...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Paryska kawiarnia z panettone już działa!

W Paryżu we wrześniu 2023 roku otwarto cukiernię będącą hołdem dla włoskiego panettone. Włoski przysmak wypieka Francuz i jest w tym mistrzem.

Panettone to tradycyjna babka popularna we Włoszech, ale swoich smakoszy i mistrzów wypieków ma także we Francji. Jednym z nich jest znany cukiernik Christophe Louie, który jesienią tego roku otworzył cukiernię, gdzie panettone jest głównym wypiekiem. Cukiernia mieście się w Paryżu, w dzielnicy Le Marais. Kupimy tu nie tylko panettone, ale również inne włoskie słodkie wypieki. Christophe Louie zainteresował się panettone w 2018 roku. Szkolił się w l’École de Boulangerie Internationale oraz u mistrza tego wypieku Mauro Morandin. Louie wypieka panettone na zakwasie i to jest tajemnicą smaku jego babki. Zanim otworzył własną piekarnię pracował w innym, renomowanym miejscu: La Grande Épicerie de Paris. Pasję do pieczenia i gotowania wyniósł z domu rodzinnego. Uczył się w szkole hotelarskiej, a wprawy nabierał w znanych miejscach jak chociażby Le Meurice, Le Jules Verne, a potem wspomniana La Grande Épicerie w Paryżu, gdzie spędził 12 lat. 

 


Perfekcjonista

W wywiadach Christophe Louie wspomina znanego piekarza Thierry’ego Delabre, dzięki któremu odkrył świat piekarnictwa i rolę zakwasu w wypiekach. Wypieka najczęściej panettone tradycyjne, niezwykle czasochłonne, bo zabierające 3 dni pracy, chociaż nie stroni od pewnych innowacji. W jego repertuarze piekarniczym jest panettone czekoladowe. Christophe Louie, jak na wytrawnego piekarza przystało, szczególną wagę przywiązuje do jakości składników. Na przykład wybierając czekoladę do panettone smakowego konsultował się z chocolatier Nicolas Berger, by uzyskać idealny smak czekoladowy. 

Adres: 12 rue  Dupetit-Thouars, 75003 Paris.

K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji