Trwają zapisy na konkurs dekoracji cukierniczych podczas Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych. Do 2 sierpnia 2017 można zgłaszać swój udział w konkursie 3. edycji Festiwalu, który w tym roku odbędzie się 23 i 24 września w Warszawie, w przestrzeni kreatywnej „Babka do wynajęcia”.
Podobne artykuły
Jowita Woszczyńska przygotowana na Cake Designers World ChampionshipCukierniku, dekoratorze! Pokaż swoje prace na Expo Sweet 2019Cake Festival Poland 2017 zachwycił jeszcze mocniejSiedemdziesięciu finalistów wyłonionych w eliminacjach przygotuje prace w czterech kategoriach: tort weselny, tort w stylu dowolnym, kwiaty cukrowe i małe formy. Prace będą oceniane m.in. od kątem dopasowania do tematu zadanego przez organizatorów. Aby warunki konkurencji jak najbardziej przypominały rzeczywiste sytuacje z codziennej pracy dekoratora wyrobów cukierniczych, torty wesele powstaną dla wymyślonej na potrzeby konkursu młodej pary, która mogłaby istnieć naprawdę. Tematem przewodnim konkursu jest czas.
Tytuły prac w poszczególnych konkurencjach:
- I. Tort weselny – „Anna i Emmanuel”
Panna Młoda to Anna z Warszawy. Jest elegancką kobietą, nosi krótko przystrzyżone blond włosy i geometryczną biżuterię. Zawodowo zajmuje się architekturą wnętrz, chętnie śledzi bieżące trendy, w swoich projektach lubi wykorzystywać zaskakujące połączenia. Tydzień po ślubie kończy 40 lat, więc dla niej uroczystość będzie "podwójna".
Pan Młody ma na imię Emmanuel, pochodzi z Krakowa. Jest historykiem sztuki. Właśnie skończył studia magisterskie i od października rozpoczyna studia doktoranckie na jednej z warszawskich szkół wyższych. Nie wyróżnia się wyglądem i jest, w porównaniu do przyszłej żony, dość małomówny.
Drogi Anny i Emmanuela krzyżowały się kilkukrotnie, pierwszy raz spotkali się 11 lat temu.
Wesele odbędzie się w restauracji na dachu wieżowca, z której tarasu rozciąga się widok na Wisłę. Ona będzie w gładkiej białej sukni podkreślającej kobiece kształty, bez zbędnych ozdób. Dekoracja sali ma być delikatna i elegancka, subtelnie podkreślać charakter imprezy. Na stołach znajdą się kompozycje z roślin w odcieniach bieli i zieleni, prawdopodobnie między innymi sukulenty, ale nie jest to jeszcze do końca ustalone z florystą. - II. Tort w stylu dowolnym (o dowolnym kształcie i na dowolną okazję) – „tik-tak-tik-tak".
- III. Kwiaty cukrowe – „chwila".
- IV. Małe formy (ciasteczka, pierniczki, babeczki) – „czasoprzestrzeń".
W sobotę, 23 września, jury złożone z nauczycieli Akademii tortownia.pl i zaproszonych gości oceni prace finałowe i wyłoni laureatów w każdej konkurencji. W tym czasie Finaliści konkursu będą uczestniczyć w inspirującej konferencji zatytułowanej „Ja i moja słodka marka”.
W niedzielę wystawa tortów zostanie otwarta dla szerokiej publiczności oraz uzupełniona stoiskami najlepszych rzemieślniczych cukierni i pracowni cukierniczych. Powstanie więc, tak ważna, równowaga miedzy smakiem i dekoracją wypieków artystycznych. Ponadto, w strefie wiedzy zwiedzający będą mogli kupić książki o dekoracjach, otrzymać autograf Igi Sarzyńskiej, autorki bestsellera „Moje cztery pory roku” i wezmą udział w bezpłatnych warsztatach edukacyjnych dla dzieci i dorosłych.
– Zależy nam, żeby zachęcać konsumentów do świadomego wybierania wyrobów cukierniczych. Chcemy pokazać, że cukiernictwo i dekoracje cukiernicze mogą być postrzegane jako rodzaj sztuki użytkowej. Stąd wybór modnego miejsca i szeroka promocja wydarzenia w ogólnodostępnych mediach, wśród potencjalnych klientów – mówi Agnieszka Klimczak, organizatorka konkursu i wystawy.
Trzecia edycja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych odbędzie się w świetnie skomunikowanej z Warszawą jasnej przestrzeni „Babka do wynajęcia”, a wstęp na imprezę będzie bezpłatny. Udział w konkursie i wystawie to wspaniała okazja do promowania swoich wypieków artystycznych.
Więcej informacji i zapisy na konkurs: www.tortownia.pl/ofta