Autorzy: Kółko cukiernicze w CKZiU Nr 2 w Gdańsku: Anita Polkowska, Natalia Kamińska, Alicja Jung – Żak , Natalia Zarębska, Dawid Różyński
Nauczyciel: mgr inż. Halina Łankiewicz
Receptura
Składniki
120 g maki pszennej pełnoziarnistej
50 g płatków owsianych
25 g otrębów pszennych
100 ml kefiru
50 ml oleju
180 g miodu
1 jajko
2 jabłka
6 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
Sposób wykonania
Suche składniki takie jak: mąka, płatki owsiane, otręby proszek do pieczenia i cynamon należy wymieszać.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Owoce zmiksować z kefirem, olejem, miodem i jajkiem.
Szybko wymieszać suche składniki i mokre.
Ciastem napełnić do 3 wysokości, wyścielone papilotkami, foremki posypać płatkami owsianymi.
Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190o C.
Muffinki wystudzić.