...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie – prelekcja

Wszechnica Żywieniowa w SGGW Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zaprasza na cykl wykładów propagujących wiedzę na temat prawidłowego żywienia człowieka. 21 października odbędzie się pierwszy wykład pt. "Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie". Wstęp wolny.

Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym warunkuje nie tylko właściwy ich rozwój fizyczny i dobre zdrowie, ale również sprawność intelektualną. Niedobór lub nadmiar energii i składników pokarmowych w diecie powoduje zachwianie równowagi procesów metabolicznych w organizmach młodych ludzi. Skutki nieprawidłowego odżywiania mogą być jednak odczuwalne nie tylko teraz, ale i w przyszłości, również w życiu dorosłym. Badania naukowe wykazują bowiem zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych, takich jak np.: otyłość, cukrzyca typu 2, osteoporoza, miażdżyca, nowotwory.

Obecnie z wielkim niepokojem obserwuje się u polskich dzieci i młodzieży znaczny wzrost nadwagi i otyłości, a niepokojące jest zwłaszcza duże tempo tego wzrostu. Badania sposobu żywienia tej grupy populacyjnej wskazują na występowanie licznych błędów, a najczęstszymi są to: zbyt duże spożycie słodyczy, słodkich napojów i potraw typu „fast food”, a zbyt małe spożycie warzyw i owoców oraz ryb.  

Jak zatem zachęcić dzieci i młodzież szkolną do zmiany swoich nawyków żywieniowych? Jaka jest w tym rola rodziny, a jaka szkoły? Podczas wykładu "Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie" zostaną omówione następujące zagadnienia:

1. Stan odżywienia i zdrowia dzieci i młodzieży w Polsce – wybrane parametry w grupach wiekowych.
2. Najczęściej występujące błędy ilościowe i jakościowe:
- liczba posiłków i nieregularne ich spożywanie,
- pierwsze i drugie śniadanie a potrzeby fizjologiczne młodego człowieka oraz wpływ na jego aktywność umysłową podczas zajęć szkolnych,
- pojadanie zamiast posiłku – czy to dobre rozwiązanie?

3. Ulubione produkty, potrawy i przekąski – ich wartość energetyczna a potrzeby energetyczne dzieci i młodzieży szkolnej (słodycze, napoje, żywność typu „fast food”).
4. Mody żywieniowe wśród nastolatków i ich skutki zdrowotne, w tym m.in.:
- niedożywienie energetyczne dziewcząt,
- niedobory witamin i składników mineralnych (witamin z grupy B, witaminy D, żelaza, wapnia).

5. Suplementacja wśród nastolatków – potrzeba czy moda?

6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczącego żywienia w stołówkach i asortymentu w sklepikach szkolnych szansą na poprawę sposobu żywienia i stanu zdrowia dzieci i młodzieży.

Prelegenci: dr hab. Jadwiga Hamułka prof. SGGW, dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy (Katedra Żywienia Człowieka SGGW), dr inż. Marta Jeruszka-Bielak (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Urząd Miasta Stołecznego Warszawy).

***

KALENDARZ PRELEKCJI PROPAGUJĄCYCH ZDROWE ODŻYWIANIE na SGGW

18 listopada – Otyłość u dzieci i nastolatków - perspektywa psychologa klinicznego; dr hab. Joanna Radoszewska (Katedra Psychologii Klinicznej Dziecka i Rodziny, Wydział Psychologii UW),

16 grudnia – Sekrety mioduł; dr hab. Ewa Majewska (Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności SGGW), student i pszczelarz Piotr Nowotnik (Wydział Nauk o Żywności SGGW)

20 stycznia – Nadciśnienie tętnicze punkt widzenia lekarza i dietetyka; dr hab. n. med. Joanna Niegowska prof. SGGW, dr inż. Danuta Gajewska (Katedra Dietetyki SGGW)

17 lutego – Czy warto jeść kasze i płatki?; dr hab. Grażyna Cacak-Pietrzak (Katedra Technologii Żywności SGGW), dr inż. Dorota Czerwińska (Katedra Żywienia Człowieka SGGW)

Miejsce i termin spotkań:

SGGW w Warszawie, ul. Nowoursynowskiej 159c, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II,
godz. 17.30.

WSTĘP WOLNY!

Prelekcje będą transmitowane on line – szczegóły na www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl

Organizatorka: mgr Hanną Wysocką, tel. 22 59-37-004,  e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji