Wanilia nie jest uprawiana w Europie, ale czas to zmienić. Przeszkodą nie musi być klimat, co udowadnia firma z Holandii. Zamierza wprowadzić na rynek wanilię całkowicie wyhodowaną u siebie.
Wanilia jest przyprawą, bez której trudno wyobrazić sobie cukiernictwo. Wykorzystywana jest ze względu na walory smakowe i estetyczne (przyozdabianie deserów). Uprawia się ją w tropikalnej strefie klimatycznej, np. na Madagaskarze, skąd zostaje importowana do Europy. Holenderska firma Koppert Cress postanowiła jednak wyhodować wanilię u siebie, w szklarniach. Dzięki temu pomysłowi szefowie kuchni dostaną przyprawę rosnącą niemalże w warunkach idealnych. Wanilia w naturalnym środowisku bywa narażona na różne czynniki atmosferyczne, które niszczą uprawy. Dodatkowo, zanim trafi na europejskie stoły, może być także za wcześnie zerwana, źle suszona i źle przechowywana. W ten sposób traci na swoich właściwościach. Koppert Cress posiadając własne plantacje ma zamiar zapobiec tym zagrożeniom i zadbać o wszystkie etapy uprawy. Właścicielem holenderskiej firmy jest Rob Baan – zaangażowany w ekologiczne uprawy roślin i przywiązujący dużą wagę do ochrony środowiska. W jego szkółce uprawia się odmianę wanilii „Planifolia” (Red, Green i Black), której laski są rekomendowane jako niezwykle aromatyczne i mięsiste. Tak wyhodowana wanilia zostanie zaprezentowana na zbliżających się targach Sirha (Salon International de la Restauration, de l’Hôtellerie et Alimentation) w Lyonie w styczniu 2023 roku.
K.Sz.
źródło oraz zdjęcie >>> Koppertctress. com