W dniach 21-25 stycznia 2023 odbędzie się 44. edycja targów dla branży cukierniczej, czekoladziarskiej, kawowej, lodziarskiej i piekarskiej Sigep. Podczas niej odbędzie się sporo międzynarodowych konkursów mających wyłonić mistrzów piekarstwa i cukiernictwa, a także pokazać obiecujące młode talenty.
Targi są podzielone na sektory i pawilony dla różnych dziedzin “słodkiej” branży: Dolce Arena, Gelato Arena, Pastry Arena, Coffee Arena, Bakery Arena, Choco Arena, Vision Plaza. W ramach każdego z nich odbywają się konkursy promujące talenty i innowacyjność.
W 2023 roku będą to:
-
The Pastry Queen World Championship - jedyny międzynarodowy konkurs cukierniczy dla kobiet gromadzący cukierniczki z całego świata i odbywający się w ramach Dolce Arena; jego wiodącym tematem będzie geniusz Leonarda da Vinci
-
Juniores World Pastry Championship (Dolce Arena) - konkurs skierowany do młodych cukierników poniżej 25. roku życia
-
Gelato Europe Cup - pierwsze mistrzostwa lodziarskie dla europejskich drużyn w ramach Dolce Arena, które wyłonią przyszłych uczestników Ice Cream World Cup 2024
-
Seniores Italian Championship i Juniores Italian Championship - dwa konkursy w ramach Pastry Arena mające pokazać cukiernicze umiejętności starszej i młodszej generacji pastry chefów
-
międzynarodowy konkurs dla piekarzy Bread in the City (Bakery Arena).

Zgłoszenia do konkursów trwają do 10. października. Organizatorzy zapowiadają także sporo paneli dyskusyjnych i pokazów z udziałem międzynarodowych gości, mistrzów piekarstwa i cukiernictwa.
źródło: https://en.sigep.it/