...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Relaks w smacznym stylu - wakacyjne wydanie Mistrza Branży już jest!

Jak zdobywa się podium według Urszuli Barteckiej-Matuszewskiej i Karola Płachty? Do czego służy sweet truck, prócz rozwożenia ciastek? Czy Ciacho bez Cukru zawojuje polskie miasta? A oprócz tego modny cruffin, produkcja sorbetów, masa cukrowa latem i przegląd maszyn do piekarni oraz cukierni. Zabierz MB na urlop!

Ambicja i ciągłe podnoszenie poprzeczki jest motorem do osiągnięcia sukcesu w firmie, ale też stanięcia na podium. O damsko-męskiej współpracy nad tym sukcesem opowiadają nam laureaci prestiżowego konkursu Masters of Pastry 2021 - Urszula Bartecka-Matuszewska oraz Karol Płachta, którzy zajęli w nim 2. miejsce. Czy podejście do tego typu zmagań kobiety i mężczyzny czym się jednak różni? Co uczestnicy cukierniczych zmagań wnieśli, a co wynieśli z konkursu? Przeczytajcie koniecznie wywiad główny tego wydania, który znajdziecie na str. 8.

 


Wielką ambicją może pochwalić się też nasz kolejny rozmówca - Karol Babicz, który po wielu maratonach sportowych teraz startuje w długodystansowym biegu z jasno wytyczonym celem - sprawić, by jego marka Ciacho bez Cukru była znana w każdym większym mieście w Polsce. Jak chce tego dokonać? Po kilku latach funkcjonowania z powodzeniem w Lublinie, postawił na opcję franczyzy. Czy mu się uda? Zdaje się, że trend zdrowych słodkości jest na tyle silnie rozwijającą się modą, że z pewnością ma spore szanse na to. Rozmowę z właścicielem marki znajdziecie na str. 14.

 


Innym sposobem dotarcia do jak najszerszego grona klientów jest sprzedaż mobilna. Konkretnie - sweet truck, czyli bus ze słodkościami, którym można przemieszczać się do kolejnych miast, gdzie odbywają się zloty food trucków. Ale w przypadku sweet trucka cukierni Cake Break ze Wrocławia bus okazał się czymś więcej, niż mobilnym środkiem sprzedaży. Co dzięki niemu rodzinna firma zyskała? I dlaczego zdecydowali się też na współpracę z sklepaki ekologicznymi? O tym rozmawiamy z managerem firmy, Łukaszem Konopnickim w wywiadzie na str. 18. 

 


Wątek rodziny i potencjale takiego modelu firmy, a także franczyzy i trendu zdrowych słodkości znajdziecie też w czwartej, dodatkowej rozmowie tego wakacyjnego wydania. Rozmowa z właścicielem cukierni KArpicko tylko nas utwierdziła w przekonaniu, że wyżej wymienione elementy są niezwykle ważnymi składnikami przepisu na sukces. 

W wakacyjnym wydaniu nie mogło zabraknąć najgorętszego tematu jakim są aktualnie sorbety. Choć ich skład to zaledwie trzy składniki - owoce, woda i cukier, również w ich produkcji należy pamiętać o pewnych zasadach, które mają wpływ na finalny produkt. W jakiej formie owoce należy wybierać do sorbetów? I dlaczego niekoniecznie będą to owoce mrożone? Zachęcamy do artykułu z cyklu Lody okiem Szymona na str. 44.

 


Kolejnym gorącym trendem, który nabiera właśnie rozpędu jest cruffin. To tylko jeden z przykładów asortymentu ciasta półfrancuskiego, który ma szansę przekonać na nowo konsumentów do tego rodzaju wypieków. Kojarzony zarówno z uwielbianymi w Polsce croissantami, a także popularnymi muffinkami, staje się niejako przepustką do pokazania czegoś innego - jest to produkt na co dzień, a jednak z klasą. Cruffin to jednak wyższy poziom sztuki cukierniczej. Wymaga ogromu czasu, umiejętności i doświadczenia, a także specjalnego sprzętu, czyli wałkownicy.

 


Wałkownica to z pewnością spory wydatek, ale też inwestycja w firmę, która pozwoli na sprawne laminowanie ciasta masłem, z którego można następnie wypiekać nie tylko cruffiny, ale też danishe, croissanty, wiatraki i wiele innych produktów, które urozmaicą asortyment. Stawianie na rozwój, ubogacenie oferty piekarni i cukierni to nie tylko jeden z powodów, dla których warto zaopatrzyć firmę w nowoczesny sprzęt. Z pewnością powody są różne, bo i różne są potrzeby, zasoby, możliwości firmy. Czym się kierować? Na co zwracać uwagę? Przeczytacie w artykule na str. 48, którego kontynuacją jest nasz przegląd maszyn i urządzeń. 

 


To, co sprzyja sprzedaży lodów, a jest neutralne dla wypieków z ciasta francuskiego, niekoniecznie jest sprzymierzeńcem innych słodkich dziedzin. Upały są wręcz zabójcze nie tylko dla czekolady, ale też masy cukrowej. Pracując z nią przy tak wysokich temperaturach, trzeba wiedzieć jak się z takim produktem obchodzić. Jak schładzać poszczególne elementy? W jakiej temperaturze je przechowywać? Wreszcie jak zabezpieczyć gotowy tort w masie cukrowej? Na te pytania odpowiada nasza niezastąpiona ekspertka - Angelika Chwyć w swoim cyklu Kreatywny Sugarcrafting, który znajdziecie na str. 40.

 


My, podobnie jak masa cukrowa, także potrzebujemy schłodzenia. I dokładnie tak jak wyrobione ciasto, także musimy odpocząć. Innymi słowy - życzymy Wam udanego urlopu i owocnych wakacji. Z sorbetem i tym wydaniem Mistrza Branży w ręku! 

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej >

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji