...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Polskie truskawki już są!

Choć tradycyjnie truskawki królują w deserach, koktajlach i ciastach w czerwcu, sezon na nie zaczyna się w Polsce już w kwietniu. Ale to nie jedyna informacja o tych owocach, która może zaskoczyć.

Wielkie otwarcie sezonu

Walory pierwszych tegorocznych owoców krajowej produkcji zaprezentowali liderzy upraw szklarniowych. Uroczyste otwarcie sezonu odbyło się w Parku-arboretum obok Zamku Czartoryskich w Gołuchowie, pod Kaliszem. W Wielkopolsce, tu gdzie produkuje się najwięcej wiosennej truskawki.

- Zapraszamy na truskawki już w kwietniu. Są smaczne, zdrowe i polskie, stąd, z okolic Kalisza – polecają Aldona i Jarosław Radola, którzy od kilku lat prowadzą gospodarstwo szklarniowe, w którym uprawiają truskawki.

Jesteśmy tu ponieważ chcemy aby więcej ludzi dowiedziało się, że w Polsce mamy truskawkę już wczesną wiosną. Chcemy aby coraz więcej ludzi jej próbowało i doceniło walory  - mówili Wiesława i Zenon Janiak, pionierzy uprawy w szklarniach.

- Życzę aby konsumenci nie mylili się w zakupie polskich owoców. Jako branża musimy podpowiadać jak odróżnić nasze lokalne owoce od importowanych - mówił Mariusz Chenczke. Truskawki z zachodnich upraw są często przepakowywane. Jeśli ktoś kupi takie owoce i nie będzie zadowolony, weźmie nas do jednego worka i pomyśli, że nie umiemy produkować. Musimy współdziałać, tak by pokazywać różnice i aby namawiać na bardziej świadome zakupy. Patrzmy na etykiety, szukajmy informacje o gospodarstwie, w którym owoce są produkowane – dodaje.

Współpraca pomaga budować nawyk codziennej konsumpcji. Działania liderów są wspierane przez „Czas na polskie superowoce!” - projekt integrujący producentów wszystkich polskich owoców jagodowych.

 


- Jako Szefowie Kuchni pokazujemy, że sezon na truskawki zaczyna się w kwietniu. Co równie ważne, że truskawka jest dobra nie tylko do deserów i podwieczorków. Ma swoje miejsce w sałatkach i tartach, obok ryby i mięsa, szpinaku i orzechów, na szaszłykach i przy grillu. Tylko wyobraźnia ogranicza kulinarne wykorzystanie truskawki. Za to kucharze kochają truskawkę – podsumował Mikołaj Rey, Szef Kuchni, najbardziej znany kucharz wśród arystokratów i arystokrata wśród kucharzy. Potomek Mikołaja Reja - ojca literatury polskiej. Zwycięzca MasterChef – najlepsi z najlepszych. Na co dzień ekspert Dzień Dobry TVN.

Ulubiony owoc Polaków

Polacy kochają truskawki – to ulubiony owoc Polaków, najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy i najbardziej zyskujący na popularności. Potwierdzają to liczby. Według badań Kantar truskawki były ulubionymi owocami Polaków w roku 2019 (32%), a żaden inny sezonowy owoc Polacy nie czekają tak bardzo jak na truskawki. Wymieniło je dwie trzecie badanych (65%). 13% Polaków zadeklarowało, że w 2019 roku jedli truskawki częściej niż w poprzednich latach (nr 1 wśród wszystkich owoców i warzyw).

Zgodnie z raportem opublikowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa [1] z 2019 roku, truskawki są najpopularniejszymi owocami jagodowymi uprawianymi w naszym kraju. W 2018 r. pod względem wolumenu produkcji Polska zajmowała drugie miejsce po Hiszpanii w Unii Europejskiej. W ostatnich latach areał uprawy truskawek w Polsce kształtuje się na poziomie bliskim 50 tys. ha, a zbiory w zależności od warunków pogodowych wynoszą 178–205 tys. ton.

 

 

Najwięcej gospodarstw uprawiających truskawki znajduje się na terenie województw mazowieckiego (w 2018 r. – 36% ogólnokrajowej powierzchni uprawy tych owoców) i lubelskiego (16%). Uprawa truskawek w Polsce prowadzona jest przede wszystkim w gospodarstwach małych (od 1 do 10 ha), których udział w łącznej liczbie gospodarstw uprawiających truskawki stanowi ponad 70% – stąd świetnie wpisuje się w obecne trendy jedzenia żywności lokalnej.  Ponad połowa wyprodukowanych w kraju truskawek jest eksportowana.

Na zdrowie!

Polacy poza sezonem stosunkowo rzadko spożywają te wartościowe owoce a trzeba pamiętać, że są one szczególnie bogate w przeciwutleniacze, witaminy, składniki mineralne i błonnik. Truskawki podobnie jak inne uprawiane w Polsce owoce jagodowe są dobrym źródłem polifenoli, zwłaszcza antocyjanów, mikroelementów i błonnika.  Do witamin, których udział w owocach truskawki jest największy należy zaliczyć witaminę C, K oraz foliany. Wśród składników mineralnych dominują potas, magnez, wapń i mangan. Ponadto owoce to dobre źródło błonnika pokarmowego oraz substancji biologicznie czynnych. Zgodnie z danymi USDA filiżanka truskawek dostarcza 3 g błonnika oraz 12 g węglowodanów. Czyni to truskawki owocami bardzo niskoenergetycznymi, przez co można pozwolić sobie na ich większą porcję – połowa łubianki (1 kg) to około 320 kcal – co może odpowiadać liczbie kilokalorii zawartych w średnim pączku.

 


Uprawa truskawki

Truskawka a z botanicznego punktu widzenia „poziomka truskawka” (Fragaria ×ananassa Duchesne) – jest mieszańcem dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Truskawkę potocznie uznajemy za jagodę. Ten, kto miałby wystarczająco czasu i cierpliwości mógłby doliczyć się blisko 200 nasion na pojedynczym owocu! 

Z uwagi na dużą popularność i rosnący popyt na ten surowiec wyselekcjonowano blisko 2 tysiące ich odmian. Ich selekcjonerom udało się wyróżnić gatunki o różnym czasie dojrzewania od bardzo wczesnego jak odmiana „Honeoye”, dominująca na lokalnych bazarkach, przez wczesne, średniowczesne, średniopóźne, późne oraz powtarzające. Dzięki temu zmaksymalizowany zostaje czas dostępności owoców na rynku. W naszym kraju w ofercie handlowej najpopularniejszymi odmianami są Rumba, Magnum, Vibrant, Polka, Elegance, Florence, Albion, a także Senga Sengana chętnie wykorzystywana w przetwórstwie.

Lokalne, polskie superowoce 

Kupując truskawki, dopytajmy o ich pochodzenie, wybierając te uprawiane lokalnie wspieramy miejscowych rolników, a także dbamy o środowisko, ponieważ ograniczony zostaje daleki transport a tym samym emisja gazów cieplarnianych. Kupując lokalnie, wpisujemy się także w rosnący siłę trend „locavore”, promujący spożywanie żywności wyprodukowanej w promieniu nie przekraczającej 160 km od miejsca dokonania zakupu. Truskawki to owoce dostępne w handlu przez cały rok – zimą sprowadzane z cieplejszej strefy klimatycznej pakowane w malutkie plastikowe opakowania odmiany są dobrane tak by jak najlepiej przetrwały przewożenie. Ich wygląd jest imponujący jednak walory sensoryczne nie zachwycają – twardy, jałowy miąższ praktycznie bez zapachu.

Mrożenie – czyli polskie truskawki cały rok

Poza sezonem chcąc zjeść truskawki sięgajmy po mrożonki. Przygotowane w pełni sezonu z najlepszych, najbardziej dojrzałych owoców nie tracą swoich walorów odżywczych. Wybierając mrożonki, zwróćmy uwagę czy opakowanie nie zostało uszkodzone, a także czy jego zawartość jest sypka. Gdy mrożonka tworzy jeden blok, znaczy to, że była niewłaściwie przechowywana i na jakimś etapie rozmroziła się i ponownie zamarzła. Sprzyja to rozwojowi patogenów, stąd wybierajmy tylko te właściwie przetrzymywane.

Liofilzacja

Truskawki są także dostępne w formie liofilizowanej – jest to proces polegający na pozbawieniu produktu zawartej w nim naturalnie wody, prowadzony w bardzo niskiej temperaturze. Technologia ta zachowuje większość składników odżywczych i smakowych świeżego produktu w tym także oryginalny kolor a dodatkowo nadaje mu atrakcyjną chrupkość. Liofilizowane truskawki są doskonałą przekąska która stanowi zdrową alternatywę dla słodyczy.

Przechowywanie truskawek 

Zakupione truskawki nie powinny stać w cieple dlatego przetrzymujmy je w lodówce by spowolnić ich psucie się. Aby przedłużyć ich świeżość można myjąc truskawki do wody w której je płuczemy dodać kilka łyżek octu – nie wpłynie to negatywnie na ich smak a kwaśne środowisko spowolni psucie się produktu. Dobrze odsączone można nieco dłużej przechować w lodówce.

Źródło >>> polskiesuperowoce.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Czy absolwenci szkół gastronomicznych mają dobry start? Jak wykonać tort na 600 osób w 1-osobowej pracowni? Czy przekształcenie swojej działalności w spółkę dziś się opłaca? Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji