Pierwsze cztery miesiące 2018 roku pokazują wzrost produkcji czekolady i wyrobów czekoladowych o 16,2 proc. wobec takiego samego okresu roku 2017 roku. Od stycznia do kwietnia wyprodukowano ich łącznie 144 tys. ton.
Podobne artykuły
Manufaktura Doti oblewa wszystkoMoc czekolady: Połowa polskich konsumentów sięga po czekoladę, aby poprawić sobie nastrójCzas na czekoladę ValrhonaWedług danych GUS i statystyk portalspozywczy.pl w kwietniu 2018 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła wobec kwietnia 2017 roku o 20,2 proc, dając 30,2 tys. ton. Jednakże w ujęciu miesięcznym, w stosunku do marca 2018 spadła o 17,1 proc.
Produkcja samej czekolady wzrosła rok do roku o 19,9 proc, co dało 89,3 tys. ton, a w stosunku do marca 2018 spadła o 9,1 proc. W całym roku 2017 czekolady (łącznie z białą) wyprodukowano 247 tys. ton.
Dla porównania: w okresie styczeń-grudzień 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 0,1 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku (wyniosła 399 tys. ton), a w całym 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 4,2 proc. wobec roku 2015, dając 400 tys. ton. W 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych była o 2,4 proc. wyższa niż w 2014 roku.
Według danych Eurostatu w 2017 r. Polska była piątym największym eksporterem czekolady w Unii Europejskiej.
Ewa Siuda-Szymanowska