...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Odkryj pieczywo na nowo - wydanie specjalne #2

Dzikie i modernistyczne chleby, bagietki oraz bajgle, praca w młynie i śniadaniownie, receptury Master Bakerów oraz fermentujące serce chleba - czyli nowe wydanie specjalne Mistrza Branży!

Cóż może być jeszcze do odkrycia w produkcie, który składa się tylko z trzech składników? I to tak banalnych: mąka, woda, sól. A jednak i tym razem, tworząc wydanie specjalne dedykowane właśnie chlebowi, przyłapaliśmy się na tym, że znów brakuje stron, by pomieścić wszystkie artykuły. Bo chleb to niekończąca się opowieść!

Różne odmiany zbóż użyte do produkcji i ich kombinacje sprawiają, że w jednej tylko piekarni może powstać wiele różnych bochenków. A przecież to dopiero początek tej opowieści. Eksperymentować można również, dodając świeżo mielonej mąki. Tworząc chleby na różnorakich zakwasach powstałych na fermentach bazujących na owocach i warzywach. Inny też będzie chleb w zależności od długości fermentacji samego ciasta. A wreszcie zaskakiwać będzie mnogość kształtów bochenków, które można okładać ziołami, liśćmi warzyw. Dekoracyjnie nacinać i oprószyć kolorowymi przyprawami oraz ziarenkami. Nawet mając już stałą ofertę, na jej bazie tworzyć fantazyjne kanapki albo przekąski, które zamieniają pospolity chleb w zupełnie nowe doznanie! 

 

 

 

Chleb jest elementem niemal każdego jego posiłku. Wypieka go sam w domu. I w pracy. Jest jak powietrze – dosłownie i w przenośni. O roli fermentacji, dzikich zakwasach, pączkach na mące razowej i świeżo mielonej mące opowiada jedyny w swoim rodzaju nauczyciel wykładający filozofię pieczenia chleba - Marcin Pawlikowski (Muka Baker) na str. 8.

 

 

Choć bajgle nie są „wynalazkiem” anglosaskim, a produktem powstałym w Polsce, dopiero po kilku stuleciach zapomnienia wracają na nasze stoły. Bartosz Stanny i jego żona Julia na pomysł, by kulturę ich jedzenia szerzyć w Polsce, wpadli w Londynie. I robią to z powodzeniem od 2015 roku w Bajglach Króla Jana, o czym przeczytacie na str. 14 

 

 

O budowaniu marki premium pieczywa tworzonego z szacunkiem i w zgodzie z tradycją, cierpliwie i z pasją oraz manufakturze „U Piekarzy” opowiedziała nam z kolei Katarzyna Jarosz-Lenkiewicz, prezes zarządu Pasol-Paco Sp. z o.o. Wywiad znajdziecie na str. 20

 

 

Choć chleb na zakwasie znany jest ludzkości od tysiącleci, budzi nie mniejsze zainteresowanie niż nowinki ze świata technologii. Fakt, jest co tu odkrywać! Mimo że zbudowany tylko z dwóch składników – wody i mąki – zakwas jest żywym organizmem, z którym trzeba nauczyć się obchodzić. Poznajmy jego naturę razem z Tomaszem Korfelem (Lajkonik) na str. 40

 

 

Młynarstwo wydaje się niezbędną profesją w gospodarce. A jednak zawód młynarza nie jest już tak powszechny jak dawniej. Wybiera go coraz mniej osób, ale jeśli już, są nim zafascynowani tak, jak Ireneusz Grela - nadmłynarz, który stara się przekonać, że dobry chleb zaczyna się w młynie. O jego niezwykłej pracy przeczytacie na str. 46

 

 

Coraz popularniejsze staje się jedzenie „na mieście”. Chodzi nie tylko no znane już lunch czy kolację, ale coraz częściej również śniadania. Dziś piekarnie stają się małym bistro, a w świecie gastronomii pojawiają się śniadaniownie. O tym fenomenie przeczytacie na str. 34. A o tym jak urządzić sklep piekarni, tak by przyciągał klientów i stanowił miejsce do porannej kawy z rogalikiem pisze Jolanta Nowak-Wicherska str. 64.

 

 

A w numerze odkrywamy fenomen francuskiej bagietki, zachwycamy się chlebami modernistycznymi Wiesława Kuci, razem z Rafałem Nowakowskim wspominamy chleby z czasów wojennych, częstujemy recepturami laureatów konkursu Master Baker oraz podkreślamy siłę działania razem w branży z Mirosławem Kurkiem. Oddajemy w Wasze ręce ten świeżo wypieczony numer specjalny, licząc, że będzie Wam smakował do ostatniego okruszka! 

 SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Uczę chlebowej filozofii – rozmowa z Marcinem Pawlikowskim
Nie każda bułka z dziurką to bajgiel – rozmowa z Bartoszem Stannym
Dziedzictwo kulinarne i tradycja – rozmowa z Katarzyną Jarosz-Lenkiewicz

Mistrz produkcji
Co nowego w technologii wypieku sklepowego?
Bagietka – królowa francuskich piekarni
Nowe spojrzenie na chleb
Śniadanie w piekarni
Fermentujące serce pieczywa
Chleby na trudne czasy
Zakochany w młynarstwie

Receptury piekarskie
Gosia Rybacka
Karol Żuber
Krzysztof Rydnak
Krzysztof Bryjka
Bagietka z kiełkami owsa
Bursztynek z kawą i jabłkiem

Mistrz zarządzania
Rolnictwo i żywność
W stronę równowagi – o potrzebie integracji branży
Śniadanie na mieście? – przygotuj wnętrze lokalu
W piekarnictwie siła

Flash news

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej > 

Bieżące wydanie czasopisma

Czy absolwenci szkół gastronomicznych mają dobry start? Jak wykonać tort na 600 osób w 1-osobowej pracowni? Czy przekształcenie swojej działalności w spółkę dziś się opłaca? Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji