...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

World Chocolate Masters 2022 - giganci czekolady zachwycili międzynarodowe jury

To była nie tylko wyrównana walka, ale przede wszystkim pokaz niezwykłych talentów i możliwości jednego niezwykłego składnika - czekolady. Pod koniec października w Paryżu odbył się finał jedynych i prestiżowych mistrzostw dedykowanych czekoladzie.

31 października w Paryżu po kilku latach oczekiwania ogłoszono nowego zwycięzcę tytułu World Chocolate Mastera. Jest nim Lluc Crusellas z Hiszpanii, który pokonał rywali zdobywając 434 punkty w siedmiu zadaniach. Obok niego na podium stanęli Antoine Carreric z Francji oraz Grek -  Nicolas Nikolakopoulos, którzy jako jedyni zdołali przekroczyć barierę 400 punktów. Nasz reprezentant, Igor Zaritskiy, szef Warsaw Academy of Pastry Arts, uplasował się ostatecznie na 10. miejscu, czego serdecznie gratulujemy! 

 

 

 


Zwycięstwo Crusellas to sytuacja bezprecedensowa. Po raz pierwszy w historii tego konkursu, w ciągu 8. edycji, czyli 17 lat trwania WCM, hiszpański pastry chef zdobył najwyższe miejsce na podium. Przy okazji ustanowił też inny rekord - jest obecnie najmłodszym laureatem tytułu World Chocolate Masters. Wreszcie, Hiszpan został też obsypany nagrodami specjalnymi w tym: nagrodą publiczności, prasową, za najlepszą prezentację w kategorii #Wow oraz #Design.

 

 


Każda z jego prac bezsprzecznie wzbudzała zachwyt jury. Największe emocje, także wśród zwiedzających targi Salon du Chocolat, wywołała jego witryna, w której stanął ogromnej wielkości hiperrealistyczny słoń. Ważąca ponad 170 kg rzeźba miała symbolizować walkę o przetrwanie w obliczu groźnych zmian klimatycznych. 

 

Czekoladowa witryna i zeźba laureata 2. miejsca - Antoine'a Carrerica z Francji 

 

Czekoladowa witryna i rzeźba laureata 3. miejsca - Nicolasa Nikolakopoulosa z Grecji.

 

 

Czekoladowa witryna i rzeźba reprezentanta Polski - Igora Zaritskiy'ego.

 

Witryny, w których zostały umieszczone rzeźby nie tylko wzbudzały podziw, ale i… problem. Duża część uległa zniszczeniu, a niektórym nie powiodło się złożenie jej w całość, co nie pozwoliło wznieść się na podium, np. Jiro Tanaka, który w każdej innej kategorii typowany był na podium. 

 


 

Ostatnim zadaniem było przygotowanie eksponatu z czekolady, który następnie trzeba było własnoręcznie przenieść z stanowiska do przestrzeni ekpozycyjnej. 

 



Jedyna kobieta w finale, czyli Włoszka, Anna Gerasi, zdobyła nagrodę za najbardziej zrównoważone wykonanie.

 


 

Polskim jurorem ponownie został mianowany gdański pastry chef i właściciel butikowej cukierni UMAM, Krzysztof Ilnicki. Naszemu reprezentantowi supportował szef Akademii Czekolady - Kamil Szulc oraz Michał Iwaniuk (Mazovia Patissierie), który na poprzedniej edycji WCM uplasował się na 7. miejscu.

 

 

Na miejscu kibicowała, także jako juror prasowy oceniała praliny oraz witryny nasza redaktor naczelna - Natalia Aurora Ignacek.

 

 


Zobacz autorską relację naszej redaktor na YouTube >>> KLIK! 




Wyniki konkursu World Chocolate Masters 

 

 

  1.  Lluc Crusellas (Hiszpania)

  2. Antoine Carreric (Francja)

  3. Nicolas Nikolakopoulos  (Grecja)

  4. Anna Gerasi (Włochy)

  5. Christophe Rull (USA)

  6. Dongsuk Kim (Korea)

  7. Jiro Tanaka (Japan)

  8. Togo Matsuda (Belgium)

  9. Jacky Lung (China)

  10. Igor Zaritskyi (Polska)


 

Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu, wyrażamy ogrom dumy wobec występu Igora Zaritskiy'ego. I ogromnie dziękujemy za zdjęcia Edwardowi Trzeciakiewiczowi (Good Lookin Food).


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji