Jak zaprojektować oświetlenie w restauracjach, barach i kawiarniach?
Romantyczna restauracja, bar, który ożywa nocą bądź bistro serwujące lunch dla zabieganych. Aby jakikolwiek gastronomiczny lokal podbił serca klientów potrzeba czegoś więcej niż doskonałego menu. Konsumenci wracają do miejsc, które poza pysznymi posiłkami, oferują im także wyjątkowe doświadczenia i niezapomnianą atmosferę. Ważnym czynnikiem budującym nastrój jest oświetlenie, które w podświadomy sposób oddziałuje na zadowolenie gości. Dziś porcja najważniejszych informacji o świetle, które w gastronomii wpływa korzystnie nie tylko na apetyt klientów, ale również na rachunki za energię elektryczną.
Jak mówi Tomasz Płuska, Architecture Development Manager z TRILUX Polska: - Światło może być zarówno nauką, jak i sztuką. Opierając się na jego praktycznym aspekcie – chcemy zobaczyć wnętrze po zmroku, zaś estetycznym – wprowadzić nastrój i stworzyć pożądaną atmosferę. Świetny projekt oświetlenia lokalu gastronomicznego opiera się na umiejętnym wykorzystaniu kilku rodzajów opraw LED oraz systemu zarządzania oświetleniem. Najważniejsze jest jednak zrozumienie wpływu oświetlenia na klimat miejsca.
Oświetleniowe menu: światło główne, zadaniuowe i akcentujące
Jak zatem korzystając ze wszystkich pozycji oświetleniowego menu wykreować wymarzony nastrój w Twoim lokalu?
Oświetlenie koktajl baru
Oświetlenie ekskluzywnej restauracji
Uroczysta urodzinowa kolacja, integracja biznesowa czy romantyczne zaręczyny – goście Twojej restauracji poza wykwintnymi doznaniami smakowymi poszukują miejsc, w których będą celebrować ważne momenty swojego życia. Główne oświetlenie powinno kreować niezapomniane wrażenia wizualne poprzez grę kontrastów między światłem, a cieniem. Oprawy oświetleniowe emitujące ciepłą barwę światła, umieszczone tylko nad stołami, pozostawią otoczenie w cieniu, a także stworzą intymną i odprężającą atmosferę, która sprzyja dłuższym pobytom w lokalu. Podobnie jak w przypadku baru, oświetlenie akcentujące podkreśli indywidualny charakter restauracji, wyróżniając jej wyjątkowe elementy, a oświetlenie zadaniowe pozwoli z łatwością poruszać się po restauracji w jej poszczególnych strefach.
Inteligentny system zarządzania oprawami
- Zdalne sterowanie oświetleniem to sposób na dostosowanie nie tylko natężenia oświetlenia, ale także temperatury barwowej do poszczególnych obszarów w naszej przestrzeni. Zabieg zmiany natężania i barwy umożliwia stworzenie różnych stref w ramach jednego lokalu, zwiększając tym samym jego funkcjonalność i wizualne zainteresowanie gości. System zarządzania oświetleniem to także sprzymierzeniec w walce z podwyżkami energii. Zastosowanie opraw LED w porównaniu do tradycyjnych źródeł żarowych, czyli żarówek, pozwala zaoszczędzić 50% energii elektrycznej, a wdrożenie systemu zarządzania umożliwia dalszą optymalizację i kolejne oszczędności do 35%”– wyjaśnia Tomasz Płuska.
Podsumowując, dobrze zaprojektowana przestrzeń to ta, w której ludzie czują się komfortowo – chcą w niej przebywać, a przede wszystkim tam wracać. Połączenie odpowiedniej oprawy z właściwym natężeniem światła i temperaturą barwową wzmocni koncepcję lokalu i podkreśli jego charakter.