...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Nowy król galette des rois!

Słynny francuski wypiek serwowany z okazji święta Trzech Króli zyskał nowego mistrza. Jest nim 37-letni Hervé Bodet.

 

Na początku grudnia br. we Francji wybrano mistrza galette des rois – Hervé Bodet. Galette des rois to wypiek z ciasta francuskiego przekładanego masą migdałową. Jest nieodzownym elementem kuchni francuskiej na święto Trzech Król. Hervé Bodet to piekarz-cukiernik z miejscowości  Château-Renault. Swoją przygodę z cukiernictwem i piekarnictwem zaczął bardzo wcześnie, bo już jako 15-latek. Po kilku latach pracy w wielu miejscach znalazł się w znanej cukierni „Aux Délices de Pierre”, której pracownicy byli trzykrotnymi laureatami konkursu na najlepszego maślanego croissanta. Teraz przyszedł czas na nagrodzenie galette des rois.

 

 

Narodowa Konfederacja Francuskiego Piekarnictwa i Cukiernictwa (La Confédération Nationale de la Boulangerie-Pâtisserie Française) postanowiła zorganizować konkurs na to ciasto, podnosząc go do rangi konkursu krajowego. Zmagania cukierników trwały osiem godzin. Mieli oni za zadanie przygotować dwie galette des rois o średnicy 30 cm na bazie otrzymanych składników: mąki, masła, jaj, soli, cukru, śmietany, pełnego mleka i zblanszowanych, mielonych migdałów. Ceremonia rozdania nagród miała miejsce w zamku królewskim w Amboise. Zdobywcy pierwszego miejsca Hervé Bordet, towarzyszyli: Eric Orget, który zajął drugie miejsce i Frédéric Béliard, uhonorowany trzecim miejscem. Jury oceniało m.in. smak, listkowanie ciasta, udekorowanie i wypieczenie. Konkurs był znakomitą reklamą ich umiejętności w czasie, kiedy galette des rois będą jednym z najbardziej poszukiwanych ciast. 

K.Sz.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji