...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Nowa stylistyka komunijna

Ile wdzięku może zyskać tort komunijny, warto się przekonać, nie chowając go za fasadą oczywistych motywów. Mniej znaczy więcej. Ta przewrotna logika podpowiada, jak stworzyć projekt tortu, który podkreśli charakter ważnej uroczystości, ale wciąż będzie miał na względzie dziecko.

Produkty
- tort okrągły obłożony białą masą cukrową,
- czekolada plastyczna,
- barwniki spożywcze w pudrze: różne odcienie złota,
- klej spożywczy/woda.

Akcesoria
- wykrawaczki w kształcie serduszka,
- literki alfabetu do odciskania,
- przyrząd do cięcia równych pasków/wstążek,
- akcesoria do wyciskania wzorków,
- mata ze wzorem sęków drzewa/deski,
- wycinaczki do literek,
- pędzel,
- tekstylna tasiemka.



 

Słodkie serduszka
Białą czekoladę plastyczną dość grubo rozwałkowujemy, a następnie za pomocą wykrawaczek w kształcie serca wycinamy zróżnicowane wielkością dekoracje. Na nich wyciskamy ciekawe wzroki, dzięki którym tort nie będzie wyglądać banalnie, a każdy taki element wzbudzi zainteresowanie.

 

Część serduszek zdobimy różnymi odcieniami złotego barwnika w pudrze, używając miękkiego pędzelka. Pozostałe serduszka pozostawiamy białe lub ewentualnie pudrujemy w złotym kolorze.
Jedno większe serduszko modelujemy ręcznie i lekko pudrujemy złotym barwnikiem.
Na jego środku odbijamy literki IHS za pomocą specjalnego alfabetu do wyciskania w masie.

Rustykalne deseczki
Kolejną dekoracją są równej szerokości paski wycięte z czekolady plastycznej, imitujące drewniane deseczki, które będą okalać tort. Liczba „deseczek”, ich długość oraz szerokość zależą od obwodu i wysokości tortu. Ponieważ będą one przyklejane „na zakładkę”, do długości obwodu tortu trzeba doliczyć kilka dodatkowych centymetrów.
Paski czekolady mają być o około 1 cm wyższe niż tort.

 

Czekoladę plastyczną rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm. Następnie za pomocą specjalnej maty odciskamy strukturę sęków. Na tym etapie, dla lepszego efektu, możemy lekko przyprószyć je perłowym barwnikiem w pudrze. Przyrządem do cięcia pasków odmierzamy i wycinamy odpowiednią liczbę „deseczek”.



Składanie
Kiedy wszystkie elementy dekoracji są gotowe, możemy przystąpić do ich układania na torcie. Zaczynamy od czekoladowych deseczek, które przyklejamy wokół tortu, używając wody. Tworzymy w ten sposób „wiaderko”, do którego wsypujemy czekoladowe serduszka. Na środku umieszczamy największe serce zamocowane na wykałaczce (o wykałaczce informujemy konsumenta!). Nie zapominajmy o tym, że to święto konkretnego dziecka, dlatego na podstawie tortu przyklejmy jego imię i datę Komunii Świętej. Całość przewiązujemy delikatną tasiemką.

Anna Daraż,
Pracownia Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”

Zobacz inne tutoriale

 

 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Niezłe Ciacho - Pracownia Tortów Artystycznych

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji