czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Zdrowy, smaczny i zwycięski tort Hufca Pracy z Rybnika 0

dodano ,Redakcja AU

Zwycięski tort musiał być zarówno piękny, jak i smaczny. Ale też zdrowy! Takimi kryteriami odznaczała się praca Żanety Sosny i Anny Nabiałkowskiej, które zwyciężyły w finale konkursu dla młodych cukierników podczas SweetTARGów!

Jak sprawić aby dzieło cukiernicze posiadało nie tylko walory smakowe i wizualne, ale także pozytywnie wpływało na nasze zdrowie? Czy zjedzenie pysznego i pięknego tortu musi wiązać się z koniecznością spalenia dużej ilości kalorii? To między innymi z takimi swoistymi cukierniczymi dylematami zmagali się uczestnicy II Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego „Zdrowo-smacznie-artystycznie”, którego wielki finał odbył się 27 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach podczas VIII edycji SeetTARGów.

 

Mistrzynie i ich dzieło „Na straganie”.


Wzorem ubiegłego roku przedsięwzięcie miało charakter otwarty i było adresowane do młodzieży szkolnej, uczniów pobierających naukę u pracodawców oraz członków organizacji lub stowarzyszeń młodzieżowych, których obszar nauki i pasji związany jest z cukiernictwem bądź branżą spożywczą.

 

Konkurs uroczyście otwarli: komendant rybnickiego hufca pracy - Magdalena Szrek – Moroń (przy mikrofonie), Aurora Ignacek (druga z prawej) oraz Zastępca Komendanta Wojewódzkiego Śląskiej WK OHP Łukasz Norek (pierwszy z prawej).


W pierwszej części eliminacyjnej zadanie uczestników  polegało na wykonaniu i przedstawieniu dzieła cukierniczego w postaci tortu, podkreślającego jego walory zdrowotne, smakowe i artystyczne. Dwuosobowe zespoły młodzieży, pod opieką instruktorów, nauczycieli bądź wychowawców nadsyłały prace i receptury w formie prezentacji PowerPoint. Komisja konkursowa, spośród siedemnastu zgłoszeń, wyłoniła osiem najlepszych zespołów, które mogły wykonać i zaprezentować swoje prace w trakcie trzeciego dnia SweetTARGÓW 2017.


- Karolina Jóźwiak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi pod nieobecność koleżanki z zespołu musiała radzić sobie sama. Jej praca została jednak doceniona wyróżnieniem.


Do wielkiego finału zakwalifikowały się następujące drużyny:

  • Patrycja Przetacka i Dominik Koźlik z Zespołu Szkół Spożywczo - Gastronomicznych  w Warszawie z pracą pt. "Na zdrowie"

  • Kinga Gawłowska i Nikoleta Dziadek z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Cieszynie z pracą pt. "Szpinakowo-pietruszkowy tort migdałowy z kremem jogurtowym".

  • Sandra Dębska i Mateusz Organka z Zakładu Cukierniczego "Michaś" w Częstochowie z pracą pt. "Tak smakuje Polska".

  • Alicja Wlazeł i Karolina Jóźwiak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi z pracą, pt. "Zdrowa pokusa".

  • Wioleta Bara i Martyna Majcher z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach z pracą, pt. "Pełnoziarnisty torcik".

  • Żaneta Sosna i Anna Nabiałkowska z Hufca Pracy w Rybniku z pracą pt. "Na straganie".

  • Patrycja Przesdzienk i Patryk Frąckowiak z Hufca Pracy w Rybniku z pracą pt. "WEGE tort".

  • Aleksandra Jankowska i Żaneta Kowalska z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu - Zdroju z  pracą pt. "Abmrozja witalności".

Na wykonanie całości zadania druzyny miały 2,5 godziny. Przez ten czas ich pracy mogli przyglądać się zarówno jurorzy, zwracający uwagę również na czystość stanowiska, a także kibicujący im zwiedzający targi. W jurorkskim gronie znaleźli się specjaliści poszczególnych kryteriów, czyli:

Sabina Duda - właścicielka Centrum Doradztwa Żywieniowego, ekspert w dziedzinie psychodietetyki oraz diet coachingu, autorka audycji radiowej  „ ABC zdrowego żywienia”, autorka i koordynatorka programów profilaktycznych w zakresie żywienia dzieci i młodzieży, wykładowca i nauczyciel w Centrum Kształcenia Zawodowego              i Ustawicznego Województwa Śląskiego w Raciborzu oraz PWSZ w Nysie.

Krzysztof Wysłucha – mistrz w zawodach cukiernik i piekarz, właściciel tradycyjnej wielopokoleniowej cukierni i piekarni, współorganizator Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego.

Tomasz Nowak - współwłaściciel cukierni artystycznej i kawiarni „Sweet Home Silesia by Magdalena Nowak”, członek zarządu Europejskiego Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni Euro Toques Internationale Poland, założyciel „Kuźni Kucharzy Śląskich”, juror oraz laureat wielu konkursów kulinarnych.

 

Etapem konkursu była również rozmowa z jury, które sprawdzało zakres wiadomości o użytych surowcach i technikach.

 

Jak podkreślali eksperci ocena tegorocznych dzieł nie należała do łatwych, gdyż poziom, kreatywność oraz zaangażowanie młodzieży stały na bardzo wysokim poziomie. Na podium mogły się jednak znaleźć tylko trzy zespoły.  I miejsce i główną nagrodę (wycieczkę do Włoch ufundowaną przez sponsora głównego Biuro Podróży Polan-Travel) zdobył zespół w składzie: Żaneta Sosna i Anna Nabiałkowska reprezentujący Hufiec Pracy w Rybniku. Tort noszący nazwę „Na straganie” bazował na dwóch biszkoptach: szpinakowym i buraczanym oraz masie cytrynowo – jabłkowej.

 

Laureatki I miejsca - Anna Nabiałkowska i Żaneta Sosna.

 

Całość została oblana pyszną i zdrową galaretką z malin i buraków oraz ozdobiona malinami i liśćmi szpinaku. Praca uzyskała niemal maksymalną liczbę punktów w każdej z kategorii. Drużynę do konkursu przygotowała wychowawczyni rybnickiego hufca Katarzyna Piełka, a wspierali pracodawcy i sponsorzy: restauracja „Góralska Chata”, piekarnia - cukiernia Karol Weirauch oraz firma „Stoma-Dental”.

Na drugim miejscu uplasowały się Aleksandra Jankowska i Żaneta Kowalska z Zespołu Szkół nr 2  w Jastrzębiu – Zdroju. Do stworzenia cukierniczego dzieła „Ambrozja witalności” dziewczyny użyły m.in. takich prozdrowotnych składników jak komosa ryżowa czy nasiona szałwii hiszpańskiej. Opiekunem srebrnego zespołu była pani Emilia Antończyk. Na prostotę, tradycję i duże wartości zdrowotne postawili zdobywcy trzeciego miejsca, czyli zespół w składzie Sandra Dębska i Mateusz Organka z Zakładu Cukierniczego "Michaś" z Częstochowy pod opieką pana Marcina Sikorskiego. Tort weselny „Tak smakuje Polska” to bezglutenowy biszkopt z fasoli wrzawskiej, kropiony likierem z gruszki grójeckiej, przełożony nadzieniem z dzikiej róży i czarnego bzu z owocami malin i borówek zatopionymi w poduszce serowej.

 

Zdobywczynie drugiego miejsca Aleksandra Jankowska (z lewej) i Żaneta Kowalska (po prawej).

Zdobywcy trzeciego miejsca Sandra Dębska i Mateusz Organka z Zakładu Cukierniczego "Michaś" z Częstochowy.

Radość laureatów II miejsca Radość ze zdobycia II miejsca Aleksandry Jankowskiej i Żanety Kowalskiej.

 

Ponadto Komendant Wojewódzki Śląskiej WK OHP Bogumił Kanik przyznał dwa wyróżnienia, które otrzymali: Kinga Gawłowska i Nikoleta Dziadek z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Cieszynie za pracę pt. "Szpinakowo-pietruszkowy tort migdałowy z kremem jogurtowym" oraz Karolina Jóźwiak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, która tort pn. „Zdrowa pokusa" musiała tym razem wykonać sama. 

 

Przy mikrofonie ekipa z trzeciego miejsca: Sandra Dębska i Mateusz Organka z Zakładu Cukierniczego Michaś z Częstochowy.

Wyróżniona praca "Szpinakowo-pietruszkowy tort migdałowy z kremem jogurtowym" Kingi Gawłowskej i Nikolety Dziadek z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Cieszynie.

Praca laureatek II miejsca, tort o nazwie „Ambrozji witalności”.

 

Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz nagrody pamiątkowe, natomiast laureaci zdobyli cenne nagrody, okazałe puchary i medale. Organizacja tak prestiżowej imprezy nie byłaby możliwa bez wsparcia i życzliwości sponsorów oraz partnerów: „Polan-Travel” „Eco Trade” oraz „Debic”. Organizatorzy składają podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do osiągniętego sukcesu organizacyjnego.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe