Renata Martyna, Monika Robakowska, Damian Wiśniewski i Łukasz Wylenżek – oto skład Sweet Team Poland. Zespół polskich młodych cukierników ma w planach zrobić coś wyjątkowego, a tym samym podgryź światową czołówkę sugarcrafterów. Kiedy? Podczas listopadowego Cake International Birmingham 2016!
Podobne artykuły
Szczęśliwa 18-tka. Kto powalczy o Mistrzostwo Polski w Dekorowaniu Tortów?Czterech słodkich śmiałków - poznaj członków polskiej reprezentacji na Cake International w BirminghamMistrzynie ŚwiataFestiwal w Birmingham to miejsce prestiżowego konkursu, w którym o palmę pierwszeństwa walczą sugarcrafterzy i dekoratorzy tortów z całego świata. W tym roku, 4-6 listopada, po raz pierwszy wezmą w niej udział połączone siły polskich cukierników.
Na pomysł stworzenia Sweet Team Poland, który ma zawojować festiwal w Birmingham, wpadła Renata Martyna – srebrna medalistka konkursu Tortów Okolicznościowych Expo Sweet 2016 oraz Cake International London 2016. – To był impuls i szybka decyzja, żeby stworzyć polską ekipę reprezentującą nasz kraj na tak ogromnym festiwalu tortów, gdzie spotykają się sławy cukiernictwa i sugarcraftingu z całego świata – komentowała na gorąco Renata Martyna. Mimo gorącej decyzji wybór ekipy był przemyślany pod każdym kątem. Sweet Team Poland tworzą cukiernicy z kilku miast Polski, którzy specjalizują się w różnych technikach cukierniczych: Damian Wiśniewski z Sosnowca (Creative Pastry Chef), Monika Robakowska z Rumii (Deker Patissier & Chocolatier) oraz Łukasz Wylenżek z Radzionkowa (Bakels). Całym projektem kieruje Renata Martyna z Żor, na co dzień szefowa pracowni cukierniczej Firmy Rodzinnej Emilia Kristof.
Przed nimi nie lada wyzwanie nie tylko dlatego, że muszą w czwórkę stworzyć jeden niepowtarzalny tort i dostarczyć go na miejsce dokładnie 4 listopada 2016 r., ale również z racji logistyki – wszak każde z nich jest z innego miasta! Ambitni dekoratorzy wystartują w kategorii G – Cake Collaborations, a w Birmingham zaprezentują pracę o wymiarach 189 x 762 cm. Temat pracy jest dowolny, ale nie może być ujawniony. Każdy z członków teamu ma do przygotowania konkretną część, podstawa tortu będzie powstawać w Firmie Rodzinnej Emilii Kristof, która jest bazą przedsięwzięcia.
Warto dodać, że po zakończeniu konkursu praca polskich dekoratorów zostanie przekazana na cele charytatywne dla osób chorych i tych najbardziej potrzebujących.
Gratulujemy pomysłu! Nasza redakcja na bieżąco będzie informować o postępach w przygotowaniach.
I TY MOŻESZ WSPOMÓC SWEET TEAM POLAND Produkujesz wyroby dla cukierników, zaopatrujesz dekoratorów cukierniczych? Wspomóż drużynę ambitnych cukierników, zostań mecenasem polskiej sztuki dekoracyjnej, a przy okazji zyskaj niepowtarzalną i atrakcyjną formę promocji! W zamian za wsparcie finansowe (lub dostarczenie surowców) Sweet Team Poland zadba o promocję Twojej marki w Birmingham (logo na koszulkach teamu), a także w prasie branżowej. Kontakt: Renata Martyna, tel. 783 489 631. |