...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Unijny wykaz dodatków do żywności, czyli jak działa rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 1129/2011

Od 1 czerwca 2013 r. obowiązuje rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 1129/2011 z 11 listopada 2011 r.,
które zmienia załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności.

Tym samym przestało obowiązywać krajowe rozporządzenie Ministra Zdrowia z 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.

Unijny wykaz dodatków do żywności zawiera szczegółowe wymagania w zakresie stosowania dodatków w produktach spożywczych. Rozporządzenie nr 1129/2011 wprowadza pewną systematyczność i ułatwienia dla producentów żywności poprzez kategoryzowanie środków spożywczych w odpowiednich grupach.

5 części unijnego wykazu
Część A zawiera przepisy ogólne dotyczące dodatków do żywności ujętych w wykazie oraz warunki ich stosowania. Poza tym znajdują się tam:
• lista środków spożywczych, w których nie mogą być obecne substancje dodatkowe wnoszone z innymi składnikami (czyli zgodnie z zasadą przenoszenia; ang. carry over);
• lista środków spożywczych, do których nie mogą być wnoszone barwniki na zasadzie przenoszenia (np. żywność nieprzetworzona, makarony, przetwory pomidorowe, soki i nektary owocowe i warzywne, dżemy ekstra i galaretki ekstra).1 

 
Część B zawiera wykaz wszystkich dodatków dopuszczonych do żywności, zawierające numery E… oraz nazwy substancji. Substancje dodatkowe podzielone są na trzy grupy: barwniki, substancje słodzące oraz substancje dodatkowe inne niż barwniki i substancje słodzące.
W niektórych przypadkach substancje dodatkowe mają tylko ogólne nazwy grup związków chemicznych, np. nazwa substancji E 503 określa węglany amonu, bez wyszczególniania dotychczas obowiązujących związków: węglan amonu E 503(i) oraz wodorowęglan amonu E 503(ii). Po 1 czerwca 2013 r. nazwy substancji dodatkowych podane na etykiecie muszą być zgodne
z nazwami określonymi w rozporządzeniu nr 1129/2011.

Część C zawiera definicje grup dodatków do żywności, które podzielone są na grupy. Ogółem stworzono 21 grup substancji, które w określonej grupie dodatków mają to samo zastosowanie. Na przykład grupa I dotyczy substancji dodatkowych innych niż barwniki i substancje słodzące z listy „quantum satis”, z kolei grupa II to barwniki dopuszczone na poziomie „quantum satis”, grupa III są to barwniki o łącznym maksymalnym poziomie. W części C pogrupowane są również inne substancje dodatkowe, które mogą być uregulowane łącznie, np. kwas fosforowy i inne dopuszczone związki fosforu.

W części D znajduje się podział produktów spożywczych na kategorie i podkategorie. Cała żywność jest podzielona na 18 kategorii oraz utworzono dodatkowo kategorię 0. Każda kategoria środków spożywczych, z wyjątkiem kategorii 0 i 18, jest podzielona na wiele podkategorii. Obejmują one wyroby spożywcze, do których są dopuszczone substancje dodatkowe zgodnie z obowiązującymi dyrektywami. Podziału na podkategorie dokonano ze względu na substancje dodatkowe, które można używać w przetwórstwie spożywczym do danych produktów.

Nazwy kategorii oraz podkategorii zawartych w unijnym wykazie nie można wykorzystać do celów znakowania środków spożywczych.

Wykaz kategorii żywności:
•  kategoria 0  – wszystkie kategorie żywności;
•  kategoria 01  – produkty mleczne i ich analogi;
•  kategoria 02 – tłuszcze i oleje, emulsje tłuszczowe i olejowe;
•  kategoria 03 – lody spożywcze;
   (nie ma podkategorii)
•  kategoria 04 – warzywa i owoce;
•  kategoria 05 – wyroby cukiernicze;
Przykładowy podział wyrobów cukierniczych na podkategorie:
5.1 Kakao i produkty czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE;
5.2 Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech;
5.3 Guma do żucia;
5.4 Dekoracje, polewy i nadzienie, z wyjątkiem nadzień na bazie owoców objętych kategorią 4.2.4;2
•  kategoria 06  – zboża i produkty zbożowe;
•  kategoria 07 – wyroby piekarskie;
Przykładowy podział wyrobów piekarskich na podkategorie
– wyroby piekarskie:
07.1 Chleb i bułki;
07.1.1 Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól;
07.1.2 Pain courant francais; Friss búzakenyér, fehér és félbarna kenyerek
07.2 Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie 
•  kategoria 08 – mięso;
•  kategoria 09  – ryby i produkty rybołówstwa;
•  kategoria 10 – jaja i produkty jajeczne;
•  kategoria 11 – cukry, syropy, miód i słodziki stołowe;
•  kategoria 12 – sole, przyprawy, zupy, sosy, sałatki i produkty białkowe;
•  kategoria 13 – żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego w rozumieniu dyrektywy 2009/39/WE;
•  kategoria 14 – napoje;
•  kategoria 15  – przekąski gotowe do spożycia;
•  kategoria 16 – desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4;
•  kategoria 17 – suplementy żywnościowe zdefiniowane w dyrektywie 2002/46/WE, z wyłączeniem suplementów dla niemowląt i dzieci.

Po głębokiej analizie przepisów w krajach unijnych Komisja Europejska podjęła decyzję o uregulowaniu stosowania dodatków do żywności do suplementów dla niemowląt i małych dzieci – zawarta w rozporządzeniu Komisji (UE)
nr 1129/2011 kategoria 17 „Suplementy diety” zostanie uzupełniona o podkategorię „Suplementy diety przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci”. Zbierane są dane z poszczególnych krajów członkowskich UE na temat, jakie są stosowane substancje dodatkowe w suplementach diety dla tej grupy wiekowej.3 W unijnym przewodniku będą również zdefiniowane środki spożywcze, których nazwy są zapisane kursywą w języku kraju, z którego pochodzi dany produkt (np. marmelada, mustarda di frutta, delce de membrillo). 

Część E zawiera wykaz substancji dodatkowych dopuszczonych w poszczególnych kategoriach środków spożywczych wraz
z warunkami ich stosowania.

Każdy producent wyrobów spożywczych, przed podjęciem decyzji o produkcji jakiejkolwiek żywności, musi przejrzeć wszystkie obowiązujące akty prawne z zakresu bezpieczeństwa żywności. Tutaj znajdzie informację, czy dana substancja dodatkowa może być zastosowana do określonego produktu.

   
 

Artykuł pochodzi z lipcowo-sierpniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 


Prace wciąż trwają
Unijny wykaz substancji dodatkowych do żywności, czyli rozporządzenie nr 1129/2011, będzie ciągle uzupełniane i poprawiane. W trakcie prac nad unijnym wykazem dodatków do żywności Komisja Europejska wdrożyła 16 nowych rozporządzeń zmieniających już wcześniejsze ustalenia określonych substancji dodatkowych. Przyczynami wielu zmian w rozporządzeniu są: ciągły rozwój technologii przetwórstwa spożywczego, innowacje produktowe z zakresu stosowania nowych substancji dodatkowych lub dopuszczonych już dodatków, lecz w szerszym niż dotychczas zakresie, oraz ponowna ocena bezpieczeństwa substancji dodatkowych realizowana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na zlecenie Komisji Europejskiej. Zakończenie tej oceny przewidziano w 2020 r.

W kolejnym wydaniu: praktyczne informacje dotyczące stosowania substancji dodatkowych do wyrobów cukierniczych, piekarskich i w lodach według zaleceń unijnego prawa.

dr inż. Michał Kociszewski




1 Gajda-Wyrębek J., Kuźma K., Unijny wykaz substancji dodatkowych do żywności – rozporządzenie Komisji nr 1129/2011; FoodLex nr 2/2013, PFPŻ, Warszawa.
2 Gajda-Wyrębek J., Substancje dodatkowe – nowe wymagania prawne i aktualne prace legislacyjne. Konferencja Szkoleniowa PFPŻ: Stosowanie dodatków do żywności – aktualny stan prawny, Warszawa, 20.III.2013 r
3 Gajda-Wyrębek J., Jarecka J., Kuźma K., Świtka A., Unijny wykaz dodatków do żywności – problemy z jego stosowaniem. Przemysł Spożywczy 5/2013, Warszawa.

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji