To była nie tylko wyrównana walka, ale przede wszystkim pokaz niezwykłych talentów i możliwości jednego niezwykłego składnika - czekolady. Pod koniec października w Paryżu odbył się finał jedynych i prestiżowych mistrzostw dedykowanych czekoladzie.
Podobne artykuły
World Chocolate Masters rusza!Mistrzowie czekolady na podium - wyniki World Chocolate Masters 2018Czekoladowa rzeźba Michała Iwaniuka - głosowanie trwa!31 października w Paryżu po kilku latach oczekiwania ogłoszono nowego zwycięzcę tytułu World Chocolate Mastera. Jest nim Lluc Crusellas z Hiszpanii, który pokonał rywali zdobywając 434 punkty w siedmiu zadaniach. Obok niego na podium stanęli Antoine Carreric z Francji oraz Grek - Nicolas Nikolakopoulos, którzy jako jedyni zdołali przekroczyć barierę 400 punktów. Nasz reprezentant, Igor Zaritskiy, szef Warsaw Academy of Pastry Arts, uplasował się ostatecznie na 10. miejscu, czego serdecznie gratulujemy!
Zwycięstwo Crusellas to sytuacja bezprecedensowa. Po raz pierwszy w historii tego konkursu, w ciągu 8. edycji, czyli 17 lat trwania WCM, hiszpański pastry chef zdobył najwyższe miejsce na podium. Przy okazji ustanowił też inny rekord - jest obecnie najmłodszym laureatem tytułu World Chocolate Masters. Wreszcie, Hiszpan został też obsypany nagrodami specjalnymi w tym: nagrodą publiczności, prasową, za najlepszą prezentację w kategorii #Wow oraz #Design.
Każda z jego prac bezsprzecznie wzbudzała zachwyt jury. Największe emocje, także wśród zwiedzających targi Salon du Chocolat, wywołała jego witryna, w której stanął ogromnej wielkości hiperrealistyczny słoń. Ważąca ponad 170 kg rzeźba miała symbolizować walkę o przetrwanie w obliczu groźnych zmian klimatycznych.
Czekoladowa witryna i zeźba laureata 2. miejsca - Antoine'a Carrerica z Francji
Czekoladowa witryna i rzeźba laureata 3. miejsca - Nicolasa Nikolakopoulosa z Grecji.
Czekoladowa witryna i rzeźba reprezentanta Polski - Igora Zaritskiy'ego.
Witryny, w których zostały umieszczone rzeźby nie tylko wzbudzały podziw, ale i… problem. Duża część uległa zniszczeniu, a niektórym nie powiodło się złożenie jej w całość, co nie pozwoliło wznieść się na podium, np. Jiro Tanaka, który w każdej innej kategorii typowany był na podium.
Ostatnim zadaniem było przygotowanie eksponatu z czekolady, który następnie trzeba było własnoręcznie przenieść z stanowiska do przestrzeni ekpozycyjnej.
Jedyna kobieta w finale, czyli Włoszka, Anna Gerasi, zdobyła nagrodę za najbardziej zrównoważone wykonanie.
Polskim jurorem ponownie został mianowany gdański pastry chef i właściciel butikowej cukierni UMAM, Krzysztof Ilnicki. Naszemu reprezentantowi supportował szef Akademii Czekolady - Kamil Szulc oraz Michał Iwaniuk (Mazovia Patissierie), który na poprzedniej edycji WCM uplasował się na 7. miejscu.
Na miejscu kibicowała, także jako juror prasowy oceniała praliny oraz witryny nasza redaktor naczelna - Natalia Aurora Ignacek.
Zobacz autorską relację naszej redaktor na YouTube >>> KLIK!
Wyniki konkursu World Chocolate Masters
-
Lluc Crusellas (Hiszpania)
-
Antoine Carreric (Francja)
-
Nicolas Nikolakopoulos (Grecja)
-
Anna Gerasi (Włochy)
-
Christophe Rull (USA)
-
Dongsuk Kim (Korea)
-
Jiro Tanaka (Japan)
-
Togo Matsuda (Belgium)
-
Jacky Lung (China)
-
Igor Zaritskyi (Polska)