...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Tortowe trendy

Czy masa cukrowa jest passe? Jaki kolor jest najmodniejszy? Czym okładać tort i ile powinien mieć poziomów? Kwiaty żywe czy suszone? Odpowiedzi na te pytania szukajcie w cyklu sezon na torty. W tym wydaniu - przegląd trendów. W kolejnych znajdziecie dogłębne omówienie poszczególnych trendów i technik zdobienia słodkich dzieł.

Materiał z numeru Mistrza Branży kwiecień 2023

Tort to coś więcej, niż jedynie słodki poczęstunek - jest ważnym elementem wystroju stołu i robi efekt wow do zdjęć! By zachwycił uczestników przyjęcia i był idealnie wkomponowany w klimat imprezy warto z początkiem sezonu przejrzeć trendy na Instagramie, Pintereście czy TikToku. By wyjść naszym czytelnikom z pomocną dłonią, przedstawiamy zestawienie najpopularniejszych pomysłów na tort oraz obserwacje branżowych specjalistów. Wszystko wskazuje na to, że tej wiosny królować będą typowe dla tej pory roku kwiaty i ciepłe pastele!




Okiem dekoratorki,
Renata Martyna, mistrzyni Polski w dekoracji tortów, Rene Cakes

Masa cukrowa wraca do łask

Nowym trendem w dekorowaniu tortu jest zdecydowanie dodatek dekoracji pod nazwą tiul z papieru waflowego. Daje to efekt eterycznej tkaniny, który po prostu oczaruje każdego uczestnika imprezy. Pokazują się także torty w stylu cartoon cake czy comic cake, w których kreskówkowy efekt 2D otrzymujemy poprzez dodanie czarnych linii wokół poszczególnych elementów tortu. W mojej pracowni króluje czekoladowy zamsz, który barwię na różne kolory i pokrywam nim torty. To bardzo efektowne wykończenie, które świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju dodatkami i przy okazji jest po prostu smaczne!

Co do masy cukrowej, to obserwujemy jej powrót! A to za sprawą wycofania z rynku bieli tytanowej. W związku z tym trudno uzyskać czystą biel w kremie czy polewie, dlatego klienci zamawiają torty weselne obkładane masą, gdzie ten efekt uzyskamy. W zamówieniach celebracyjnych nadal najpopularniejszym kolorem jest właśnie ten. Zatem masa cukrowa wraca do łask także w tortach komunijnych, na chrzciny i roczki. Masa cukrowa najczęściej używana jest jednak do modelowania figurek, napisów i drobnych dekoracji cukrowych. Jeżeli chodzi o kwiaty, które bardzo często zdobią torty okolicznościowe, w Polsce zdecydowanie są wykonywane raczej z papieru waflowego niż masy cukrowej. Papier waflowy jest produktem wdzięcznym i szybszym w obróbce. Mimo wszystko kwiaty z cukru także mają swoich zwolenników.

Kolorystyka zamawianych tortów jest naprawdę różnorodna. Wszystko zależy od zamówienia. U mnie hitem zeszłorocznego sezonu i tego roku są zdecydowanie czarne torty pokryte zamszem z dodatkiem złota. To u mnie chyba najczęściej zamawiane kolory. Torty pokryte zamszem w stylu ombre również mają rzeszę zwolenników, bo same w sobie wyglądają elegancko i uroczo, zatem nie potrzeba im zbyt wielu dekoracji. Co do popularnej w zamówieniach weselnych bieli i wycofanego barwnika, trzeba powiedzieć, że pojawiły się zamienniki dopuszczone do użycia w branży spożywczej, np. naturalna biel perłowa B02 i węglan wapnia B01.Niestety nie są one tak wydajne jak biel tytanowa, ale zawsze coś. Osobiście nie używałam bieli do kremów, więc nie ubolewam mocno nad zaistniałą sytuacją.

 

W ostatnim czasie na popularności zyskały też dekoracje wycinane. Są one często projektowane na specjalne zamówienie, następnie drukowane tuszami jadalnymi na papierze cukrowym lub waflowym. Dla mnie to bardzo duży plus. Pozwala to na efektowną i szybką dekorację tortu, nie obciążając zbytnio portfela klienta, ponieważ tu nie liczymy godzin pracy spędzanych nad ręcznie modelowaną figurką lub kwiatami cukrowymi itp. To zdecydowanie wygodna alternatywa dla figurek bajkowych, które pochłaniają naprawdę sporo czasu. Często korzystam właśnie z takich wydruków.

Ostatnim rodzajem popularnych tortowych dekoracji są żywe ozdoby – zdecydowanie najczęściej klienci decydują się na owoce, takie jak: truskawka, malina, borówka, porzeczka, marakuja, figa. Oprócz tego trendy są jadalne kwiaty żywe lub suszone, rozmaryn lub eukaliptus. Całość dekoracji najczęściej wieńczą złote lub drewniane toppery.




Okiem sprzedawcy
Anna Grochalska, Akademia Słodka Pasja

Dominują prostota i delikatność

Z moich obserwacji wynika, że bardzo modny stał się styl dekoracji cartoon cake. Do łask wróciły też szablony cukiernicze czy jadalny tiul. W mediach społecznościowych pojawiły się torty dekorowane suszonymi na płasko kwiatami i ziołami z łąk. Jeśli chodzi o torty dziecięce, to jak zawsze dominują żywe, wesołe kolory, które sprawdzają się właśnie przy technice cartoon cake. Widzę też dużo pięknych figurek, najczęściej w pastelowych kolorach: misiów, słoników, myszek itp., które zdobią dziecięce torty. Torty komunijne, weselne to najczęściej kolory delikatne: beże, rozbielone róże, zielenie oraz oczywiście odcienie bieli i troszkę złota. Obecnie klienci wybierają raczej prostotę, jasne kolory, żywe lub suszone kwiaty. Na topie jest nadal styl boho i barwy ziemi: beże, brązy, zielenie. Na tortach pojawiają się różnego rodzaju suszki: kwiaty, liście, trawy lub żywe kwiaty często w towarzystwie małych bez i makaroników. Złoty barwnik to wciąż „must have” w każdej pracowni, bo nadal w mniejszym lub większym stopniu pojawia się w bardzo wielu słodkich projektach.

Myślę, że wielu klientów stawia na naturalność, dlatego warto pomyśleć o kwiatach zarówno tych żywych, jak i suszonych. Przydadzą się też świeczki wykonane z wosku pszczelego, dekoracje z papieru waflowego, gotowe lub wykonane samodzielnie, szablony do efektownych wzorów oraz ciekawe toppery i naturalne barwniki. Królują torty „tynkowane” kremami na bazie masła lub czekolady. Zamsze pojawiają się przede wszystkim na
monoporcjach, ale i na tortach musowych przygotowywanych w pięknych
fantazyjnych formach 3D. Takie torty czy monoporcje często zastępują tradycyjne torty piętrowe.

 


 



Okiem wedding plannerki
Bogna Bojanowska, wedding plannerka, specjalizuje się w organizacji ślubów międzynarodowych

Spójne

W sezonie 2023 królować będą torty wpisane w koncept całej ślubnej stylistyki. Spójne z kolorem i motywem przewodnim. Nie od dziś pojawienie się tortu to nie tylko ważny moment podczas ślubnego przyjęcia, to cały ceremoniał, chwila godna uwiecznienia. W tym sezonie dalej mocno obecny będzie trend wielopoziomowych tortów, imponujących rozmiarów. Cukiernie prześcigają się w pomysłach jak przygotować tort tak, aby zachwycił młodą parę i gości. Jeśli chodzi o kolory, króluje biel, ale to dodatki i ozdoby decydują o jego charakterze. Pióra, kwiaty, a nawet skrzydła, zdobienia i inicjały pary młodej nadają styl i personalizują ślubną historię.

Smak to nadal kwestia priorytetowe. Cieszę się, że pary otwierają się na nowe smaki, jak lawenda, róża czy pistacja. Obecnie nie tylko tort ma robić wrażenie, ale cała otoczka wokół niego. Zatem tworząc koncept tortu i słodkiego stołu, planuję nie tylko słodkości, kolorystykę i smaki, ale także formę podania. Wybieramy naczynia, stół do tortu, a nawet kwiatową otoczkę, która ma towarzyszyć całości. Na organizowanych przeze mnie ślubach tort serwowany jest z szampanem, a jego krojenie to zwieńczenie wielomiesięcznych przygotowań: od degustacji smaków, po ustalenie kadrów z fotografem i dobór specjalnego trunku. Tort to już nie tylko jeden z elementów przyjęcia weselnego, to atrakcja na miarę oczekiwań i marzeń młodej pary.
Pracownie cukiernicze ustalające, jak powinien wyglądać tort, powinny pamiętać o tym, że musi on pasować stylem do całego wesela. Jego wielkość jest ustalana oczywiście wedle porcji dla umówionej liczby gości, ale żeby wywołać efekt wow, można wykonać jedno lub dwa imponujące piętra na atrapie.




Lekki jak piórko
Nawet jeśli jest duży, wielopiętrowy i ciężki, ma sprawiać wrażenie lekkiego, czasem wręcz eterycznego. Warto więc użyć dekoracji z papieru waflowego i delikatnych elementów florystycznych czy suszków. Modnym trendem są dekoracje z płatków/krążków wykrawanych i modelowanych w papierze waflowym.

 

Dzięki użyciu tego papieru uzyskamy też niezwykle pożądany w tym sezonie efekt zwiewnych tkanin czy falban

 


 

 


W miejsce tradycyjnych piętrowych tortów z kremem i biszkoptem często wchodzą nowoczesne formy tortów musowych. Te są pokrywane zwykle błyszczącą polewą lustrzaną (mirror glaze) lub zamszem. Modne staje się podawanie niewielkiego tortu musowego do pokrojenia dla pary młodej lub jubilata, wraz z monoporcjami dla wszystkich pozostałych uczestników przyjęcia. By nadać nowoczesnego szyku, można dekorować tort czekoladowymi geometrycznymi elementami lub makaronikami.


Ukwiecony tort
Kwiaty, kwiaty i jeszcze raz kwiaty! Ten sezon tortowy należy do nich. Bez względu na to, czy będą żywe, prasowane, cukrowe, z kremu maślanego czy też papieru waflowego, tort musi być obficie ukwiecony

 




 


Błyskotki
Złoto nadal jest modne, ale ważne, by stanowiło zaledwie delikatny ornament i nieśmiało pokrywało tynk tortu. Jeśli decydujemy się na brokat czy błyszczące cukrowe perełki, panuje ta sama zasada – im mniej, tym lepiej. Błyszczącym elementem nierzadko jest sam topper albo oprawa tortu - patera i towarzyszące jej dekoracje.

 




 


Jego wysokość, TORT
Torty weselne tego sezonu chcą być mocno widocznym elementem wesela, stąd trendem są wielopoziomowe kolosy. Powszechnie przyjętym trendem staje się, że tylko jeden poziom jest przeznaczony do spożycia, pozostałe są atrapą.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji