...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Nastrój, który pobudza apetyt

Jak zaprojektować oświetlenie w restauracjach, barach i kawiarniach?

Romantyczna restauracja, bar, który ożywa nocą bądź bistro serwujące lunch dla zabieganych. Aby jakikolwiek gastronomiczny lokal podbił serca klientów potrzeba czegoś więcej niż doskonałego menu. Konsumenci wracają do miejsc, które poza pysznymi posiłkami, oferują im także wyjątkowe doświadczenia i niezapomnianą atmosferę. Ważnym czynnikiem budującym nastrój jest oświetlenie, które w podświadomy sposób oddziałuje na zadowolenie gości. Dziś porcja najważniejszych informacji o świetle, które w gastronomii wpływa korzystnie nie tylko na apetyt klientów, ale również na rachunki za energię elektryczną.

 


Jak mówi Tomasz Płuska, Architecture Development Manager z TRILUX Polska: - Światło może być zarówno nauką, jak i sztuką. Opierając się na jego praktycznym aspekcie – chcemy zobaczyć wnętrze po zmroku, zaś estetycznym – wprowadzić nastrój i stworzyć pożądaną atmosferę. Świetny projekt oświetlenia lokalu gastronomicznego opiera się na umiejętnym wykorzystaniu kilku rodzajów opraw LED oraz systemu zarządzania oświetleniem. Najważniejsze jest jednak zrozumienie wpływu oświetlenia na klimat miejsca.

Oświetleniowe menu: światło główne, zadaniuowe i akcentujące

Bez względu na charakter czy wielkość lokalu możemy wyróżnić trzy podstawowe rodzaje oświetlenia, które nadadzą pożądany ton całej przestrzeni:
1. Główne – kombinacja wpadającego przez okna światła naturalnego oraz zainstalowanych opraw oświetleniowych – kreuje dominujący nastrój lokalu.
2. Zadaniowe – zwiększa funkcjonalność poszczególnych obszarów w lokalu, takich jak ciągi komunikacyjne czy kuchnia.
3. Akcentujące – pełni funkcję dekoracyjną, podkreślając elementy architektury i wystroju wnętrza.

Jak zatem korzystając ze wszystkich pozycji oświetleniowego menu wykreować wymarzony nastrój w Twoim lokalu?

Oświetlenie koktajl baru 

Oświetlenie główne o niskich wartościach natężenia oświetlenia i ciepłej barwie (2400-2700 K) pomoże wprowadzić Twoich gości w stan przyjemnego relaksu i wieczornego odprężenia, które sprzyjają spontanicznym interakcjom oraz dłuższym rozmowom. Oświetlenie zadaniowe z użyciem opraw wiszących nad głównym barem czy strefami wypoczynku, bez naruszenia kameralnego klimatu, pozwoli klientom zapoznać się z menu Twojego lokalu. Oświetlenie akcentujące wydobędzie z wnętrza to, co najciekawsze, poprzez wyeksponowanie dzieł sztuki czy też butelek na barze, które zachwycą odwiedzających i zachęcą do zamówień.

Oświetlenie ekskluzywnej restauracji

Uroczysta urodzinowa kolacja, integracja biznesowa czy romantyczne zaręczyny – goście Twojej restauracji poza wykwintnymi doznaniami smakowymi poszukują miejsc, w których będą celebrować ważne momenty swojego życia. Główne oświetlenie powinno kreować niezapomniane wrażenia wizualne poprzez grę kontrastów między światłem, a cieniem. Oprawy oświetleniowe emitujące ciepłą barwę światła, umieszczone tylko nad stołami, pozostawią otoczenie w cieniu, a także stworzą intymną i odprężającą atmosferę, która sprzyja dłuższym pobytom w lokalu. Podobnie jak w przypadku baru, oświetlenie akcentujące podkreśli indywidualny charakter restauracji, wyróżniając jej wyjątkowe elementy, a oświetlenie zadaniowe pozwoli z łatwością poruszać się po restauracji w jej poszczególnych strefach.

Inteligentny system zarządzania oprawami 

Coraz więcej właścicieli lokali gastronomicznych wzbogaca przepis na doskonałe oświetlenie sekretnym składnikiem – inteligentnym systemem zarządzania oprawami. Jakie dodatkowe możliwości zyskują?

- Zdalne sterowanie oświetleniem to sposób na dostosowanie nie tylko natężenia oświetlenia, ale także temperatury barwowej do poszczególnych obszarów w naszej przestrzeni. Zabieg zmiany natężania i barwy umożliwia stworzenie różnych stref w ramach jednego lokalu, zwiększając tym samym jego funkcjonalność i wizualne zainteresowanie gości. System zarządzania oświetleniem to także sprzymierzeniec w walce z podwyżkami energii. Zastosowanie opraw LED w porównaniu do tradycyjnych źródeł żarowych, czyli żarówek, pozwala zaoszczędzić 50% energii elektrycznej, a wdrożenie systemu zarządzania umożliwia dalszą optymalizację i kolejne oszczędności do 35%”– wyjaśnia Tomasz Płuska.

Podsumowując, dobrze zaprojektowana przestrzeń to ta, ​​w której ludzie czują się komfortowo – chcą w niej przebywać, a przede wszystkim tam wracać. Połączenie odpowiedniej oprawy z właściwym natężeniem światła i temperaturą barwową wzmocni koncepcję lokalu i podkreśli jego charakter.

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji