W Poznaniu, 1-2 kwietnia br., 18 młodych adeptów cukiernictwa z całej Polski walczyło o laur zwycięzcy podczas XVII edycji Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. W. Kandulskiego. Zgodnie z regulaminem uczniowie mieli przygotować: trzypiętrowy tort, ciastka bankietowe, figurki marcepanowe i okolicznościowy napis.
Podobne artykuły
„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursuRzemiosło do lamusa?Mistrzynie ŚwiataTegoroczny Turniej wygrał Mateusz Szymański, uczeń Zespołu Szkół im. Zamoyskich w Rokietnicy, który praktyki odbywa w Cukierni Kandulski. Drugie miejsce zajęła Milena Narożna, która praktykuje w Cukierni „Kuczora” we Wrześni, a trzecie miejsce wywalczyła Weronika Stimma z Cukierni Sowa w Bydgoszczy. Robert Einbacher, zastępca przewodniczącego Komisji Oceniającej, podkreślił, że z roku na rok wyraźnie podnosi się poziom przygotowania uczestników konkursu. Uczestnicy coraz śmielej stosują nowe technologie cukiernicze i nie boją się nowatorskich połączeń smakowych oraz wprowadzania smakowych niespodzianek w sam środek tortu. To nie tylko podnosi rangę konkursu ale pozwala być spokojnym o przyszłość cukiernictwa.
3-4 kwietnia br. w XVI Ogólnopolskim Turnieju Piekarniczym im. Anny Butki wystartowało 12 osób całej Polski. W pracowni Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu na ul. Warzywnej piekarze piekli tzw. bułki zwykłe, knyple i plecionki, a także chałki, rogale i drożdżówki. Musieli także przygotować wyrób artystyczny na dowolny temat. Każdy z nich musiał także wyeksponować jak najładniej swoje wypieki, a przed Komisją Oceniającą opowiedzieć o swojej pracy.
Najlepszym młodym piekarzem okazał się Mateusz Czarnecki, uczeń Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Drugie miejsce zajęła Sylwia Kwiatkowska, która uczy się w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 w Gdańsku. Na trzecim miejscu uplasował się Tomasz Kucharski, który uczy się w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni. Katarzyna Mojzykiewicz gratulowała wszystkim uczestnikom, dziękowała za odwagę, jaką wykazali się, startując w tej rywalizacji.