...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Stewia podbija branżę spożywczą?

Stewia, ta niepozorna roślina o dużych możliwościach, coraz bardziej budzi zainteresowanie branży spożywczej. Produkowany z niej słodzik jest z powodzeniem stosowany we Francji i USA. Już pojawił się w napoju Fanta o obniżonej kaloryczności. Czy w Polsce też się przyjmie, niekoniecznie w napojach?

Według firmy Cargill, która jest producentem Truvii, substancji słodzącej wyprodukowanej ze stewii, w Polsce największy potencjał do wykorzystania stewii ma branża napojowa. Wynika to głównie z faktu, że wykazuje ona największe zainteresowanie naturalnymi substancjami słodzącymi. Podobny potencjał wykazują jogurty, desery oraz inne produkty mleczne. Cargill opracował już koncepcję dwóch tego typu produktów - deseru mlecznego na bazie kremu czekoladowego oraz belgijskiego twarożku typu fromage frais. W obu przypadkach udało się zredukować kaloryczność o ok. 30%.

W porównaniu do Europy Zachodniej polscy producenci żywności, w szczególności w mleczarstwie i wyrobach cukierniczych, są bardziej wstrzemięźliwi w stosowaniu substancji słodzących oraz tłuszczów. - Cukier i wysoka zawartość tłuszczu w produktach są normą, a tylko niewielka część polskich producentów posiada w ofercie produkty w wersji "light" - dodaje Daniel Dubiel z firmy Cargill. Jego zdaniem polscy konsumenci najczęściej sięgają po produkty tanie, więc na pewno stosunkowo niskie ceny produktów zawierających stewię są konieczne do osiągnięcia sukcesu na rynku.

- Istnieje zainteresowanie stewią wśród liderów polskiego rynku spożywczego, ale w tej chwili nieznane są żadne konkretne plany gigantów. Jesteśmy przekonani, że sytuacja ta będzie ulegać zmianie. Polscy producenci będą stale monitorować postępy stewii na rynkach europejskich, a konsumenci będą coraz bardziej wyedukowani i świadomi zalet tej rośliny - mówi Daniel Dubiel.


źródło: portalspozywczy.pl

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji