Najwyższy czas pokazać, że praca piekarza jest równie widowiskowa, piękna i pociągająca, jak cukiernika i kucharza! Już niedługo, we wrześniu, będziemy mogli się o tym przekonać podczas konkursu dla piekarzy profesjonalistów oraz pasjonatów domowego i rzemieślniczego pieczywa. Od 1 lipca przyjmowane są zgłoszenia!
Konkurs jest otwarty dla wszystkich profesjonalnych piekarzy, a także amatorów wypieku domowego i rzemieślniczego pieczywa. Konkurs składa się z dwóch etapów: eliminacji drogą korespondencyjną, oraz części finałowej, która odbędzie się na targach BAKEPOL w dniach 12-13 września 2019 r. w Krakowie.
Spośród zgłoszonych do eliminacji prac fotograficznych Jurorzy wybiorą 6 najlepszych – po 3 wśród zawodowych piekarzy i amatorów.
Nagrodą główną jest tytuł „MASTER BAKER 2019 - BAKEPOL”, a także nagroda rzeczowa. Za drugie i trzecie miejsca przewidziane są dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
Każdy z Uczestników eliminacji konkursu otrzyma potwierdzenie udziału w konkursie, a także nagrodę w postaci akcesoriów przydatnych dla piekarzy. Zapraszam do udziału i do zapoznania się z zasadami konkursu.
REGULAMIN [AKTUALIZACJA]
§ 1
Zadanie konkursowe do eliminacji
Aby wziąć udział w eliminacjach do konkursu należy wykonać zadanie konkursowe:
- Upiecz chleb oraz bułki zakładając, że docelowo czas wykonania tego zadania na żywo przed Jury i publicznością miałby wynosić 4 godziny (czas na wyprowadzenie ciasta metodą jednofazową, bądź wyprowadzenie ciasta końcowego z kwasu lub zaczynu jeśli metoda wymaga kilku faz, dzielenie, formowanie, fermentację końcową oraz pieczenie).
- Wyszczególnij składniki oraz opisz pobieżnie metodę wytworzenia (nie wymaga się podania szczegółowej receptury) oraz czym wyróżnia się Twoje pieczywo.
- Wyślij swoje zgłoszenie z danymi kontaktowymi (zawierające imię, nazwisko, adres, email, telefon kontaktowy) na adres email: KonkursMasterBaker@gmail.com określając swoją grupę: ZAWODOWY lub AMATOR
Zadanie konkursowe do finału
- Upiecz na żywo przed Jury i publicznością chleb oraz bułki, które wykonałeś jako zadanie eliminacyjne, w czasie konkursowym 4 godziny (licząc do wyjęcia produktów z pieca). Jeżeli metoda tego wymaga, Uczestnik może przywieźć własny zaczątek, naturalny kwas piekarski, gotowy zaczyn, drożdże, mieszankę surowców, część ciasta dzień wcześniej i przechować je w lodówce.
- Przedstaw składniki, metodę wytworzenia oraz czym wyróżnia się Twoje pieczywo.
§ 2
Kryteria wyboru
Pieczywo powinno wyróżniać się walorami smakowymi, oryginalną formą, oryginalnością doboru surowców i technologią wytworzenia. Warunkiem jest pieczywo wykonane metodami rzemieślniczymi, zgodnie z tradycyjną technologią piekarską, lub tradycyjnymi metodami ludowymi, lub być tzw. rękodziełem modernistycznym. Nie dopuszcza się stosowania komercyjnych, gotowych stabilizatorów, polepszaczy, fortyfikatorów. Składniki mogą pochodzić z upraw BIO lub konwencjonalnych.
§ 3
Termin zgłaszania prac do eliminacji
Prace należy zgłaszać w dniach 1 lipca – 23 sierpnia 2019.
§ 4
Nagrody w eliminacjach
Za uczestnictwo w eliminacjach każdy Uczestnik, którego praca zostanie zakwalifikowana, otrzyma potwierdzenie udziału oraz upominki.
Nagrody w finale w grupie ZAWODOWY
- za I miejsce – tytuł MASTER BAKER 2019 ZAWODOWY – BAKEPOL i komplet nagród rzeczowych
- za II i III miejsce – dyplom oraz komplet nagród rzeczowych
Nagrody w finale w grupie AMATOR
- za I miejsce – tytuł MASTER BAKER 2019 AMATOR – BAKEPOL i komplet nagród rzeczowych
- za II i III miejsce – dyplom oraz komplet nagród rzeczowych
§ 5
Jury
Prace oceni Jury konkursu pod przewodnictwem dr Józefa Sadkiewicza – prezesa Instytutu Sadkiewicza CPKZ przy Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o., w składzie Stanisław Butka – prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, Czesław Meus – przewodniczący komisji rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia, Piotr Połomski – administrator facebookowej grupy „Domowy Piekarz”.
§ 6
Organizatorzy
Organizatorami konkursu są: Stowarzyszenie Polska Ekologia oraz Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, BAKEPOL – Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego
§ 7
Uczestnicy
Konkurs jest otwarty dla miłośników rzemieślniczego pieczywa – dla piekarzy zawodowych, a także amatorów wypieku domowego.
§ 8
Zasady:
- Uczestnicy mogą zgłaszać wyłącznie zdjęcia wypieków własnego autorstwa, które samodzielnie wykonali.
- Jeden Uczestnik może wysłać maksymalnie 3 zgłoszenia w eliminacjach do konkursu, w przypadku nadesłania większej ilości zgłoszeń zakwalifikowane zostaną ostatnie trzy.
- Zwycięzcy eliminacji konkursu zostaną ogłoszeni na fanpage Stowarzyszenia Polska Ekologia, na fanpage Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, na fanpage portalu i czasopisma Mistrz Branży, na grupie "Domowy Piekarz", oraz powiadomieni przez Messenger.
- Zwycięzcy finału konkursu zostaną wyłonieni na targach BAKEPOL, a także na fanpage Stowarzyszenia Polska Ekologia, na fanpage Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, na fanpage portalu i czasopisma Mistrz Branży, na grupie "Domowy Piekarz"
- Zwycięzcy konkursu wyrażają zgodę do nieodpłatnego udostępnienia organizatorom praw autorskich do prac w nieograniczonym czasie, do wykorzystania wyłącznie do celów związanych z konkursem.
- Nagrody rzeczowe zostaną wysłane przez organizatorów, na koszt organizatorów tylko na terenie Polski
- Szczegółowe informacje na temat zadania finałowego zostaną udostępnione do dnia 23 sierpnia 2019 roku.
- Zwycięzcy eliminacji zobowiązani są do zadeklarowania chęci udziału w finale konkursu, przedstawić listę surowców, składników, niezbędnego sprzętu oraz ewentualnego noclegu do dnia 23 sierpnia 2019 roku.
- Organizator zapewni nocleg dla uczestników finału konkursu na swój koszt.
- Na potrzeby finału Organizator zapewni wszystkie niezbędne urządzenia, sprzęty i surowce.
- Nagrody nie podlegają wymianie na równowartość pieniężną
- Przystępując do konkursu Uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby przeprowadzenia konkursu.
- Przystępując do konkursu Uczestnik akceptuje zasady i regulamin konkursu
ORGANIZATORZY KONKURSU
PATRONAT I WSPARCIE
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski
Patronat medialny objął portal Mistrz Branży i czasopismo Mistrz Branży
Wsparcie w przygotowaniu eliminacji konkursu udziela facebookowa grupa miłośników pieczywa „Domowy Piekarz”