...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Akademia Szkolnictwa, materiał promocyjny

Wigilijne gwiazdy

autorzy, uczennice: Daria Anna Błaszkiewicz – ciasto drożdżowe, Karolina Kosińska – masa makowa, nauczyciel prowadzący: Anna Maria Chrin

RECEPTURA

Masa makowa
250 g suchego maku
250 ml wrzącej wody
60 g cukru do wypieków
50 g rodzynków
25 g orzechów włoskich posiekanych
3 łyżki miodu
1 łyżeczki aromatu migdałowego
1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
1 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Surowce cukiernicze przygotować do produkcji w oddzielnych pojemnikach według zasad (mak przesiać, wodę odmierzyć i zagotować, cukier, rodzynki i orzechy odważyć, miód, substancje smakowo-zapachowe, masło i kandyzowaną skórkę odmierzyć). Do garnka wlać wodę i dodać mak, a następnie gotować do pożądanej miękkości. Mak wystudzić, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć płyn. Mak zemleć trzykrotnie, dodać pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Półprodukt jest gotowy do dalszej obróbki.


Ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
1 jajo
50 g drożdży
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
5 łyżek oleju

Surowce cukiernicze pobrać i przygotować do produkcji w oddzielnych pojemnikach według zasad (mąkę odważyć i przesiać, jajo umyć, zdezynfekować i wybić do naczynia, sprawdzając świeżość, drożdże odważyć i rozkruszyć, cukier i olej odmierzyć, mleko odmierzyć i podgrzać do 40°C). Przygotować rozczyn składający się z mleka, łyżeczki cukru i drożdży, który należy przysypać niewielką ilością mąki, a następnie poddać fermentacji w 32°C. Jajo połączyć z cukrem i napowietrzyć, dodać do rozczynu. Następnie kolejno dodawać mąkę, sól i substancje smakowo-zapachowe. Składniki wymieszać, miesić ciasto przez około 10 minut. Po tym czasie dodać tłuszcz i ponownie miesić ciasto, następnie poddać je fermentacji.



Wykonanie
Gotowe ciasto podzielić na cztery równe części, uformować w kule i rozwałkować na grubość 3 milimetrów, nadając kształt okręgu. Na dwa płaty ciasta rozsmarować masę makową i nakryć je pozostałymi dwoma płatami. Okręgi naciąć do połowy nożem w taki sposób, aby powstało szesnaście ramion, które następnie trzeba przekręcić i złączyć w pary, zlepiając końce ramion. Powstają w ten sposób gwiazdy ośmioramienne. Półprodukty poddać fermentacji końcowej i wypiekać w 180°C przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu polukrować, udekorować skórką pomarańczową lub orzechami. Gwiazdy można też posypać cukrem pudrem.  Smacznego!

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Akademia Szkolnictwa "AS"

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji