czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie – prelekcja 0

dodano ,Redakcja AK

Wszechnica Żywieniowa w SGGW Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zaprasza na cykl wykładów propagujących wiedzę na temat prawidłowego żywienia człowieka. 21 października odbędzie się pierwszy wykład pt. "Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie". Wstęp wolny.

Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym warunkuje nie tylko właściwy ich rozwój fizyczny i dobre zdrowie, ale również sprawność intelektualną. Niedobór lub nadmiar energii i składników pokarmowych w diecie powoduje zachwianie równowagi procesów metabolicznych w organizmach młodych ludzi. Skutki nieprawidłowego odżywiania mogą być jednak odczuwalne nie tylko teraz, ale i w przyszłości, również w życiu dorosłym. Badania naukowe wykazują bowiem zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych, takich jak np.: otyłość, cukrzyca typu 2, osteoporoza, miażdżyca, nowotwory.

Obecnie z wielkim niepokojem obserwuje się u polskich dzieci i młodzieży znaczny wzrost nadwagi i otyłości, a niepokojące jest zwłaszcza duże tempo tego wzrostu. Badania sposobu żywienia tej grupy populacyjnej wskazują na występowanie licznych błędów, a najczęstszymi są to: zbyt duże spożycie słodyczy, słodkich napojów i potraw typu „fast food”, a zbyt małe spożycie warzyw i owoców oraz ryb.  

Jak zatem zachęcić dzieci i młodzież szkolną do zmiany swoich nawyków żywieniowych? Jaka jest w tym rola rodziny, a jaka szkoły? Podczas wykładu "Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie" zostaną omówione następujące zagadnienia:

1. Stan odżywienia i zdrowia dzieci i młodzieży w Polsce – wybrane parametry w grupach wiekowych.
2. Najczęściej występujące błędy ilościowe i jakościowe:
- liczba posiłków i nieregularne ich spożywanie,
- pierwsze i drugie śniadanie a potrzeby fizjologiczne młodego człowieka oraz wpływ na jego aktywność umysłową podczas zajęć szkolnych,
- pojadanie zamiast posiłku – czy to dobre rozwiązanie?

3. Ulubione produkty, potrawy i przekąski – ich wartość energetyczna a potrzeby energetyczne dzieci i młodzieży szkolnej (słodycze, napoje, żywność typu „fast food”).
4. Mody żywieniowe wśród nastolatków i ich skutki zdrowotne, w tym m.in.:
- niedożywienie energetyczne dziewcząt,
- niedobory witamin i składników mineralnych (witamin z grupy B, witaminy D, żelaza, wapnia).

5. Suplementacja wśród nastolatków – potrzeba czy moda?

6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczącego żywienia w stołówkach i asortymentu w sklepikach szkolnych szansą na poprawę sposobu żywienia i stanu zdrowia dzieci i młodzieży.

Prelegenci: dr hab. Jadwiga Hamułka prof. SGGW, dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy (Katedra Żywienia Człowieka SGGW), dr inż. Marta Jeruszka-Bielak (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Urząd Miasta Stołecznego Warszawy).

***

KALENDARZ PRELEKCJI PROPAGUJĄCYCH ZDROWE ODŻYWIANIE na SGGW

18 listopada – Otyłość u dzieci i nastolatków - perspektywa psychologa klinicznego; dr hab. Joanna Radoszewska (Katedra Psychologii Klinicznej Dziecka i Rodziny, Wydział Psychologii UW),

16 grudnia – Sekrety mioduł; dr hab. Ewa Majewska (Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności SGGW), student i pszczelarz Piotr Nowotnik (Wydział Nauk o Żywności SGGW)

20 stycznia – Nadciśnienie tętnicze punkt widzenia lekarza i dietetyka; dr hab. n. med. Joanna Niegowska prof. SGGW, dr inż. Danuta Gajewska (Katedra Dietetyki SGGW)

17 lutego – Czy warto jeść kasze i płatki?; dr hab. Grażyna Cacak-Pietrzak (Katedra Technologii Żywności SGGW), dr inż. Dorota Czerwińska (Katedra Żywienia Człowieka SGGW)

Miejsce i termin spotkań:

SGGW w Warszawie, ul. Nowoursynowskiej 159c, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II,
godz. 17.30.

WSTĘP WOLNY!

Prelekcje będą transmitowane on line – szczegóły na www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl

Organizatorka: mgr Hanną Wysocką, tel. 22 59-37-004,  e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe