...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Unijny wykaz dodatków do żywności, czyli jak działa rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 1129/2011

Od 1 czerwca 2013 r. obowiązuje rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 1129/2011 z 11 listopada 2011 r.,
które zmienia załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności.

Tym samym przestało obowiązywać krajowe rozporządzenie Ministra Zdrowia z 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.

Unijny wykaz dodatków do żywności zawiera szczegółowe wymagania w zakresie stosowania dodatków w produktach spożywczych. Rozporządzenie nr 1129/2011 wprowadza pewną systematyczność i ułatwienia dla producentów żywności poprzez kategoryzowanie środków spożywczych w odpowiednich grupach.

5 części unijnego wykazu
Część A zawiera przepisy ogólne dotyczące dodatków do żywności ujętych w wykazie oraz warunki ich stosowania. Poza tym znajdują się tam:
• lista środków spożywczych, w których nie mogą być obecne substancje dodatkowe wnoszone z innymi składnikami (czyli zgodnie z zasadą przenoszenia; ang. carry over);
• lista środków spożywczych, do których nie mogą być wnoszone barwniki na zasadzie przenoszenia (np. żywność nieprzetworzona, makarony, przetwory pomidorowe, soki i nektary owocowe i warzywne, dżemy ekstra i galaretki ekstra).1 

 
Część B zawiera wykaz wszystkich dodatków dopuszczonych do żywności, zawierające numery E… oraz nazwy substancji. Substancje dodatkowe podzielone są na trzy grupy: barwniki, substancje słodzące oraz substancje dodatkowe inne niż barwniki i substancje słodzące.
W niektórych przypadkach substancje dodatkowe mają tylko ogólne nazwy grup związków chemicznych, np. nazwa substancji E 503 określa węglany amonu, bez wyszczególniania dotychczas obowiązujących związków: węglan amonu E 503(i) oraz wodorowęglan amonu E 503(ii). Po 1 czerwca 2013 r. nazwy substancji dodatkowych podane na etykiecie muszą być zgodne
z nazwami określonymi w rozporządzeniu nr 1129/2011.

Część C zawiera definicje grup dodatków do żywności, które podzielone są na grupy. Ogółem stworzono 21 grup substancji, które w określonej grupie dodatków mają to samo zastosowanie. Na przykład grupa I dotyczy substancji dodatkowych innych niż barwniki i substancje słodzące z listy „quantum satis”, z kolei grupa II to barwniki dopuszczone na poziomie „quantum satis”, grupa III są to barwniki o łącznym maksymalnym poziomie. W części C pogrupowane są również inne substancje dodatkowe, które mogą być uregulowane łącznie, np. kwas fosforowy i inne dopuszczone związki fosforu.

W części D znajduje się podział produktów spożywczych na kategorie i podkategorie. Cała żywność jest podzielona na 18 kategorii oraz utworzono dodatkowo kategorię 0. Każda kategoria środków spożywczych, z wyjątkiem kategorii 0 i 18, jest podzielona na wiele podkategorii. Obejmują one wyroby spożywcze, do których są dopuszczone substancje dodatkowe zgodnie z obowiązującymi dyrektywami. Podziału na podkategorie dokonano ze względu na substancje dodatkowe, które można używać w przetwórstwie spożywczym do danych produktów.

Nazwy kategorii oraz podkategorii zawartych w unijnym wykazie nie można wykorzystać do celów znakowania środków spożywczych.

Wykaz kategorii żywności:
•  kategoria 0  – wszystkie kategorie żywności;
•  kategoria 01  – produkty mleczne i ich analogi;
•  kategoria 02 – tłuszcze i oleje, emulsje tłuszczowe i olejowe;
•  kategoria 03 – lody spożywcze;
   (nie ma podkategorii)
•  kategoria 04 – warzywa i owoce;
•  kategoria 05 – wyroby cukiernicze;
Przykładowy podział wyrobów cukierniczych na podkategorie:
5.1 Kakao i produkty czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE;
5.2 Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech;
5.3 Guma do żucia;
5.4 Dekoracje, polewy i nadzienie, z wyjątkiem nadzień na bazie owoców objętych kategorią 4.2.4;2
•  kategoria 06  – zboża i produkty zbożowe;
•  kategoria 07 – wyroby piekarskie;
Przykładowy podział wyrobów piekarskich na podkategorie
– wyroby piekarskie:
07.1 Chleb i bułki;
07.1.1 Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól;
07.1.2 Pain courant francais; Friss búzakenyér, fehér és félbarna kenyerek
07.2 Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie 
•  kategoria 08 – mięso;
•  kategoria 09  – ryby i produkty rybołówstwa;
•  kategoria 10 – jaja i produkty jajeczne;
•  kategoria 11 – cukry, syropy, miód i słodziki stołowe;
•  kategoria 12 – sole, przyprawy, zupy, sosy, sałatki i produkty białkowe;
•  kategoria 13 – żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego w rozumieniu dyrektywy 2009/39/WE;
•  kategoria 14 – napoje;
•  kategoria 15  – przekąski gotowe do spożycia;
•  kategoria 16 – desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4;
•  kategoria 17 – suplementy żywnościowe zdefiniowane w dyrektywie 2002/46/WE, z wyłączeniem suplementów dla niemowląt i dzieci.

Po głębokiej analizie przepisów w krajach unijnych Komisja Europejska podjęła decyzję o uregulowaniu stosowania dodatków do żywności do suplementów dla niemowląt i małych dzieci – zawarta w rozporządzeniu Komisji (UE)
nr 1129/2011 kategoria 17 „Suplementy diety” zostanie uzupełniona o podkategorię „Suplementy diety przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci”. Zbierane są dane z poszczególnych krajów członkowskich UE na temat, jakie są stosowane substancje dodatkowe w suplementach diety dla tej grupy wiekowej.3 W unijnym przewodniku będą również zdefiniowane środki spożywcze, których nazwy są zapisane kursywą w języku kraju, z którego pochodzi dany produkt (np. marmelada, mustarda di frutta, delce de membrillo). 

Część E zawiera wykaz substancji dodatkowych dopuszczonych w poszczególnych kategoriach środków spożywczych wraz
z warunkami ich stosowania.

Każdy producent wyrobów spożywczych, przed podjęciem decyzji o produkcji jakiejkolwiek żywności, musi przejrzeć wszystkie obowiązujące akty prawne z zakresu bezpieczeństwa żywności. Tutaj znajdzie informację, czy dana substancja dodatkowa może być zastosowana do określonego produktu.

   
 

Artykuł pochodzi z lipcowo-sierpniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 


Prace wciąż trwają
Unijny wykaz substancji dodatkowych do żywności, czyli rozporządzenie nr 1129/2011, będzie ciągle uzupełniane i poprawiane. W trakcie prac nad unijnym wykazem dodatków do żywności Komisja Europejska wdrożyła 16 nowych rozporządzeń zmieniających już wcześniejsze ustalenia określonych substancji dodatkowych. Przyczynami wielu zmian w rozporządzeniu są: ciągły rozwój technologii przetwórstwa spożywczego, innowacje produktowe z zakresu stosowania nowych substancji dodatkowych lub dopuszczonych już dodatków, lecz w szerszym niż dotychczas zakresie, oraz ponowna ocena bezpieczeństwa substancji dodatkowych realizowana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na zlecenie Komisji Europejskiej. Zakończenie tej oceny przewidziano w 2020 r.

W kolejnym wydaniu: praktyczne informacje dotyczące stosowania substancji dodatkowych do wyrobów cukierniczych, piekarskich i w lodach według zaleceń unijnego prawa.

dr inż. Michał Kociszewski




1 Gajda-Wyrębek J., Kuźma K., Unijny wykaz substancji dodatkowych do żywności – rozporządzenie Komisji nr 1129/2011; FoodLex nr 2/2013, PFPŻ, Warszawa.
2 Gajda-Wyrębek J., Substancje dodatkowe – nowe wymagania prawne i aktualne prace legislacyjne. Konferencja Szkoleniowa PFPŻ: Stosowanie dodatków do żywności – aktualny stan prawny, Warszawa, 20.III.2013 r
3 Gajda-Wyrębek J., Jarecka J., Kuźma K., Świtka A., Unijny wykaz dodatków do żywności – problemy z jego stosowaniem. Przemysł Spożywczy 5/2013, Warszawa.

Bieżące wydanie czasopisma

Czy absolwenci szkół gastronomicznych mają dobry start? Jak wykonać tort na 600 osób w 1-osobowej pracowni? Czy przekształcenie swojej działalności w spółkę dziś się opłaca? Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji