La Liste to ranking najlepszych na świecie restauracji zbierający dane z tysięcy przewodników kulinarnych, tysięcy publikacji kulinarnych i recenzji. Po raz pierwszy powstała także selekcja najlepszych cukierni, na której znajduje się 10 cukierni z Polski.
Francuska La Liste została stworzona w 2015 roku przez Philippe Faure’a, francuskiego dyplomatę i byłego ambasadora, który wcześniej zarządzał Gault&Millau. Powstała jako odpowiedź na brytyjski World’s 50 Best Restaurants. Algorytm przetwarza dane z przewodników i rankingów kulinarnych (Michelin, Gault&Millau, OpenTable etc.), stron społecznościowych takich jak Yelp czy TripAdvisor, z recenzji kulinarnych (New York Times, Washington Post) Faure zaprosił także do współpracy uznanych na świecie krytyków kulinarnych.
Na początku września 2022 ogłoszono premierę aplikacji La Liste App - globalnego interaktywnego przewodnika i mapy prezentujących 30 tysięcy sprawdzonych i polecanych restauracji z całego świata (200 krajów), w tym listę 1000 uznanych za wybitne. Aplikacja działa w 9 językach. Nowością jest World’s Best Pastry Shop Selection, lista prezentowana przez Cacao Barry i powstająca według tej samej metodologii co ranking restauracji. Pierwsza lista nie jest rankingiem, ale prezentuje najlepsze cukiernie z ponad 60 krajów.
Wśród cukierni z Polski na liście znalazły się:
-
A. Blikle (Warszawa)
-
Brodzik Naturalnie (Legionowo)
-
Café Bristol (Warszawa)
-
Góralska Tradycja (Zakopane)
-
Lukullus (Warszawa)
-
Monsieur Armand (Gdańsk)
-
Odette (Warszawa)
-
Pijalnia Czekolady E.Wedel (Warszawa)
-
Pracownia Zagoździński (Warszawa)
-
Słodki Słony (Warszawa)