Podobno ideału nie ma, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby do niego dążyć. Na pytanie o to, jak powinien wyglądać pączek doskonały nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale z pewnością istnieje kilka wskazówek, które mogą przybliżyć nas do pączkowego ideału.
Zdaniem naszego mistrza cukiernictwa Marka Sobkowiaka dobry pączek powinien posiadać wysoką, jasną obrączkę, mniej więcej taką na „dwa palce”. Świadczy ona o lekkości i puszystej strukturze pączka. Należy również pamiętać, że zbyt niska temperatura smażenia (optymalna wynosi około 170°C) spowoduje intensywniejszewchłanianie tłuszczu, a wysoka „przepalenie” pączka. Ważny jest też czas potrzebny do usmażenia pączków, ten odpowiedni to około 6 minut. Skrócenie czasu sprawi, że nie uzyskamy miękiszu o odpowiednio elastycznej konsystencji, czyli takiej, która po naciśnięciu wróci do pierwotnego kształtu. Dobrze jest też przed smażeniem wyjąć ciasto z garownika na 15 minut dla uzyskania suchej skórki, dzięki czemu podczas smażenia i glazurowania pączki nie będą się marszczyć na powierzchni.
Do produkcji klasycznych pączków polecamy nasze sprawdzone mieszanki: KOMPLET Świeżynka, KOMPLET Multidrożdżowe oraz KOMPLET Pączki Maślane. A dla zwolenników pączków z dziurką – KOMPLET Cake Donut.
Nawet najlepszy produkt, bez odpowiedniej oprawy wizualnej i dodatku w postaci nadzienia, wydaje się być …niekompletny. Wychodząc z tego założenia nie możemy pominąć produktów, dzięki którym pączki, faworki, ciastka i donuty będą zachwycały zarówno pełnią smaku, jak i przyciągały spojrzenia klientów. Co ważne, rekomendowane poniżej produkty, jak przystało na produkty typu convinience, są łatwe i szybkie w użyciu oraz gwarantują powtarzalność efektu końcowego.
Co do środka? Polecamy np. KOMPLET Krem Aierkoniac. Mieszankę do przyrządzania kremu na zimno o smaku ajerkoniaku, idealną do nadziewania pączków. KOMPLET Kiddy Choco i KOMPLET Kiddy Noisette - gotowe pasty tłuszczowe o smaku kakaowym i orzechowym do nadziewania, smarowania, garnirowania i aromatyzowania. Łatwe do rozsmarowywania, doskonałe do zamrażania.
Co na wierzch? KOMPLET Neuschnee - odporny na działanie wilgoci, nierozpuszczający się puder dekoracyjny, który dzięki strukturze w formie płatków długo utrzymuje się na powierzchni wypieku. KOMPLET Kiddy Weiss, biała, tłuszczowo-mleczna pasta do wypełnień, garnirowania, aromatyzowania i powlekania. I wreszcie KOMPLET Magic Fondant. To bardzo ekonomiczna, łatwa i szybka w użyciu polewa cukrowa do wykończania wypieków cukierniczych.
Przypominamy, że do 17 lutego b.r. trwa PROMOCJA KOMPLET na Karnawał.
Zachęcamy do skorzystania z naszej oferty i kontaktu z działem handlowym.