...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Polscy przedsiębiorcy i pracownicy dyskryminowani w krajach UE, szczególnie we Francji

W krajach UE, szczególnie we Francji polscy przedsiębiorcy, świadczący usługi transgraniczne, spotykają się coraz częściej z dyskryminującymi praktykami. Działania te mogą przyczynić się do ograniczenia działalności polskich przedsiębiorców, którzy zyskali przewagę konkurencyjną w Europie.

Sytuacja ta była tematem konferencji prasowej Polskiej Izby Handlu, Inicjatywy Mobilności Pracy oraz Polskiej Izby Handlowo – Przemysłowej we Francji, która odbyła się w dniu 13 marca 2014 w Centrum Prasowym PAP.

Ukazujące się w m.in. prasie francuskiej artykuły na temat delegowanych pracowników z innych krajów UE – w sposób niezgodny z prawdą - przedstawiają działalność firm delegujących i osób wykonujących swoje zadania na ich rzecz, co pogłębia negatywne nastawienie społeczne do pracowników z inny krajów – zwłaszcza z Polski. Nagłaśnianie przez media tylko negatywnych aspektów prowadzi do licznych kontroli i praktyk dyskryminacyjnych. W rezultacie sytuacja taka może doprowadzić do zablokowania przepływu usług i pracowników – podstaw funkcjonowania UE, upadku polskich przedsiębiorstw i utraty legalnych miejsc pracy przez polskich pracowników.

Sytuacja jest niedopuszczalna i oczekujemy w tej sprawie działań dyplomatycznych – powiedział Waldemar Nowakowski Prezes Polskiej Izby Handlu. W dniu 13 marca odbyło się spotkanie w Ministerstwie Pracy podczas którego przekazaliśmy informacje o przypadkach dyskryminacji polskich firm oraz o nagonce na polskie firmy delegujące i pracowników - dodał Nowakowski – otrzymaliśmy informację, iż Ministerstwo zajmie się tymi sytuacjami.

Legalne polskie firmy i ich pracownicy są niestety coraz częściej celem uciążliwych, nieuzasadnionych i nieproporcjonalnych kontroli i szykan, które nierzadko zmuszają je do likwidacji działalności we Francji - zwraca uwagę Radosław Gałka, ekspert Polskiej Izby Handlu.

Wpływy budżetowe z tytułu pracy pracowników delegowanych zagranicą wynoszą ok. 2 mld zł rocznie (z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne i podatków). Delegowanie pracowników generuje obroty na poziomie 5-6 mld zł rocznie i daje legalną pracę zagranicą ponad 250 000 Polaków, których jakość pracy jest oceniana wyżej niż pracowników lokalnych.

Bieżące wydanie czasopisma

W nowym MB przeczytasz jak smakuje cukierniczy hat-trick Łukasza Roguskiego, ukoronowany tytułem Mistrza Europy w Dekoracji Tortów Expo Sweet 2020; poznasz zasady gelato wg Jacopo Chelli, nauczysz się przygotowywać lody bez cukru. Zapraszamy.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji