Wielkanocne stoły tradycyjnie uginają się od jedzenia i smakowitych wypieków. Nie może na nich zabraknąć ciast, a szczególnie tradycyjnych mazurków. Cukiernicy dbają o ich piękne zdobienia i niepowtarzalną słodycz. W tym roku warto wypróbować nowe marmolady i nadzienia owocowe Poltino by wzbogacić smak wielkanocnych ciast.
Oferta firmy Hortino, znanej dotąd głównie z mrożonek warzywnych i owocowych marki Poltino, rozszerzona została o marmolady owocowe dla przemysłu piekarniczego i cukierniczego. Do ich produkcji firma stosuje tylko dojrzałe i zdrowe owoce, wyłącznie od sprawdzonych rolników z terenu południowo – wschodniej Polski.
Marmolady owocowe powstają przez proces gotowania przecieru jabłkowego oraz innych przecierów owocowych charakterystycznych dla określonego smaku. Marmolady Poltino nie zawierają sztucznych barwników. Zwarta, zżelowana konsystencja produktu umożliwia ich stosowanie jako wsadu oraz do zewnętrznej dekoracji produktów. Idealnie sprawdzają się do wszelkiego rodzaju drożdżówek, ciasteczek, przekładnia blatów ciast.
Marmolady Poltino dostępne są w smakach: wieloowocowym, wiśniowym i truskawkowym w wiaderkach 13 kg z dodatkową folią zabezpieczającą.
Wyprodukowane są ze 100 g owoców na 100 g produktu.
Łączna zawartość cukru wynosi 60 g na 100 g produktu.
Do wypieku wielkanocnych ciast idealnie sprawdzą się także termostabilne nadzienia owocowe extra, niskosłodzone (25-45% zawartości cukrów), z wysokim udziałem procentowym owoców (od 40-55% w zależności od smaku). Nadzienie po wypieku utrzymuje barwę i smak oraz lekko przezroczystą konsystencję z widocznymi kawałkami owoców. Produkty służą do wypiekania wszelkiego rodzaju drożdżówek, ciast i ciasteczek, pieczywa cukierniczego jako farsz do naleśników czy wyrobów garmażeryjnych (knedli, pierogów) ale również jako element dekoracyjny na wierzchu produktów.
Nadzienia owocowe Poltino powstają z owoców nie konserwowanych chemicznie.
Dostępne w smakach: jagodowym, morelowym, truskawkowym, czarnej porzeczki, wiśniowym, rabarbarowo – porzeczkowym i porzeczkowo – żurawinowym w wiaderkach 12 kg.
Nadzienia i marmolady owocowe Poltino dla przemysłu piekarniczego przed wprowadzeniem do masowej produkcji testowały zaprzyjaźnione cukiernie i piekarnie. Profesjonaliści oceniali smak, jakość, ekonomiczność i estetykę produktów a ich uwagi zostały uwzględnione w przygotowywaniu receptur finalnych produktów. Warto zaufać ich ocenie.
Pani Halina Wawrzyniak, właścicielka zakładu cukierniczego w Łodzi, zachęca do zastosowania produktów Poltino do wielkanocnych wypieków:
„Co roku przykładam dużą wagę zarówno do wyglądu jak i smaku wielkanocnych mazurków, które przygotowuje moja cukiernia. Klienci chcieliby postawić na świątecznym stole małe słodkie arcydzieła, które można podziwiać a potem zjeść ze smakiem. W tym roku będziemy przygotowywać je w oparciu o marmolady i nadzienia Poltino. Wypróbowaliśmy je na testowych partiach ciast i wiemy, że ich smak, wygląd i konsystencja doskonale sprawdzą się przy mazurkach i innych wielkanocnych ciastach.”