...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie – prelekcja

Wszechnica Żywieniowa w SGGW Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zaprasza na cykl wykładów propagujących wiedzę na temat prawidłowego żywienia człowieka. 21 października odbędzie się pierwszy wykład pt. "Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie". Wstęp wolny.

Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym warunkuje nie tylko właściwy ich rozwój fizyczny i dobre zdrowie, ale również sprawność intelektualną. Niedobór lub nadmiar energii i składników pokarmowych w diecie powoduje zachwianie równowagi procesów metabolicznych w organizmach młodych ludzi. Skutki nieprawidłowego odżywiania mogą być jednak odczuwalne nie tylko teraz, ale i w przyszłości, również w życiu dorosłym. Badania naukowe wykazują bowiem zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych, takich jak np.: otyłość, cukrzyca typu 2, osteoporoza, miażdżyca, nowotwory.

Obecnie z wielkim niepokojem obserwuje się u polskich dzieci i młodzieży znaczny wzrost nadwagi i otyłości, a niepokojące jest zwłaszcza duże tempo tego wzrostu. Badania sposobu żywienia tej grupy populacyjnej wskazują na występowanie licznych błędów, a najczęstszymi są to: zbyt duże spożycie słodyczy, słodkich napojów i potraw typu „fast food”, a zbyt małe spożycie warzyw i owoców oraz ryb.  

Jak zatem zachęcić dzieci i młodzież szkolną do zmiany swoich nawyków żywieniowych? Jaka jest w tym rola rodziny, a jaka szkoły? Podczas wykładu "Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie" zostaną omówione następujące zagadnienia:

1. Stan odżywienia i zdrowia dzieci i młodzieży w Polsce – wybrane parametry w grupach wiekowych.
2. Najczęściej występujące błędy ilościowe i jakościowe:
- liczba posiłków i nieregularne ich spożywanie,
- pierwsze i drugie śniadanie a potrzeby fizjologiczne młodego człowieka oraz wpływ na jego aktywność umysłową podczas zajęć szkolnych,
- pojadanie zamiast posiłku – czy to dobre rozwiązanie?

3. Ulubione produkty, potrawy i przekąski – ich wartość energetyczna a potrzeby energetyczne dzieci i młodzieży szkolnej (słodycze, napoje, żywność typu „fast food”).
4. Mody żywieniowe wśród nastolatków i ich skutki zdrowotne, w tym m.in.:
- niedożywienie energetyczne dziewcząt,
- niedobory witamin i składników mineralnych (witamin z grupy B, witaminy D, żelaza, wapnia).

5. Suplementacja wśród nastolatków – potrzeba czy moda?

6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczącego żywienia w stołówkach i asortymentu w sklepikach szkolnych szansą na poprawę sposobu żywienia i stanu zdrowia dzieci i młodzieży.

Prelegenci: dr hab. Jadwiga Hamułka prof. SGGW, dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy (Katedra Żywienia Człowieka SGGW), dr inż. Marta Jeruszka-Bielak (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Urząd Miasta Stołecznego Warszawy).

***

KALENDARZ PRELEKCJI PROPAGUJĄCYCH ZDROWE ODŻYWIANIE na SGGW

18 listopada – Otyłość u dzieci i nastolatków - perspektywa psychologa klinicznego; dr hab. Joanna Radoszewska (Katedra Psychologii Klinicznej Dziecka i Rodziny, Wydział Psychologii UW),

16 grudnia – Sekrety mioduł; dr hab. Ewa Majewska (Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności SGGW), student i pszczelarz Piotr Nowotnik (Wydział Nauk o Żywności SGGW)

20 stycznia – Nadciśnienie tętnicze punkt widzenia lekarza i dietetyka; dr hab. n. med. Joanna Niegowska prof. SGGW, dr inż. Danuta Gajewska (Katedra Dietetyki SGGW)

17 lutego – Czy warto jeść kasze i płatki?; dr hab. Grażyna Cacak-Pietrzak (Katedra Technologii Żywności SGGW), dr inż. Dorota Czerwińska (Katedra Żywienia Człowieka SGGW)

Miejsce i termin spotkań:

SGGW w Warszawie, ul. Nowoursynowskiej 159c, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II,
godz. 17.30.

WSTĘP WOLNY!

Prelekcje będą transmitowane on line – szczegóły na www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl

Organizatorka: mgr Hanną Wysocką, tel. 22 59-37-004,  e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Listopadowy Mistrz Branży już jest, a w nim m.in.: pastry chef Krzysztof Kopciński o sile polskiego cukiernictwa i wyzwaniach współczesności, relacja z ważnego spotkania ministra rolnictwa Krzysztofa Ardanowskiego z rzemieślnikami piekarstwa w Poznaniu oraz rady Sylwii Majcher, jak produkować "bez odpadów".

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji