...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Sól wypadowa: Lista 646 – lista pokrzywdzonych

Piotr Koluch z Fundacji Pro-Test wnioskował o listę producentów, u których miano stwierdzić sól wypadową, a dostał listę pokrzywdzonych, o czym nie do końca miał świadomość. Szybko odezwali się producenci, którzy znaleźli się na tej liście, choć nie mieli grama trefnej soli. Skąd to zamieszanie, wyjaśnia rzecznik prasowy GIS.

Rozmowa z Janem Bondarem, rzecznikiem prasowym Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Mistrz Branży: Główny Inspektorat Sanitarny upublicznił listę przedsiębiorców, u których „państwowi wojewódzcy inspektorzy sanitarni stwierdzili posiadanie lub nabycie soli pochodzącej z zakładów objętych postępowaniem prokuratorskim w sprawie wprowadzania do obrotu jako środka spożywczego soli o przeznaczeniu przemysłowym (soli wypadowej)”. Szkopuł w tym, że na liście znajdują się firmy, które nie stosowały sfałszowanej soli, np. pewna cukiernia z Gostynia.

Jan Bondar: To nie jest lista winnych, tylko pokrzywdzonych. Jest to spis sporządzony na podstawie listy dystrybucyjnej trzech firm, które zajmowały się obrotem solą i kolejnych pośredników. Warto wiedzieć, że firmy te miały w swojej ofercie różny asortyment soli, zarówno legalną sól przeznaczoną do branży spożywczej np. z Kopalni Soli w Kłodawie, jak i sól wypadową sprzedawaną jako spożywczą.  Ten spis nie oznacza, że dany producent kupił sól wypadową i ją stosował do produkcji żywności.  Jeżeli piekarnia czy cukiernia znalazła się na liście, to oznacza, że pośrednio lub bezpośrednio znalazła się w sieci dystrybucji, ale równie dobrze mogła posiadać sól z Kłodawy. Według mojej wiedzy tak właśnie było w podanym przez Panią przypadku z Gostynia.

MB: Piekarz czy cukiernik nie musiał zatem kupić trefnej soli, wystarczyło, że znalazł się w sieci dystrybucji firmy. Nie można było zweryfikować, który producent żywności stosował sól wypadową, a który nie, i na tej podstawie przedstawić konkretną listę? W tej formie lista powoduje dużo szumu informacyjnego.

JB: Badania przeprowadzano m.in. w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach, dysponującym najlepszym laboratorium w Polsce i jednym z kilku najlepszych w Europie. Badania pokazały jednoznacznie, że największym zanieczyszczeniem „trefnej" soli była woda, a najbardziej toksyczną substancją chlorek sodu, czyli sama sól. Chociażby z tego powodu weryfikacja taka jest niemożliwa. Jako ciekawostkę mogę podać, że sól trafiła do piekarni w Holandii i tamtejsze służby również uznały brak jakiegokolwiek zagrożenia dla zdrowia i brak konieczności wycofywania jakiekolwiek produktu. Wojewódzki Sądu Administracyjny w Warszawie, wydając decyzję, że wyniki kontroli ws. soli są informacją publiczną, kierował się – moim zdaniem pochopnie – literą, a nie duchem prawa.

MB: Jak i kiedy zamierzają Państwo „wyprostować” informację? Piekarzom i cukiernikom, którzy w ogóle nie używali sfałszowanej soli, należy się zadośćuczynienie i to na forum publicznym.

JB: Jeszcze raz proszę wczytać się w nagłówek listy: „posiadanie lub nabycie soli pochodzącej z zakładów objętych postępowaniem prokuratorskim”, a nie „posiadanie lub nabycie soli wypadowej”. Jeśli jakaś lokalna gazeta napisze, że firma X znalazła się na liście „firm stosujących sól wypadową”, to napisze nieprawdę i powinna to sprostować.

 

Czytaj również

W aferze solnej zawiodła uczciwość

Sól wypadowa NIEAKTUALNA lista producentów

Oświadczenie SRP RP w sprawie soli wypadowej

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Panettone na drożdżach czy zakwasie? Czy czosnek pasuje do cukru? Co przyniesie rok 2023? Jak funkcjonuje restauracja oparta na deserach? Dlaczego robienie paczek świątecznych to dobry pomysł dla lodziarni? Zapraszamy do lektury...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    promocja PLUS

    Zimowe gazetka PGD

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji