...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Fuzje w duetach i solo | 25-26 marca 2017 r. | Scena główna SweetTARGi

Nowy projekt łączy nie tylko smaki, formy, ale też ludzi – mistrzów w swoim fachu, a przede wszystkim pasjonatów cukiernictwa, lodziarstwa i piekar­stwa! Na oczach zwiedzających nasi goście będą łamać kanony, tworzyć nie­typowe zestawienia smakowe czy hybrydowe formy. Będzie niecodziennie, innowacyjnie i smacznie!

SOBOTA, 25 MARCA (w tym dniu będzie: Dekorowanie wielkanocnego jaja... i Całkiem inny burger)
NIEDZIELA, 26 MARCA (w tym dniu będzie reszta pokazów)

Dekorowanie wielkanocnego jaja, czyli masa cukrowa i czekolada w służbie pisanki
Kinga Jakimowicz, Paweł Górny
Jajo czekoladowe jest smaczne. Ale o to, by było też pięk­ne, zatroszczą się specjaliści od dekorowania. Czekolada pla­styczna i masa cukrowa połączą się w służbie pisanki, która przykuje oko każdego zwiedzającego. Tuż przed Wielkanocą taka lekcja może okazać się wręcz niezbędna!


Nowoczesny deser lodowy
Tomasz Szypuła, Łukasz Parzymski
Koniec marca to początek sezonu lodowego w branży! Właśnie wtedy warto zapoznać się z nowymi trendami i podpatrzyć, jak ciekawie serwować lody. A jeśli już tradycyjnie, w wafelku to może nadać im zupełnie inny kształt? Jakie dodatki będą mile widziane w tym roku? Na które połączenia smakowe warto postawić? Mistrzowie i pasjonaci lodów sprawią, że uczucia do lodów będą w tym roku naprawdę gorące.


Małe dzieła sztuki – pralinki krok po kroku
Paweł Górny
Mistrz czekolady pokaże, jak tworzyć wyborne praliny w for­mach. Opowie o etapach produkcji, a także ich dekorowaniu. Małe dzieła sztuki będą malowane barwnikami na bazie masła kakaowego w stylu modern. Pokaże również praliny krojone, które udekoruje tak, by przyciągały wzrok nawet najbardziej oddalonych od nich odwiedzających. Innymi słowy, wybuchną kolorem! W końcu to wiosna!


Legalne słodycze, czyli słodkości bez cukru
Dominika Muchalska
W dobie mody na bycie fit, a także większej świadomości na temat funkcjonalności żywienia warto mieć wiedzę, jak i z czego tworzyć słodkości bez użycia... cukru! Ale także na­biału, a nawet tłuszczu. Czym zastąpić te podstawowe surow­ce, o tym opowie i pokaże właścicielka pierwszej na Śląsku cukierni serwującej alternatywne słodkości.


Całkiem inny burger
Maria Łapa
Czy burger może być serwowany na słodko? Czy musi zawie­rać mięso? I czy w ogóle musi być w bułce? Na te pytania spróbuje odpowiedzieć pani cukiernik, która specjalizuje się między innymi w wypiekaniu smakowitych bułeczek do ulu­bionego dania wszystkich konsumentów.


Pokaz kuchni molekularnej
Krzysztof Polok, Wojciech Makselon
Pokaz Colorfood to połączenie nowoczesnych technik kulinar­nych, które można wykorzystać w cukierniach do prezentacji nowych stylów. Praca z ciekłym azotem czy suchym lodem jest coraz bardziej powszechna, np. przy tworzeniu lodów i sorbetów z naturalnych składników oraz w celu uzyskania nowych, ciekaw­szych smaków. W czasie pokazu będzie można obejrzeć: lody waniliowe z wanilią z Madagaskaru przygotowywane na ciekłym azocie i podawane z piaskiem z oliwy z pestek dyni; sferyczny kawior, którego można użyć jako dodatek do deserów; szokowe mrożenie owoców w ciekłym azocie i ich rozbijanie, a następnie wykorzystanie do przygotowania sorbetów na suchym lodzie.

SweetTARGi, scena główna
25 marca 2017 r., godz. 14.00-15.15
26 marca 2017 r. godz. 13.15-16.00

 


 

 

Kinga Jakimowicz – absolwentka Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastro­nomii w Poznaniu oraz Wyższej Szko­ły Zarządzania i Bankowości, która obecnie jest największą promotorką sugarcraftingu w Polsce. Dekoratorka niezwykłych tortów, właścicielka Pra­cowni Tortów Artystycznych „Torcik” w Zielonej Górze, pod której szyldem prowadzi szkolenia i warsztaty. Redak­tor naczelna jedynego polskiego pisma dla sugarcrafterów „Mistrz Dekoracji” oraz współorganizatorka Cake Festival Poland w Katowicach. Laure­atka i jurorka wielu konkursów zagranicznych.

 

 


Paweł Górny – 24-letni cukier­nik i chocolatier, współwłaściciel firmy 100% CZEKOLADY. Spe­cjalista tworzący doskonałe pra­liny i trufle, który swoją bogatą wiedzę wykorzystuje przy opra­cowywaniu nowych kompozycji smakowych. Wolny czas poświę­ca na budowanie eksponatów i rzeźb z czekolady. Dzięki świet­nej znajomości podstawowych i nowych technik nadaje im nie­powtarzalny charakter. Zdobywca 2. miejsca w Mistrzostwach Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet 2016.

 


Tomasz Szypuła – właściciel lodziarni Pod Orzechem w Ba­borowie. Technolog i pasjo­nat lodziarstwa, autor bloga „Lodowe inspiracje” w portalu iLody.pl. Od 2015 r., jako mene­dżer słodkiej gastronomii w fir­mie Polmarkus, rozwija nowe koncepcje lodziarni i produk­cję u klienta. Z lodami związa­ny jest od zawsze – jego tata Stanisław Szypuła od 1974 r. prowadzi rzemieślniczą lodziarnię Miś w Baborowie i Raciborzu. Najbardziej lubi komponować innowacyjne smaki lodów.

 


Łukasz Parzymski – cukier­nik z 20-letnim doświadczeniem w branży lodziarskiej i cukier­niczej. Pracował w najlepszych cukierniach w Polsce. Doradca technologiczny w firmie Master Martini Polska Sp. z o.o. oraz wykładowca w Centrum Kreacji Master Martini. Specjalizuje się w pracy z czekoladą oraz cu­kiernictwie modernistycznym.


 

Maria Łapa – szefowa hotelowej cukierni. Pomysłowa, zdolna, mło­da i piękna kobieta cukiernik, któ­ra jest na początku swojej karie­ry zawodowej. Od najmłodszych lat pasjonowała się pieczeniem słodkości. Dzięki dużej wyobraź­ni, umiejętności modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności oraz autorskim po­mysłom zdobywa coraz liczniejsze grono wielbicieli. Jej głównym zainteresowaniem jest tworzenie bardzo oryginalnych tortów i monodeserów.

 

 

Krzysztof Polok – kucharz i cukiernik rodem ze Śląska, zafascynowany kuchnią mo­lekularną. Interesują go kom­binacje kształtu, smaku i ko­loru, którymi może zaskoczyć klientów. Od 2008 r. prowa­dzi własne pokazy kuchni mo­lekularnej nie tylko w Polsce, ale też w Europie Zachodniej (na swoim koncie ma eventy we Francji, Niemczech czy Austrii). Szkolił się pod czujnym okiem takich mistrzów, jak: Kurt Scheller, Łukasz Konik i Jean Bos. W 2014 r. założył firmę Colorfood, która jest połącze­niem jego pasji do gotowania z chęcią tworzenia na talerzu oryginalnych form i kompozycji kolorystycznych.

 

 

Wojciech Makselon – rodo­wity Ślązak, od dziecka zwią­zany ze śląskimi tradycjami i kuchnią. Od najmłodszych lat wiedział, że chce zostać ku­charzem. Po ukończeniu techni­kum gastronomicznego pogłę­biał wiedzę u boku mistrzów, m.in. Kurta Schellera, Pascala Brodnickiego i Piotra Papieża. Zdobytą wiedzę wykorzystywał, gotując dla znanych osobistości ze świata polityki czy showbiznesu. Obecnie, podróżując po kraju, zdradza tajniki kuchni molekularnej.

 

Dominika Muchalska – rocz­nik 90. Właścicielka świeżo upieczonej (2016 r.) cukierni Legalne Słodycze w Zabrzu, pierwszej cukierni na Śląsku oferującej słodkości bez nabia­łu i cukru. Z miłości do słod­kości porzuciła paragrafy i ko­deksy. Poza rewolucją w życiu przeprowadza rewolucję w świadomości amatorów słodyczy, organizując warsztaty z tworzenia alternatywnych słodkości. Zakochana w mleku kokosowym, czekoladzie i… butach! n



Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji