Firma Puratos od lat inwestuje w innowacje i badania, wspierając rozwój przemysłu cukierniczego, piekarniczego i czekolady. W Belgii rozpoczęto budowę nowego Globalnego Centrum R&D, które będzie miejscem badań dla zespołów firmy oraz wiodących uniwersytetów.
5 marca tego roku odbyła się uroczysta ceremonia wmurowania kamienia węgielnego, w miejscu, gdzie już w przyszłym roku zostanie otwarte Globalne Centrum. Tym samym Grupa potwierdziła swoje zobowiązania do kontynuowania prac nad rozwojem branży. W obecności władz, organizacji i partnerów badawczych, nastąpiła inauguracja budowy Centrum.
Siła napędowa
Badania i rozwój są dla Grupy Puratos najważniejszym motorem przy współpracy ze swoimi partnerami. Centra Innowacji Puratos są ośrodkami badawczymi, w których dąży się do odnajdywania najlepszych rozwiązań dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego i czekolady. Dzięki tym działaniom firma wychodzi naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów, a co za tym idzie, konsumentów na rynkach światowych. Na powierzchni 6 000 metrów kwadratowych znajdują się trzy platformy badawcze, wykorzystujące najnowsze zdobycze technologii, obejmują: laboratorium technologii żywności, laboratorium produktów piekarniczych, laboratorium biotechnologiczne oraz analityczne. Na tej przestrzeni Puratos chce kontynuować swoje przedsięwzięcie. Centrum zostanie udostępnione zespołom Puratos R&D z całego świata, jak również partnerom badawczym, w tym wybranym wiodącym uniwersytetom.
(Nie)prosta ekonomia
W 2013 roku Grupa otworzy regionalne centrum w Chinach, a w 2014 roku w Stanach Zjednoczonych. W ich długoterminowych inwestycjach kluczową rolę odgrywają innowacje i badania. Tylko w ten sposób firma może przetrwać w dobie kryzysów, a podnoszenie jakości produktów i usług to zawsze dobra inwestycja. Również dzięki takim działaniom, klienci Puratos będą mogli zainspirować się działaniami Grupy i sami odkrywać nowe jakości swoich towarów. Jedynie podejmowanie takiego ryzyka wiąże się z zyskami i ciągłym ulepszaniem tego, co Firma oferuje ludziom.