...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Sól wypadowa: Lista 646 – lista pokrzywdzonych

Piotr Koluch z Fundacji Pro-Test wnioskował o listę producentów, u których miano stwierdzić sól wypadową, a dostał listę pokrzywdzonych, o czym nie do końca miał świadomość. Szybko odezwali się producenci, którzy znaleźli się na tej liście, choć nie mieli grama trefnej soli. Skąd to zamieszanie, wyjaśnia rzecznik prasowy GIS.

Rozmowa z Janem Bondarem, rzecznikiem prasowym Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Mistrz Branży: Główny Inspektorat Sanitarny upublicznił listę przedsiębiorców, u których „państwowi wojewódzcy inspektorzy sanitarni stwierdzili posiadanie lub nabycie soli pochodzącej z zakładów objętych postępowaniem prokuratorskim w sprawie wprowadzania do obrotu jako środka spożywczego soli o przeznaczeniu przemysłowym (soli wypadowej)”. Szkopuł w tym, że na liście znajdują się firmy, które nie stosowały sfałszowanej soli, np. pewna cukiernia z Gostynia.

Jan Bondar: To nie jest lista winnych, tylko pokrzywdzonych. Jest to spis sporządzony na podstawie listy dystrybucyjnej trzech firm, które zajmowały się obrotem solą i kolejnych pośredników. Warto wiedzieć, że firmy te miały w swojej ofercie różny asortyment soli, zarówno legalną sól przeznaczoną do branży spożywczej np. z Kopalni Soli w Kłodawie, jak i sól wypadową sprzedawaną jako spożywczą.  Ten spis nie oznacza, że dany producent kupił sól wypadową i ją stosował do produkcji żywności.  Jeżeli piekarnia czy cukiernia znalazła się na liście, to oznacza, że pośrednio lub bezpośrednio znalazła się w sieci dystrybucji, ale równie dobrze mogła posiadać sól z Kłodawy. Według mojej wiedzy tak właśnie było w podanym przez Panią przypadku z Gostynia.

MB: Piekarz czy cukiernik nie musiał zatem kupić trefnej soli, wystarczyło, że znalazł się w sieci dystrybucji firmy. Nie można było zweryfikować, który producent żywności stosował sól wypadową, a który nie, i na tej podstawie przedstawić konkretną listę? W tej formie lista powoduje dużo szumu informacyjnego.

JB: Badania przeprowadzano m.in. w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach, dysponującym najlepszym laboratorium w Polsce i jednym z kilku najlepszych w Europie. Badania pokazały jednoznacznie, że największym zanieczyszczeniem „trefnej" soli była woda, a najbardziej toksyczną substancją chlorek sodu, czyli sama sól. Chociażby z tego powodu weryfikacja taka jest niemożliwa. Jako ciekawostkę mogę podać, że sól trafiła do piekarni w Holandii i tamtejsze służby również uznały brak jakiegokolwiek zagrożenia dla zdrowia i brak konieczności wycofywania jakiekolwiek produktu. Wojewódzki Sądu Administracyjny w Warszawie, wydając decyzję, że wyniki kontroli ws. soli są informacją publiczną, kierował się – moim zdaniem pochopnie – literą, a nie duchem prawa.

MB: Jak i kiedy zamierzają Państwo „wyprostować” informację? Piekarzom i cukiernikom, którzy w ogóle nie używali sfałszowanej soli, należy się zadośćuczynienie i to na forum publicznym.

JB: Jeszcze raz proszę wczytać się w nagłówek listy: „posiadanie lub nabycie soli pochodzącej z zakładów objętych postępowaniem prokuratorskim”, a nie „posiadanie lub nabycie soli wypadowej”. Jeśli jakaś lokalna gazeta napisze, że firma X znalazła się na liście „firm stosujących sól wypadową”, to napisze nieprawdę i powinna to sprostować.

 

Czytaj również

W aferze solnej zawiodła uczciwość

Sól wypadowa NIEAKTUALNA lista producentów

Oświadczenie SRP RP w sprawie soli wypadowej

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji