...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Nowy król galette des rois!

Słynny francuski wypiek serwowany z okazji święta Trzech Króli zyskał nowego mistrza. Jest nim 37-letni Hervé Bodet.

 

Na początku grudnia br. we Francji wybrano mistrza galette des rois – Hervé Bodet. Galette des rois to wypiek z ciasta francuskiego przekładanego masą migdałową. Jest nieodzownym elementem kuchni francuskiej na święto Trzech Król. Hervé Bodet to piekarz-cukiernik z miejscowości  Château-Renault. Swoją przygodę z cukiernictwem i piekarnictwem zaczął bardzo wcześnie, bo już jako 15-latek. Po kilku latach pracy w wielu miejscach znalazł się w znanej cukierni „Aux Délices de Pierre”, której pracownicy byli trzykrotnymi laureatami konkursu na najlepszego maślanego croissanta. Teraz przyszedł czas na nagrodzenie galette des rois.

 

 

Narodowa Konfederacja Francuskiego Piekarnictwa i Cukiernictwa (La Confédération Nationale de la Boulangerie-Pâtisserie Française) postanowiła zorganizować konkurs na to ciasto, podnosząc go do rangi konkursu krajowego. Zmagania cukierników trwały osiem godzin. Mieli oni za zadanie przygotować dwie galette des rois o średnicy 30 cm na bazie otrzymanych składników: mąki, masła, jaj, soli, cukru, śmietany, pełnego mleka i zblanszowanych, mielonych migdałów. Ceremonia rozdania nagród miała miejsce w zamku królewskim w Amboise. Zdobywcy pierwszego miejsca Hervé Bordet, towarzyszyli: Eric Orget, który zajął drugie miejsce i Frédéric Béliard, uhonorowany trzecim miejscem. Jury oceniało m.in. smak, listkowanie ciasta, udekorowanie i wypieczenie. Konkurs był znakomitą reklamą ich umiejętności w czasie, kiedy galette des rois będą jednym z najbardziej poszukiwanych ciast. 

K.Sz.

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji