...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Smoczy owoc Smakiem Roku 2023

Firma Firmenich po raz 11 ogłosiła Smak Roku. Tym razem jest to pitaja, czyli smoczy owoc. Pochodzący z meksyku owoc kaktusa koresponduje swoją kolorystyką i przesłaniem do Koloru Roku instytutu Pantone.

Firma Firmenich, największa na świecie prywatna firma zajmująca się zapachami i smakami od wielu lat na początku grudnia ogłasza Smak Roku. Rok 2023 będzie należeć do smoczego owocu.  “Odważna żywotność smoczego owocu to doskonały wybór, gdy z ekscytacją rozpoczynamy kolejny rok zmian” – powiedział Maurizio Clementi, tymczasowy prezes działu Taste & Beyond firmy Firmenich.

 


Pochodzący z Ameryki Środkowej, gdzie jest znany jako pitaja, owoc kwitnie w tropikalnych i subtropikalnych klimatach na całym świecie. Miąższ smoczego owocu jest bogaty w przeciwutleniacze i wapń.Owoc wyrasta z pnącego kaktusa, co czyni go rośliną odporną na suszę i naturalnie zużywającą mało wody, wymagającą tylko jednej czwartej wody do wzrostu w porównaniu, np. z popularnym awokado.  Zawdzięczający swą nazwę budowie skórki z wystającymi listkami, przez co przypomina smocze łuski, smoczy owoc w przekroju prezentuje biały miąższ z czarnymi pestkami.

 


Taki wybór Smaku Roku został podyktowany silną zmianę trendów konsumenckich w kierunku dobrego samopoczucia i zrównoważonego rozwoju w wyborze żywności i napojów, a także zwiększonymi oczekiwaniami w zakresie smaku. - Ponieważ wszystko, co robimy, jest zakorzenione w naturze i głębokim zrozumieniu konsumentów, zainspirowało nas to do wybrania Smaku Roku, który łączy w sobie obie te cechy - dodaje Clementi.

 


W ramach swojej wiodącej w branży funkcji Human Insights, zespół prognostyczny Trenz™ firmy Firmenich zauważył wzrost popytu na smoczy owoc po pandemii Covid w prawie każdym większym mieście na świecie. Owoce egzotyczne, choć zawsze popularne w segmentach niszowych, zaczęły pojawiać się bardziej uniwersalnie na różnych rynkach i lokalach gastronomicznych, a także jako smak soków i koktajli, herbaty czy sałatki oraz desery. - Nasz wybór smoczego owocu na rok 2023 odzwierciedla coraz bardziej żądne przygód podniebienia konsumentów na całym świecie i pragnienie nowych lub egzotycznych składników i smaku - podsumowuje Mikel Cirkus, Global Creative Director w Taste & Beyond. 


źródło >>> Firmenich.com

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji