Oficjalnym deserem serwowanym podczas uroczystości koronacyjnych nowego monarchy, Karola III, będzie truskawkowo-imbirowy pucharek, za którego recepturą stoi znany brytyjski szef, Adam Handling.
Trifle to tradycyjny angielski deser na zimno składający się z biszkoptu i owoców pokrytych warstwami kremu, galaretki oraz śmietany. Tego typu deser pojawił się nie raz na królewskim stole, m.in. z okazji platynowego jubileuszu Królowej Elżbiety. Tym razem szef Adam Handling stworzył orzeźwiającą wiosenną odsłonę trifle z okazji koronacji Karola III. Receptura została podana kilka dni temu do ogólnej wiadomości, tak by cukiernie czy restauracje mogły serwować królewski deser każdemu, kto będzie miał ochotę włączyć się w obchody. W jej skład wchodzą świeże truskawki, galaretka truskawkowa, krem imbirowy, ubita śmietana oraz ciasta Yorkshire Parkin.
Zapytany o inspirację dla tego dania, Handling powiedział: „Myślę, że trifle to jeden z tych deserów, które u wielu ludzi wywołują nostalgię. To moja nowoczesna interpretacja wspomnień z dzieciństwa, wykorzystująca najlepsze brytyjskie składniki – szkockie truskawki, Ciasto Yorkshire Parkin oraz jajka i nabiał od brytyjskich farmerów.
źródło >>> KLIK!