...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Manufaktura Doti oblewa wszystko

Przed Światowym Dniem Czekolady (12 kwietnia) PAP podał za „USA Today”, że od początku bieżącego roku cena tego surowca wzrosła o 130% (r/r o ponad 300%). A jak wiadomo, rynek czekolady ma swój początek na plantacji kakaowca. Przekaz z giełdy kakao jest krótki – tak źle nie było od 60 lat!

Skończyły się smakowite „polowania na czekoladowe jajka” – nieodzowny element francuskiej Wielkanocy. Mistrzowie czekoladnictwa starali się dorównać kreatorom mody i pokazali wymyślne cacka. Następne wielkanocne celebrowanie i raczenie się czekoladowymi przysmakami już nie będzie tak bogate, a to za sprawą cen kakao bijących historyczne rekordy. 

Nadchodzący Światowy Dzień Czekolady 12 kwietnia może być mniej słodki właśnie z powodu drastycznej podwyżki kosztów. Dla polskich fabryk słodkości, dla manufaktur czekoladowa perspektywa to czas wzmożonej kreatywności.
Pani Weronika Kazimierczak, współwłaścicielka Manufaktury Doti, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”:
- „Cieszymy się na to nasze święto. Ale Światowy Dzień Czekolady obchodzimy i celebrujemy już nie tak hucznie jak poprzednio, gdyż dla nas dużym wyzwaniem są rosnące ceny ziarna kakao. Mierzymy się z gwałtownymi wzrostami notowań na giełdzie, osiągającymi rekordowe wartości. Mimo trudności na rynku skupiamy się nad kwestią handlu i eksportu oraz upatrujemy niszy rynkowej, która będzie dla nas najlepszym kierunkiem. W samym 2024 roku wzięliśmy udział już w dwóch imprezach międzynarodowych: targach ISM w Kolonii oraz IFE w Londynie. Targi, w których wzięliśmy udział, dały nam możliwość spotkania się z naszymi obecnymi klientami oraz nawiązania nowych relacji biznesowych za granicą. Mimo świadomości drastycznego wzrostu cen kakao, rynek jest wciąż otwarty na produkty czekoladowe. Sam udział w międzynarodowych imprezach pozwolił nam lepiej zrozumieć potrzeby rynku i dostosować naszą ofertę do oczekiwań klientów. Cieszy fakt, że w tym bardzo międzynarodowym towarzystwie nasza oferta polskiego, rodzinnego producenta była wyraźnie widoczna i doceniona. Uczestnictwa w targach stanowią dla naszej firmy idealną platformę do promocji polskiej, rodzinnej marki i eksportu polskiego produktu na rynki zagraniczne”.

 


Polski eksport wart 2,4 mld USD
Tu warto zauważyć, że Polska jest znaczącym eksporterem czekolady i zajmuje 3 miejsce (analizy Nielsena z 2022 roku) w światowym handlu tym przysmakiem. Dlatego tak ważna jest obecność polskich czekoladników na międzynarodowych spotkaniach branżowych. I zawsze przedstawione tam osiągnięcia wzornictwa zachwycają. Dlatego coraz mocniej w środowisku branżowym zwraca się uwagę na opakowanie, które musi być tak dobre, jak jego zawartość.

- „Ważnym kierunkiem naszych działań – dodaje Pani Weronika Kazimierczak - jest sposób prezentacji czekoladowych wyrobów, stąd sprawy wzornictwa otaczamy należytą troską. Torebka pralinek może być wykwintnym prezentem dzięki ponadczasowej elegancji.
Z ofertą upominków firmowych staramy się dotrzeć do odbiorów biznesowych. Nasze czekoladki są wyjątkowym upominkiem dla kontrahentów i współpracowników - pozostają na długo w pamięci obdarowanych. Wspieramy firmy przez dawanie narzędzi wzmacniających więzi i dobre emocje.

Stali klienci znają nasze umiejętności oblewania czekoladą nie tylko owoców i orzechów, ale prawie wszystkiego, co nadaje się do zjedzenia – od ziarenek pieprzu, kawy aż po skórki pomarańczy. Tworzymy kreacje na zawołanie”.

 



Czekoladowy zdrój
Giełda kakao i jej pełne grozy notowania – daleko, a gminna fontanna czekoladowa może być blisko. Niebawem, bo 14 kwietnia w gminie Michałowo (powiat pińczowski), w muszli koncertowej wytryśnie niezwykłe źródełko, popłyną słodkie kaskady i każdy obecny na Gminnym Święcie Folkloru będzie mógł bezpłatnie zanurzyć wafelki lub gofry w czekoladzie oraz nasycić się zapachem pokarmu Majów i Azteków.

Przedświąteczne refleksje wypada zakończyć zawołaniem – Niech czekoladoholicy nie tracą nadziei. Jak już waga tabliczki będzie liczona w jubilerskich uncjach, to dla pocieszenia pozostaje wizyta w muzeum czekolady. Taka oświatowa placówka (piąta w Polsce) powstaje właśnie na warszawskim Kamionku.

Bieżące wydanie czasopisma

Za co Polacy pokochali jagodzianki? Czym ustabilizować krem na zimno? Jak projektować słodkie stoły? Skąd się biorą alergie pokarmowe? Do czego dodawać szafranu?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji