...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Na święto czekolady – podpowiedzi naukowców

Receptury z uniwersytetów. Mniej kalorii, wege i prozdrowotne połączenia oraz... czekolada w piwie.

Motto – „Kakao to pokarm roślinny  z dużą  ilością składników bioaktywnych”, dr Penny Kris-Etherton wybitna pani profesor nauk o żywieniu, Uniwersytet Stanowy, Pensylwania.

 

 

Chociaż smak czekolady jest znany od wieków, to jednak zjawisko rozpływania się w ustach wyjaśniono całkiem niedawno. Tajemnicę odczuwania błogości zjadania  rozwikłali naukowcy z Uniwersytetu w Leeds (Wlk. Brytania), w Katedrze Nauk o Żywności i Żywieniu. Fizyk, główny autor badania Siavash Soltanahmadi wyjaśnił, że istotą  przyjemności zjadania czekolady  jest interakcja zachodząca między śliną a masłem kakaowym, znajdującym się w tej zewnętrznej warstwie czekolady. Podsunął przy tym producentom popularnego przysmaku sugestię wyrabiania mniej kalorycznej czekolady: - Wierzymy, że dzięki zrozumieniu mechanizmów fizycznych zachodzących podczas jedzenia czekolady, można opracować kolejną jej generację. Taką, która zachowa smak i wrażenia dostarczane przez wysokotłuszczową czekoladę, ale będzie zdrowsza. Nasza praca otwiera przed producentami możliwość inteligentnego projektowania ciemnej czekolady, by zmniejszyć ogólną zawartość tłuszczu - stwierdził badacz. To nieoceniony komunikat PAP Life dla wszystkich czekoladników.

Polskie rzemieślnicze czekoladziarnie zapewne zgłębiają wiedzę podaną przez Journal of the American Heart Association, dotyczącą jedzenia migdałów w połączeniu z gorzką czekoladą i w efekcie wpływu na obniżenie w organizmie poziomu złego cholesterolu.

Doti sięga po migdały 

Manufaktura „Doti” w podwrocławskim Smolcu, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, w swoich recepturach bierze pod uwagę wiele aspektów prozdrowotnych i sięga po rozmaite owoce i nasiona, także po orzechy i wspomniane migdały. 

Pani Weronika Kaźmierczak – współwłaścicielka Doti: - Nasza nowość! Mieszanka migdałów w białej czekoladzie i pastelowych czekomigdałów w odcieniach żółtym i różowym to najprawdziwszy zwiastun nadchodzącej wiosny i lata. Pastelowe różowe migdały o smaku maliny oraz słoneczne żółte migdały o smaku limonki to rozkosz dla wielbicieli kolorów i orzeźwiających owocowych smaków. Taki efekt uzyskaliśmy dodając do czekolady naturalne aromaty owocowe, a barwy pochodzące z roślin - sok z suszonego buraka oraz kurkumina, pozwoliły uzyskać piękne, pastelowe kolory czekomigdałów, nie wpływając na ich smak. Dodam, że stosując takie połączenia, idealnie wpasowaliśmy się w panujący trend stosowania przejrzystych „czystych etykiet, używania naturalnych składników oraz oryginalnych połączeń smakowych.

 

 

Znane są zdrowotne skutki barwienia słodyczy sztucznymi dodatkami i powiązane z tym konsekwencje. To jeden czynników mogących powodować zespół  ADHD u dzieci. Na stosowanie naturalnych barwników w tej manufakturze zwróciła uwagę Pani Anna Piowczyk – główny technolog w „Doti”: 

- „Od dawna obserwowałam rosnący trend w social mediach odnośnie pięknych, kolorowych produktów na różne okazje. Sami zaczęliśmy również dostawać takie zapytania, głównie o czekoladki różowe. Śledząc ofertę rynkową zauważyliśmy, że tego typu produkty mają często sztuczne dodatki, które staramy się eliminować w naszej produkcji. Postawiliśmy sobie za cel zaoferowanie rynkowi kolorowych produktów z kolorami pochodzenia roślinnego oraz naturalnymi aromatami owocowymi. Kolorowe czekoladki cieszą się ogromnym zainteresowaniem, mimo że dopiero co miały premierę.

W linii czekoladek ekologicznych pojawił się nowy smak: morwa w czekoladzie. Kieruje się zasadą układania wartościowych składników czekoladek ekologicznych. To nie tylko zniewalający smak, ale także wysoka zawartość błonnika. Są odpowiednie dla osób na diecie wegańskiej. Na marginesie, dodajmy, że morwa w bioczekoladzie zdobyła srebrny medal w konkursie Good Sweet Debiuty 2022 w kategorii "Słodkie Wege".

Qué Rico, czyli Ale pyszne

W nawiązaniu do meksykańskiego procesu fermentacji ziarna kakaowego firma AleBrowar z Lęborka, także w gronie członków Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, uwarzyła piwo z nutą czekoladową. W technologii przetwarzania wykorzystano wyjściowy produkt czekoladników. 

 


Opowiada Pan Arkadiusz Wenta współwłaściciel rzemieślniczego browaru: - Zamysł piwa był taki, aby pokazać złoto Azteków, czyli ich boginię - czekoladę w naszej wersji. Tylko nie dla dzieci, ale dla dorosłych. Ziarna kakaowca macerujemy przez kilku tygodni w dojrzewającym piwie, czerpiąc endorfiny i polifenole, co uszlachetnia nasze Que Rico Wheat Wine. Dodatkowo do wzbogacenia smaku użyliśmy również madagaskarskiej wanilii. Wheat Wine charakteryzuje się wysublimowanym smakiem białej czekolady, wanilii i delikatnej słodkości pochodzącej ze słodu. Jest przyjemnie rozgrzewające i rozbudzające zmysły konsumenta.

Zaskakuje różnorodność pomysłów zastosowania ziarna kakaowca do wyrobu produktów czekoladowych, a nawet piwnych, o czym warto pamiętać w Światowym Dniu Czekolady  12 kwietnia. Indianie sięgali po owoce kakaowca już w III wieku p.n.e. Robili z niego napój „chakau haa”. Teraz w Lęborku powstaje inny napitek. Smaczny jak wszystko czekoladowe. Widać, że Ek Chuah – bóg kakao czuwa.

 

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji