...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , A Ja To Pierniczę, materiał promocyjny

Pierniki na choinkę

autor: Anna Komisarczyk

RECEPTURA
na ok. 130-150 pierniczków

Składniki
2 kg miodu naturalnego (najlepiej gryczanego, ew. wielokwiatowego)
1 kg masła ekstra
150 g przyprawy do piernika (bez dodatku cukru czy mąki)
2 płaskie łyżeczki sody
2,5 kg mąki pszennej (typ 500 lub 550)
3 łyżki kakao (opcjonalnie)

Rozpuść masło z miodem i ostudź do temperatury pokojowej. Następnie dodaj do nich przyprawę i sodę. Zmiksuj wszystko bardzo dokładnie, by pierniczki wyrastały równomiernie. Dodaj mąkę i zmiksuj lub zagnieć ciasto. Uwaga! Na tym etapie ciasto jest bardzo rzadkie, nie nadaje się do wałkowania. Nie dodawaj więcej mąki, gdyż po schłodzeniu będzie się kruszyć, a pierniczki będą niesmaczne.

Ciasto wstaw do lodówki na 10-12 godzin. W tym czasie zgęstnieje i będzie się nadawało do dalszej pracy. Nabieraj łyżką porcję potrzebną do wałkowania (ok. 3-4 łyżki), zagnieć chwilę na stolnicy lekko podsypanej mąką i wałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Jeśli pierniczki mają być ozdobą na choinkę, zrób w nich dziurki jeszcze przed pieczeniem (np. grubą słomką do napojów).

Piecz ok. 10 minut w temperaturze 170oC z termoobiegiem.

Pierniczki nadają się do długiego przechowywania. Zachowują świeżość przez kilka miesięcy. Zaraz po upieczeniu są twarde i pozostaną takie, gdy będą trzymane w szczelnym pojemniku. Gdy poleżą w wilgotnym miejscu, zmiękną.

Pierniczki można dekorować według uznania, np. lukrem królewskim.

 




Anna Komisarczyk – właścicielka „A ja to pierniczę”, zajmuje się pieczeniem i dekorowaniem pierników oraz szkoleniem

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji