Jeden z topowych deserów świata może być idealnym wyborem do świątecznej oferty.
Tiramisu to jeden z filarów kuchni włoskiej, jeden z najbardziej lubianych i przyrządzanych deserów na całym świecie. Pochodzenie tiramisu jest bardzo niepewne, a kilka miast twierdzi, że to właśnie ich słodki patent. Pewnym jest, że od 1980 roku, kiedy to określenie "tiramisu" weszło do włoskiego słownictwa, deser ten odniósł ogromny sukces! Do tej pory jest to jedno z najbardziej znanych włoskich słów na świecie! Ale co sprawia, że tiramisu jest tak wyjątkowe? Zdecydowanie to, że jest to bardzo prosty w przygotowaniu desr! Aksamitny słodki krem przełamuje lekka goryczka kawy, sprawiając, że mamy do czynienia z idealną harmonią.
Składniki (forma 30X20 cm)
Ekologiczne mascarpone: 750 g
Ekologiczne jajka: ( świeże, około 5 średnich) 260 g
Ekologiczne Sabaudzkie biszkopciki: 250 g
Cukier organiczny: 120 g
Kawa Organiczna: (mokka, słodzona do smaku) 300 g
Dekoracja
Niesłodzone kakao w proszku do smaku
Wykonanie
-
Przygotuj kawę (300 g kawy), następnie dosłodź do smaku i pozwól jej ostygnąć w niskiej i dużej misce. Jajka rozdzielić, oddzielając białka od żółtek, pamiętając, aby białka dobrze ubić, aby nie było na nich śladu żółtka. Ubić żółtka mikserem elektrycznym, wlewając tylko połowę dawki cukru. Gdy tylko masa stanie się klarowna i puszysta, a trzepaczki nadal pracują, można stopniowo dodawać mascarpone.
-
Powinna powstać gęsta i zwarta masa; odłożyć to na bok. Dokładnie wyczyścić trzepaczki i ubić białka. Gdy się spienią, dodawać po trochu pozostały cukier. Ubijać do momentu powstania sztywnej masy.
-
Ubite białka małymi porcjami dodawać do miski z kremem mascarpone, bardzo delikatnie mieszając od dołu do góry.
-
Krem z mascarpone jest już gotowy! Rozłożyć warstwę na dnie szklanego naczynia do pieczenia o wymiarach 30×19,5 cm i dobrze rozprowadź po całym dnie. Namoczyć biszkopty na kilka chwil w schłodzonej kawie, najpierw z jednej strony, a potem z drugiej.
-
Stopniowo rozkładać nasączone w naczyniu biszkopty, starając się ułożyć je wszystkie w jednym kierunku, tak aby powstała pierwsza warstwa ciastek. Dodawać kolejną warstwę kremu mascarpone i wyrównać, aby całkowicie pokryć biszkopty. W ten sposób układać kolejne warstwy.
-
Posypać niesłodzonym kakao w proszku i wstawić do lodówki na kilka godzin. Tiramisu jest gotowe do podania!
