...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

World Chocolate Masters – polskie eliminacje

22 lutego br. na Expo Sweet poznaliśmy zwycięzcę polskiej eliminacji WCM Łukasza Anioła, młodego cukiernika z Pracowni tortownia.pl. Ta nobilitacja na pewno dodała mu jeszcze większych skrzydeł. Nie tylko jego prace były wysokich lotów. Kim byli pozostali uczestnicy najważniejszego konkursu branżowego i co przygotowali?

W tym dniu atmosfera na targach Expo Sweet była naprawdę gorąca. Dosłownie! W forum hali wystawienniczej, gdzie odbywały się eli­minacje do finału World Chocolate Masters, było tak duszno i ciepło, że czekolada roz­pływała się w błyskawicznym tempie. Nic dziwnego, że po czołach uczestników spły­wał pot. Głównie ze stresu! Trudno się dzi­wić. Uczestnicy mieli do wykonania kilka zadań w krótkim czasie, które podlegały ocenie międzynarodowego jury, któremu przewodniczył sam hiszpański mistrz Ra­mon Morato! Jak podkreśla prowadzący, Karol Okrasa, to właśnie to było najwięk­szym problemem podczas turnieju. Można znać techniki, być mistrzowsko przygoto­wanym, a jednak największą sztuką jest panowanie nad emocjami i robienie swo­jego – mówi Okrasa.

Najmłodsza uczestniczka i jedyna kobieta w konkursie – Weronika Stimma

Łukasz Anioł ciężko zapracował na swój sukces

Choć nie znalazł się na podium, Tomasz Deker, był wygranym w wielu kategoriach

Podczas pracy, prowadzący imprezę, Karol Okrasa, podpytywał uczestników o to jakich składników i technik używają do stworzenia swoich dzieł.

Widownia brała aktywny udział w mistrzostwach. Niektórzy mieli okazję spróbować nawet słodkości mistrzów.


Gorący doping
Prócz jury i prasy, na widowni zasiadali ki­bice. To właśnie ten konkurs – z wszyst­kich odbywających się podczas Expo Sweet
– zgromadził największą widownię. Część przygotowanych smakołyków wędrowała do ust oglądających, ale przyciągnęła ich zapewne też pierwsza widowiskowa część, w której uczestnicy z wcześniej przygotowa­nych elementów składali czekoladowy eks­ponat. Rzeźby były naprawdę imponujące, tak jeśli chodzi o wielkość, jak też technikę wykonania. Patryk Szczepański z jury tech­nicznego, podkreśla, że już na tym etapie było widać jak wysoki i równy poziom pre­zentują uczestnicy. Tomasz Deker postawił na czekoladę plastyczną, Łukasz Anioł raczej na formę surową, która miała odzwierciedlać główny temat konkursu – inspiracja natu­rą. Najwyższy eksponat należał do Roberta Główki, u którego było widać też największą precyzję, wynikającą zapewne z najwięk­szego doświadczenia w pracy z czekoladą.

Uczestnicy ręcznie temperowali czekoladę, by nadać jej odpowiedni błysk.

Jury nie tylko oceniało same dzieła, ale także stanowiska pracy uczestników.

Przewodniczący jury, hiszpański mistrz cukiernictwa i wybitny chocolatier – Ramon Morato, był pod ogromnym wrażeniem dzieł uczestników konkursu. Uwieczniał je swoim smartfonem i wrzucając na Instagrama, dzielił się zdjęciami z całym światem.



Liczy się smak
A jednak to nie sam czekoladowy ekspo­nat decydował o głównej wygranej – jak podkreśla Morato. Liczył się głównie smak oraz nawiązanie do tematu przewodniego. Ten temat musiał łączyć wszystkie pozo­stałe dzieła, którym były pralinki, przeką­ska „to go” oraz ciasto. W dobie gotowych batonów produkowanych przemysłowo, fu­rorę zrobiły rzemieślnicze batoniki Dekera, ale największą inwencją wykazał się Łukasz Anioł, który zaprezentował chrupiące pa­luszki czekoladowe z solą morską podawane w zestawie z słoiczkami z kremem czekola­dowym. Najlepsze ciasto należało do Wero­niki Stimmy, na które składał się czekoladowy spód z czekoladową chrupką. Całość była wykończona czekoladowym musem, a nutę świeżości dodały egzotyczne owoce – ma­rakuja i mango oraz żelka z świeżych malin. Zachwyt wzbudziła z resztą sama autorka tego apetycznego dzieła. Zaledwie 19 (!) let­nia uczennica bydgoskiej szkoły spożywczej była nie tylko najmłodszą uczestniczką, ale też jedyną kobietą w gronie startujących, co jest niebywałą rzadkością w tego typu konkursach. Jej zapałem oraz talentem za­chwycał się nie tylko Karol Okrasa, ale i sam Ramon Morato, który wróży jej świetlaną przyszłość. Jest to tym bardziej zaskakują­ce, że na udział w eliminacjach zdecydowała się bardzo późno.

Wiosenna i kobieca – czekoladowa rzeźba Weroniki Stimmy

Nie małe problemy sprawiło Łukaszowi Aniołowi wyważenie tej figury, ale efekt końcowy zrobił na jury ogromne wrażenie

Robert Główka przygotował najbardziej okazały eksponat z czekolady

 

Bez względu na to, czy ktoś przygotowywał się miesiącami czy zaledwie kilka dni, oce­niany był tak samo. Prócz inwencji twórczej, znajomości technik oraz smaku, liczyła się też organizacja pracy! Nie na wszystkich sta­nowiskach panowała doskonała czystość sta­nowiska, co również nie umknęło jury tech­nicznemu. Młode pokolenie ma z tym nieco większe problemy, mówi Patryk Szczepań­ski z Akademii Czekolady. Jury miało jednak wyrozumiałość ze względu na to, że rzecz działa się w warunkach dalece odbiegających od tych panujących w pracowni cukierniczej. Desery nie lubią ciepła, zwłaszcza te cze­koladowe. Już kilka chwil po ocenie, rzeźby zaczęły się rozpadać.

Ocenie jury podlegał zarówno wygląd, jak też smak i struktura smakołyku.

Ciasto dnia.

 

Wszyscy są wygranymi
O opadnięciu z sił uczestnicy mogli natomiast pomyśleć dopiero późnym wieczorem. Kon­kurs trwający od 9 rano, zakończył się do­piero przed godziną 20. Dla Łukasza Anioła, który tryumfował na podium to jednak nie koniec, a dopiero początek zmagań. Przed nim wielka szansa i odpowiedzialność – będzie reprezentował Polskę na finale, któ­ry odbędzie się w Paryżu w październiku. Ma jednak silne wsparcie. Tego samego wie­czoru dopingowała i gratulowała mu sama Bożena Sikoń, mistrzyni cukiernictwa, któ­rej uczniem (i obecnie współpracownikiem w tortownia.pl) jest młody cukiernik z Śląska. Czy ma szansę na główną wygraną w finale? Fakt, że Polska znalazła się już w elimina­cjach jest wyróżnieniem! Okrasa, który mógł obserwować poprzednie finały World Choco­late Masters twierdzi, że nadszedł czas, gdy jesteśmy zarówno mentalnie i techniczni go­towi na zmagania na najwyższym poziomie. Sam niejako zazdrości szansy, które przed 16 laty nie miał jako młody adept branży. O wysokim poziomie polskich zawodników zaświadcza też przewodniczący jury, który ma nadzieję, że wreszcie na podium pojawią się reprezentanci innych krajów, niż ci, co za­zwyczaj – przedstawiciele Włoch, Francji lub Japonii. Wobec takich słów od samych mistrzów wszyscy uczestnicy powinni czuć się wygranymi.

Zwycięstwo Łukasza Anioła to zarówno wielka radość jak też odpowiedzialność – będzie reprezentować nasz kraj na forum międzynarodowym finału World Chocolate Masters.

Zwycięzcy, Łukaszowi Aniołowi, osobiście kibicowała i gratulowała jego nauczycielka, mistrzyni Bożena Sikoń.

 

Sam laureat pierwszego miejsca, choć szczę­śliwy z medalu, wie, że czeka go wiele pracy przed finałem czekoladowych mistrzostw, które odbędą się pod koniec październi­ka w Paryżu. Bezpośrednie przygotowania zacznie dopiero w kwietniu i ma nadzieję na wsparcie tych, którym zawdzięcza swój dotychczasowy sukces – Bożeny Sikoń oraz państwa Janusza oraz Joanny Profus.

 

   
 

Jury:
Przewodniczący: Ramon Morato.
Patryk Szczepański, Michał Kleibert, Jean Christophe Duc, Paweł Oszczyszk, Teo Vafidis.

Podium:
Pierwsze miejsce: Łukasz Anioł(tortownia.pl).
Drugie miejsce: Robert Główka(Nczekolada).

Nagrody indywidualne:
Najlepsza pralinka: Tomasz Deker.
Najlepsza przekąska czekoladowa
(chocolate to go):
Łukasz Anioł.
Najlepsze ciasto dnia: Weronika Stimma.
Najlepszy eksponat czekoladowy: Łukasz Anioł.

 

 

Wykorzystano zdjęcia Natalii Zakrockiej oraz z archiwum organizatorów


 

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji