Osoby aktywne fizycznie to grupa konsumentów o wysokiej świadomości żywieniowej, wybierających produkty, które nie tylko zaspokoją ich głód, ale także sprzyjają utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Jakie pieczywo zainteresuje ludzi aktywnych sportowo?
Podobne artykuły
Dlaczego warto jeść pieczywo - na co dzień jak i w świąteczny czas?Pieczywo Go SportChleb w dobrej formieWysiłek fizyczny, zwłaszcza długotrwały i intensywny, wpływa na przyspieszenie tempa przemiany materii, zwiększoną utratę wody oraz niektórych składników mineralnych, dlatego też stawia wymagania wobec stosowanej diety. Prawidłowo zbilansowana dieta jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na poprawę zdolności do wysiłku fizycznego. Racja pokarmowa osoby aktywnej fizycznie powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, węglowodanów, białka, witamin i składników mineralnych zawartych w naturalnych produktach żywieniowych.
Jakie pieczywo dla osób aktywnych fizycznie?
Osoby aktywne fizycznie dbają o swoje ciało nie tylko poprzez wykonywanie ćwiczeń fizycznych, ale także stosując zbilansowaną dietę. Zwracają uwagę, aby produkty, które wybierają podczas zakupów, miały działanie prozdrowotne i odżywcze, wzbogacały ich dietę w węglowodany, pełnowartościowe białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne i błonnik. W związku z tym asortyment pieczywa dla osób aktywnych fizycznie powinien być jak najbardziej urozmaicony.
Przygotowując ofertę skierowaną do osób aktywnych, należy zastanowić się nad produkcją pieczywa z pełnego ziarna, żytniego razowego, pieczywa typu graham, z dodatkiem mąki owsianej, chleba z dodatkiem suszonych owoców (rodzynek, śliwek, żurawiny) i warzyw (pomidorów, szpinaku, cebuli, czosnku). Produkty te będą atrakcyjne dla tej grupy konsumentów – przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Błonnik pokarmowy pobudza perystaltykę jelit i korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową i lipidową. Witaminy biorą udział w reakcjach enzymatycznych związanych z produkcją energii i metabolizmem białek, a także przyspieszają procesy regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym, natomiast przeciwutleniacze (wit. C, E, ß-karoten) osłabiają działanie powstających w nadmiarze podczas wysiłku fizycznego wolnych rodników. Ponadto sportowcy chętnie wybiorą wymienione rodzaje pieczywa ze względu na zawartość składników mineralnych, które tracone są wraz z potem podczas aktywności ruchowej.
W celu uzupełnienia diety w zdrowe tłuszcze, które są szczególnie ważne w diecie osób uprawiających aktywność siłową lub wytrzymałościową, poszukiwane będą bułki i pieczywo z dodatkiem nasion roślin oleistych, np. pestek dyni, słonecznika czy siemienia lnianego, a także orzechów i zarodków. Tłuszcze te dostarczają energii, są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pieczywo uzupełniające dietę w białko
Ważnym składnikiem zbilansowanej diety osób uprawiających sporty jest białko. Białko stanowi główny element służący do budowy tkanki mięśniowej. Połączenie białek i węglowodanów wzmaga efekt regeneracji źródeł energii po intensywnym treningu, dlatego też osoby aktywne fizycznie chętnie sięgną po pieczywo wzbogacone w ten cenny składnik.
Pieczywo o podwyższonej zawartości białka można uzyskać poprzez dodatek do mąki przeznaczonej do wypieku mąki z ziaren amarantusa, owsa, gryki, komosy ryżowej, mąki z nasion roślin strączkowych oraz otrębów i zarodków. W licznych badaniach prowadzonych w ośrodkach krajowych i zagranicznych wykazano, że efektywną metodą podwyższenia wartości odżywczej z jednoczesną poprawą walorów zapachowych i smakowych jest dodatek amarantusa (szarłatu). Piekarze mogą stosować amarantus pod postacią mąki, całych nasion, nasion ekspandowanych, kaszki, płatków, otrębów oraz produktów ekstrudowanych. Specjaliści w zakresie żywienia zalecają włączenie amarantusa do diety sportowców ze względu na zawartość białka o wysokiej wartości odżywczej, bogatego w aminokwasy, szczególnie w lizynę. Przyswajalność białek amarantusa jest wysoka (75%) i znacznie przewyższa przyswajalność białek innych zbóż, m.in. pszenicy (56%). Amarantus jest także dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, skwalenu, składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, wapnia) i innych substancji biologicznie czynnych. Sportowcy z ochotą zamienią swoje codzienne pieczywo na pieczywo żytnie czy mieszane z dodatkiem amarantusa. W celu podwyższenia wartości biologicznej białka oraz zwiększenia jego przyswajalności należy tak łączyć produkty, aby aminokwasy mogły się uzupełniać. Chcąc uzyskać powyższy efekt podczas produkcji pieczywa, można zastosować dodatek mąki sojowej, koncentratów lub izolatów białek owsa, mleka oraz jego przetworów. Chleb z dodatkiem maślanki wzbogaci dietę sportowca w białko, wapń oraz witaminy z grupy B, cenne składniki niezbędne do prawidłowej pracy mięśni i wytwarzania energii.
Ważne węglowodany
W racjonalnej diecie tej grupy osób głównym źródłem energii dla pracujących mięśni powinny być węglowodany, które organizm może wykorzystywać zarówno w wysiłku tlenowym, jak i beztlenowym. Węglowodany zapobiegają spalaniu białka na potrzeby energetyczne oraz ułatwiają wychwyt kreatyny przez tkankę mięśniową. Dieta bogata w węglowodany zwiększa zapasy glikogenu w mięśniach, dzięki czemu poprawia się wydolność organizmu, a wykonywany wysiłek może być dłuższy i intensywniejszy.
Głównym źródłem węglowodanów w diecie są produkty zbożowe (m.in. pieczywo), owoce, warzywa, ziemniaki i nasiona roślin strączkowych. Szczególnie polecane ze względu na walory żywieniowe są produkty zbożowe z pełnego ziarna, ponieważ zawierają różne frakcje błonnika pokarmowego, białko roślinne, charakteryzują się obniżonym indeksem glikemicznym (IG), a w porównaniu z pieczywem jasnym czy drobnymi kaszami zawierają więcej witamin (zwłaszcza B1 i PP) oraz składników mineralnych (szczególnie cynku, potasu i magnezu). Zaleca się, aby w ciągu dnia spożywać 5-6 porcji produktów zbożowych. W tej grupie produktów ważne miejsce zarezerwowane jest dla pieczywa. Jedna porcja to np. 40 g pieczywa razowego.
Chleb bez polepszaczy |
Produkty piekarnicze wchodzące w skład posiłków osób aktywnych fizycznie powinny mieć niski indeks glikemiczny, dzięki czemu glukoza będzie dopływała do krwiobiegu powoli, co z kolei zapewni stopniowe i długotrwałe uwalnianie energii dla pracujących mięśni. Aby uzyskać pieczywo o niskim indeksie glikemicznym, należy je wypiekać z mąki pełnoziarnistej lub razowej, ponadto poleca się dodatek komosy ryżowej, nasion lnu, sezamu, słonecznika, błonnika, mąki sojowej, gryki lub owsa. W przykładowym pieczywie o niskim indeksie glikemicznym (IG około 33) nasiona stanowią 26% masy pieczywa.
W celu uzyskania produktu atrakcyjnego dla konsumenta aktywnego fizycznie sugeruje się zwiększenie udziału mąki żytniej oraz mąki żytniej razowej w produkcji pieczywa. Pieczywo z takiej mąki jest uważane za produkt prozdrowotny, szczególnie polecany m.in. ze względu na zawartość węglowodanów złożonych oraz obniżony indeks glikemiczny, w porównaniu do pieczywa z jasnej mąki, które cechuje się znacznie wyższym indeksem glikemicznym.
Mądry wybór
Pieczywo jest podstawą codziennej diety, dlatego wzbogacenie asortymentu o pieczywo o podwyższonej wartości odżywczej uatrakcyjni i ułatwi klientom wybór produktu wspomagającego aktywny i prozdrowotny styl życia.
Agnieszka Surwiłło, specjalista ds. żywienia