Czy wiesz, jak poprawnie konstruować wykaz składników? Chciałbyś, aby twoje produkty miały krótkie i przyjazne dla klientów etykiety? Zastanawiasz się, jak obliczać wartość odżywczą? Odpowiedzi na wszystkie te pytania uzyskasz podczas kolejnego z cyklu spotkań „Podwieczorki z Akademią Mistrza” organizowanego przez firmę Kruszwic
Cukiernik i piekarz, jak każdy producent żywności, ma obowiązek przekazywać konsumentowi rzetelne informacje na temat swoich wyrobów. Większość przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1169/2011 objęła branżę cukierniczą już 2 lata temu, natomiast w tym roku wchodzi w życie obowiązek podawania wartości odżywczej na wyrobach pakowanych. Wiele przepisów nadal budzi wątpliwości wśród rzemieślników. Seminarium „Praktyczne kwestie znakowania wyrobów cukierniczych” prowadzone przez dr Agnieszkę Szymecka-Wesołowską, które jest częścią spotkania, pomoże w wyjaśnieniu niejasnych kwestii.
Po spotkaniu uczestnicy będą potrafili:
- prawidłowo wyliczyć zawartość składników odżywczych w 100 g produktu i znać służące do tego programy;
- konstruować tabelę informacji wartości odżywczych,
- wiedzieć, które elementy informacji o wartości odżywczej są obowiązkowe, a które dobrowolne;
- poprawnie konstruować wykaz składników, w tym składników złożonych;
- znać zasadę przenoszenia i poprawnie znakować substancje dodatkowe;
- wiedzieć, w jakich sytuacjach podawanie ilości składników w ich wykazie jest konieczne;
- prawidłowo deklarować alergeny na etykiecie;
- wiedzieć, na co zwracają uwagę inspekcje kontrolne.
Terminy i miejsca warsztatów:
- 20 września, Szary Residence, 32-091 Michałowice k. Krakowa, ul. Parkurowa 1
- 21 września, Karczma Klepisko, ul. Zegrzyńska 10 A, 05-126 Nieporęt k. Warszawy
- 27 września, Hotel Wena, ul. Główna 20, 51-180 Wrocław Psary
- 28 września, Kompleks Sztygarka, ul. Piotra Skargi 34 a/d, 41-500 Chorzów
Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska
Prawnik, wspólniczka i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j.; specjalizuje się w doradztwie prawnym dla przedsiębiorstw branży spożywczej w zakresie prawa żywnościowego. Wykłada prawo żywnościowe na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. Członkini rady ekspertów Krajowej Rady Suplementów i Odżywek; zarządu fundacji Europejski Instytut Suplementów i Odżywek, Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów oraz Włoskiego Stowarzyszenia Prawa Żywnościowego. Autorka wielu publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w kraju i zagranicą, w tym ekspertyz badawczych dla Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Trenerka prawa żywnościowego, redaktor naukowy i współautorka komentarzy do pierwszego na polskim rynku systemowego komentarza ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia („Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz”, Warszawa 2013 r.) oraz do Rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady z 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych („Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz”, Warszawa 2015 r.).