszowanych. KE stwierdziła, że prawdopodobnie te partie miodu były wyprodukowane w innych krajach, a dalej mieszane w Wielkiej Brytanii przed wywozem do UE.

 

 

Europejski Urząd ds. Zawalczania Nadużyć Finansowych (OLAF) przeprowadził dochodzenie w miejsach przywozu, przetwarzania, mieszania i pakowania. Chodziło o takie czynniki jak: używanie syropów cukrowych do fałszowania miodu i obniżania jego ceny, fałszowanie informacji i usuwanie pyłków celem ukrywania prawdziwego geograficznego pochodzenia miodu czy stosowanie dodatków i barwników do fałszowania botanicznego źródła miodu. Obecnie Komisja waha się, czy zakazać importu, gdyż połowa przebadanych próbek była autentyczna. Na tym etapie planowane jest położenie nacisku na nieuczciwe praktyki i zakazanie ich operatorom. Pomocny byłby wykaz zakładów z krajów trzecich, który pozwoliłby na kontrole i usunięcie określonych zakładów z wykazu w przypadku powtarzających się oszustw.

Obecnie dyrektywa UE dotycząca zawartości cukru w miodzie mówi, że suma zawartości glukozy i fruktozy nie może być mniejsza niż 60 g/100 g dla miodu kwiatowego i 45 g/100 g dla miodu spadziowego i pokrewnych oraz że zawartość sacharozy nie powinna przekraczać 5 g/100 g (wyższe limity mają tylko niektóre źródła botaniczne jak np. eukaliptus czy lawenda).


ESS

źródło >>> KLIK! 


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji