czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Wigilijne gwiazdy 0

dodano ,akademia, materiał promocyjny

autorzy, uczennice: Daria Anna Błaszkiewicz – ciasto drożdżowe, Karolina Kosińska – masa makowa, nauczyciel prowadzący: Anna Maria Chrin

RECEPTURA

Masa makowa
250 g suchego maku
250 ml wrzącej wody
60 g cukru do wypieków
50 g rodzynków
25 g orzechów włoskich posiekanych
3 łyżki miodu
1 łyżeczki aromatu migdałowego
1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
1 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Surowce cukiernicze przygotować do produkcji w oddzielnych pojemnikach według zasad (mak przesiać, wodę odmierzyć i zagotować, cukier, rodzynki i orzechy odważyć, miód, substancje smakowo-zapachowe, masło i kandyzowaną skórkę odmierzyć). Do garnka wlać wodę i dodać mak, a następnie gotować do pożądanej miękkości. Mak wystudzić, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć płyn. Mak zemleć trzykrotnie, dodać pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Półprodukt jest gotowy do dalszej obróbki.


Ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
1 jajo
50 g drożdży
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
5 łyżek oleju

Surowce cukiernicze pobrać i przygotować do produkcji w oddzielnych pojemnikach według zasad (mąkę odważyć i przesiać, jajo umyć, zdezynfekować i wybić do naczynia, sprawdzając świeżość, drożdże odważyć i rozkruszyć, cukier i olej odmierzyć, mleko odmierzyć i podgrzać do 40°C). Przygotować rozczyn składający się z mleka, łyżeczki cukru i drożdży, który należy przysypać niewielką ilością mąki, a następnie poddać fermentacji w 32°C. Jajo połączyć z cukrem i napowietrzyć, dodać do rozczynu. Następnie kolejno dodawać mąkę, sól i substancje smakowo-zapachowe. Składniki wymieszać, miesić ciasto przez około 10 minut. Po tym czasie dodać tłuszcz i ponownie miesić ciasto, następnie poddać je fermentacji.



Wykonanie
Gotowe ciasto podzielić na cztery równe części, uformować w kule i rozwałkować na grubość 3 milimetrów, nadając kształt okręgu. Na dwa płaty ciasta rozsmarować masę makową i nakryć je pozostałymi dwoma płatami. Okręgi naciąć do połowy nożem w taki sposób, aby powstało szesnaście ramion, które następnie trzeba przekręcić i złączyć w pary, zlepiając końce ramion. Powstają w ten sposób gwiazdy ośmioramienne. Półprodukty poddać fermentacji końcowej i wypiekać w 180°C przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu polukrować, udekorować skórką pomarańczową lub orzechami. Gwiazdy można też posypać cukrem pudrem.  Smacznego!

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Akademia Szkolnictwa "AS"

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe