...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Military cake - tutorial

Zgodnie z zapowiedzią zwiększamy stopień trudności w sztuce tworzenia tortów 3D. Ten projekt w kształcie czołgu jest bardziej skomplikowany w porównaniu z tortem z poprzedniego tutorialu (MB, luty 2013), ale nie na tyle, żeby sobie nie poradzić. Wystarczy wiedzieć, jak go przygotować i pamiętać o najważniejszych zasadach.

     
 

Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

     
 

Styl angielski z Anią Daraż


Zapraszamy na kreatywne szkolenia dla wszystkich chętnych, którzy chcą pogłębić wiedzę, udoskonalić technikę lub też poznać nowe sposoby tworzenia i dekorowania tortów w stylu angielskim.

Dla osób, które wiedzą, co je interesuje w stylu angielskim, poświęcone są szkolenia w poniedziałki. Są to spotkania z indywidualnie ustalanym programem zajęć. Szkolenie trwa 6 godzin.

Szkolenia odbywają się w Pracowni Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”: Tarnów, ul. Brandstaettera 8, Kontakt: tel. 519 539 131

 

Do stworzenia czołgu potrzebne będą:
tort w kształcie: kwadratu, prostokąta oraz małe kółeczko z ciasta
      (najlepiej ucieranego),
masa cukrowa w kolorach: zielonym, czarnym, białym,
czekolada plastyczna zielona,
klej spożywczy,
barwnik w pudrze (srebrny),
okruchy z czekoladowego ciasta,
ostry nóż do rzeźbienia,
wykrawaczki: 2 rozmiary kółek, gwiazda, prostokąt, kwadrat,
literki do odciskania w masie cukrowej
przyrząd do cięcia pasków, przyrząd do modelowania „veiner”, nożyk,
wałek nieprzywieralny,
aerograf, barwniki spożywcze do aerografu (kolor: czarny i brązowy).

Najważniejsze to dobrze zacząć. W przypadku tortów 3D ta zasada oznacza, że zanim zaczniemy rzeźbić, torty muszą być bardzo dobrze schłodzone i dobrze „związane”. Jest to szczególnie ważne, gdy zamówienie dotyczy lekkiego śmietanowego ciasta, którego rzeźbienie jest dużym wyzwaniem.

Trzy torty układamy jeden na drugim i zabieramy się za rzeźbienie przy pomocy ostrego noża.

Kształt czołgu jest dość banalny, więc nie powinien przysporzyć nikomu problemu.

Wyrzeźbiony tort należy obsmarować masą na bazie masła. Ta warstwa będzie bardzo dobrze izolować tort od masy cukrowej.

Zieloną masę cukrową wałkujemy na dużej powierzchni i nakładamy na tort.
Uwaga dla początkujących sugercrafterów: oblekanie tortu, który składa się z 3 części, może przysporzyć trochę problemów, dlatego warto rozwałkować jeden duży kawałek masy cukrowej, którym obłożymy cały tort.

Kawałek zielonej masy zagniatamy z odrobiną masy czarnej, ale nie staramy się utworzyć nowego koloru.
Specjalnie zostawiamy tak niepołączone ze sobą kolory, aby przygotowany z tego element wyraźnie się odróżniał po przyklejeniu do czołgu.

Za pomocą wykrawaczki wycinamy koła, a w nich lekko zaznaczamy mniejsze koła.

Koła przyklejamy za pomocą kleju spożywczego.

Z czarnej masy wycinamy długie pasy, które będą imitować gąsienice czołgu. Warto posłużyć się przyrządem do cięcia pasków.

Nożykiem robimy lekkie nacięcia na całej długości naszego paska.



Gąsienice naklejamy po obydwóch stronach czołgu. Z czekolady plastycznej modelujemy lufę i umieszczamy ją w środkowej części „bojowego” tortu. Oczywiście lufę można przytwierdzić specjalnym patyczkiem, ale o tym fakcie trzeba koniecznie poinformować klienta.

Wycięty pasek z czekolady plastycznej przyklejamy u podstawy lufy. Czekolada ta jest o wiele bardziej stabilna, dlatego warto posłużyć się tym surowcem do tworzenia takich elementów, jak lufa.

Używając przyrządu potocznie zwanego „veiner”, robimy lekkie nacięcia symbolizujące elementy czołgu. Na tym etapie wycinamy kwadraty i przyklejamy je w odpowiednie miejsca. Modelujemy także czarno-białe wyrzutnie.

Przed nami malowanie aerografem – zanim to nastąpi, dobrze jest zabezpieczyć pomieszczenie przed wirującymi drobinkami barwnika, np. kartonami, które oddzielą nas od reszty otoczenia. Używając brązowego i czarnego barwnika, nanosimy motyw moro, charakterystyczny dla tematu militarnego. Po zakończeniu tej czynności pokruszone ciastka czekoladowe rozsypujemy dookoła czołgu, następnie wycinamy białą gwiazdę i przyklejamy ją z przodu tortu.

Z czarnej masy wycinamy prostokąt i modelujemy z niego nieśmiertelnik z imieniem – dzięki literkom, które da się odcisnąć w masie, nieśmiertelnik do złudzenia przypomina oryginał. Na tym etapie suchym pędzelkiem nanosimy srebrny puder spożywczy i przekładamy element obok czołgu, dorabiając jeszcze łańcuszek. Jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie łańcuszka, można go zrobić z maleńkich srebrnych kuleczek tworzących wizualnie odzwierciedlenie prawdziwego łańcuszka. Ot i cały projekt.

Więcej inspirujących
pomysłów szukaj na
www.niezleciacho.com

 

autor: Anna Daraż, Pracownia Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Niezłe Ciacho - Pracownia Tortów Artystycznych

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji