...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Tiramisu - idealny deser na Boże Narodzenie

Jeden z topowych deserów świata może być idealnym wyborem do świątecznej oferty.

Tiramisu to jeden z filarów kuchni włoskiej, jeden z najbardziej lubianych i przyrządzanych deserów na całym świecie. Pochodzenie tiramisu jest bardzo niepewne, a kilka miast twierdzi, że to właśnie ich słodki patent. Pewnym jest, że od 1980 roku, kiedy to określenie "tiramisu" weszło do włoskiego słownictwa, deser ten odniósł ogromny sukces! Do tej pory jest to jedno z najbardziej znanych włoskich słów na świecie! Ale co sprawia, że ​​tiramisu jest tak wyjątkowe? Zdecydowanie to, że jest to bardzo prosty w przygotowaniu desr! Aksamitny słodki krem przełamuje lekka goryczka kawy, sprawiając, że mamy do czynienia z idealną harmonią.  

 


Składniki (forma 30X20 cm)

Ekologiczne mascarpone:  750 g

Ekologiczne jajka: ( świeże, około 5 średnich) 260 g

Ekologiczne Sabaudzkie biszkopciki: 250 g

Cukier organiczny: 120 g

Kawa Organiczna: (mokka, słodzona do smaku) 300 g

Dekoracja

Niesłodzone kakao w proszku do smaku

Wykonanie

  1. Przygotuj kawę  (300 g kawy), następnie dosłodź do smaku i pozwól jej ostygnąć w niskiej i dużej misce. Jajka rozdzielić, oddzielając białka od żółtek, pamiętając, aby białka dobrze ubić, aby nie było na nich śladu żółtka. Ubić żółtka mikserem elektrycznym, wlewając tylko połowę dawki cukru. Gdy tylko masa stanie się klarowna i puszysta, a trzepaczki nadal pracują, można stopniowo dodawać mascarpone.

  1. Powinna powstać gęsta i zwarta masa; odłożyć to na bok. Dokładnie wyczyścić trzepaczki i ubić białka. Gdy się spienią, dodawać po trochu pozostały cukier. Ubijać do momentu powstania sztywnej masy.

  1. Ubite białka małymi porcjami dodawać do miski z kremem mascarpone, bardzo delikatnie mieszając od dołu do góry.

  1. Krem z mascarpone jest już gotowy! Rozłożyć warstwę na dnie szklanego naczynia do pieczenia o wymiarach 30×19,5 cm i dobrze rozprowadź po całym dnie. Namoczyć biszkopty na kilka chwil w schłodzonej kawie, najpierw z jednej strony, a potem z drugiej.

  1. Stopniowo rozkładać nasączone w naczyniu biszkopty, starając się ułożyć je wszystkie w jednym kierunku, tak aby powstała pierwsza warstwa ciastek. Dodawać kolejną warstwę kremu mascarpone i wyrównać, aby całkowicie  pokryć biszkopty. W ten sposób układać kolejne warstwy.

  1. Posypać niesłodzonym kakao w proszku i wstawić do lodówki na kilka godzin.  Tiramisu jest gotowe do podania!


źródło: Organic City

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji