Jak produkować by nie marnować? - na to pytanie odpowiedzi szukali branżowi specjaliści podczas corocznych Dni Otwartych Polmarkus w Pyskowicach.
Godziny prelekcji, promocje, konkursy i wiele nowości to tylko namiastka tego co czekało na odwiedzających podczas XXII Dni Otwartych organizowanych przez firmę Polmarkus. Po kilku latach przerwy w organizacji targów związanej z pandemią DO wróciły do kalendarza cukierników, piekarzy i lodziarzy, aby ci spragnieni nowej wiedzy mogli ją w pełni nasycić. Wydarzenie sprowadziło 27-28 września 2022 do Pyskowic rzesze odwiedzających, którzy chcieli posłuchać prelekcji dotyczących tematu zero waste i poznać nowości producentów na sezon jesienno-zimowy.
O trendach i nowościach w branży cukierniczej, piekarskiej i czekoladowej w duchu "less waste” opowiedziała Agata Baldwin - Trade Marketing Specialist w Barry Callebaut Polska. Natomiast Arkadiusz Stachańczyk - dyrektor Projektów Strategicznych Jantar Sp. z o. o. przedstawił rozwiązania samoobsługowe w nowoczesnym handlu. Wokół biznesu w duchu zero waste i zarabianiu na stratach!”- opowiedzieli z kolei Bartłomiej Gargula, Renata Cegłowska oraz Justyna Samul z TooGoodToGo.
Prelekcję w temacie optymalizacji kosztów w piekarniach, cukierniach i lodziarniach wygłosił Wojciech Plona – prezes zarządu Plona Consulting. A Marcelina Siudek Group Product Manager w Dziale Nestle Professional zaprezentowała trendy plant-based w Polsce i ich miejsce w branży cukierniczo-piekarskiej. Na koniec Monika MuchaCzas przedstawiła rozwiązania na sprawną reorganizację w firmie. Wystawiło się ponad 50 wystawców zarówno krajowych, jak i zagranicznych.