...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Nowy rok, nowe wydanie Mistrza Branży

Jaki kolor powinny mieć zarówno ściany jak i ciastka w 2023? Czy w czasach kryzysu warto inwestować w siebie i swój biznes? Z czego i gdzie się szkolić? A na naszej okładce - Sara Szal, właścicielka butikowej cukierni i bistro Mono.

Miała być przytulna kawiarenka z wegańskimi ciastami. Powstały cukiernia z monoporcjami i wytworne bistro Sara Szal, właścicielka cukierni Mono, mierzy wysoko i marzy z rozmachem. Zrealizowała swój plan w 200%, mimo iż zaczynała od zera. Ze znikomą wiedzą i bez budżetu. Jak jej się to udało? Czy Bielsko-Biała było gotowe na tego typu słodkości? Dlaczego, mimo kryzysu, Sara wciąż inwestuje w firmę i rozwija swoje marzenie? Czytajcie wywiad numeru na str. 8.

 


Twierdzą skromnie, że ich chleb to żadna magia. Tylko mąka i woda. Jednak klienci o bochenkach ze Stacji Chleba mówią: dzieło albo ideał. Kamil Bochniak i Dawid Rybarz, właściciele Stacji Chleba, opowiadają, jak lokalna piekarnia rzemieślnicza radzi sobie w kryzysowej rzeczywistości. Rozmowę znajdziecie na str. 14.

 


Czy tradycyjne drożdżówki i wuzetki mogą sąsiadować w witrynie z wykwintnymi eklerami lub monoporcjami? Owszem! Anna Siwiec-Kaczmarczyk, właścicielka cukierni pod własnym imieniem, kocha bowiem francuskie cukiernictwo tak bardzo jak swoje rodzime tradycje, które pielęgnuje już od blisko 30 lat. A także... malarstwo. Dlaczego wybrała karierę cukierniczą? Odpowiedzi na to pytanie szukajcie na str. 20. 

 


Dlaczego akurat smoczy owoc został mianowany owocem roku 2023? W jaki sposób przełożyć wybór koloru roku - Viva Magenta! na ciastka i desery? Jaki trend wyprzedza modę na jedzenie roślinne? O tym, co w świecie szeroko pojętej gastronomii piszczy i najpopularniejszych wyborach konsumentów piszemy w artykule na str. 24.

 


A w lutym niezmiennie od lat bezkonkurencyjnym wyborem łasuchów jest pączek. I jemu poświęcamy miejsce w tym wydaniu. Ale też inspirujemy innymi pomysłami na karnawał i Tłusty Czwartek. Receptury na minipączki z twarogiem, oponki, ciastka wulkany, pączki wegańskie z adwokatem i inne smakołyki znajdziecie na str. 31

 


Co roku w styczniu miliony osób na świecie zapisują w kalendarzu ważne plany i postanowienia na ten rok. Naszą zaś tradycją jest wypisanie wszelkich miejsc, gdzie któryś z tych postanowień możecie zrealizować. Innymi słowy na str. 58 znajdziecie na naszych łamach zestawienie akademii i miejsc szkoleniowych w całej Polsce. Zdobywanie wiedzy, nabywanie doświadczenia i rozwijanie siebie to dobry plan na nowy rok. Pozostawiamy Was z pełnym inspiracji pierwszym wydaniem Mistrza Branży.

 


SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Śmiałe marzenia, działanie z pasją – rozmowa z Sarą Szal
Czujemy miętę do chleba – rozmowa z Kamilem Bochniakiem i Dawidem Rybarzem
Estetka w cukierni – rozmowa z Anną Siwiec-Kaczmarczyk

Mistrz produkcji
Smaczne rokowania na nowy rok
Powtórka z pączków

Receptury na tłusty czwartek

  • Ciastka wulkany
  • Pączki wegańskie z nadzieniem o smaku advocat
  • Oponki
  • Minipączki twarogowe z nadzieniem
  • Kule z mlecznej czekolady
  • Fioletowe spring rollsy
  • Figi w kremowym sosie z gorgonzolą


Za drzwiami piekarni
Suska sechlońska – zimowy specjał
Szef kuchni pisze

Mistrz zarządzania
Piekarnictwo w dawnym Krakowie – rozmowa z Marcinem Gadochą
Przedstawiamy kolor 2023 roku – karminowa królowa Viva Magenta!!!
Nauki nigdy dość!
Gdzie się szkolić w Polsce – wykaz 2023

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej > 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji