CFP ponownie przyciągnął do Katowic tłumy dekoratorów, cukierników i media ogólnopolskie. Uwagę elektryzowała barwna wystawa. Prawie 300 prac z masy cukrowej i czekolady plastycznej budziło zachwyt i emocje, a dla bacznego obserwatora były źródłem inspiracji. Nie mniej inspiracji można było znaleźć na stoiskach wystawców.
Podobne artykuły
Jowita Woszczyńska przygotowana na Cake Designers World ChampionshipCukierniku, dekoratorze! Pokaż swoje prace na Expo Sweet 2019I Ty możesz zostać Mistrzem!To był intensywny weekend ze sztuką dekoratorską w roli głównej i wielkimi emocjami. Dla uczestników konkursu zaczął się już w piątek, 13 października, od oddania prac. Od piątku pracowała też ekipa telewizyjna Food Network, która kręciła reportaż o trzech uczestnikach konkursu oraz o samym wydarzeniu. Stoły zapełniały się misternie zdobionymi ciasteczkami, babeczkami i kwiatami. Obok fantastycznych figurek, które wywoływały uśmiech, zachwyt lub dreszcz emocji, pyszniły się torty weselne i okolicznościowe. Warto zaznaczyć, że w tym roku wzrosła liczba kategorii konkursowych: wydzielono te dotyczące figurek małych i dużych oraz kwiatów botanicznych i fantazyjnych. Dla dzieci i młodzieży wprowadzono nowy temat – ulubiona książka lub film.
W piątek do akcji wkroczyły też jurorki konkursu: Katarzyna Osiecka (przewodnicząca komisji), Sylwia Baumgart, Gabriela Rüscher (ze słynną latareczką prześwietlającą dekoracje), Jarka Sipkova, gość specjalny Silvia Mancini oraz Malwina Franczak (laureatka the Best of Cake Festival Poland 2016). Do godzin wieczornych analizowały i oceniały dzieła sztuki cukierniczej.
Pierwsze oceny (złota, srebra i brązy w poszczególnych kategoriach) poznaliśmy w sobotę, a ogłoszenie zwycięzców w 10 kategoriach nastąpiło w niedzielę po godz. 15.00. Jury przyznało, że uczestnicy wysoko zawiesili poprzeczkę, a szczególnie silna stawka pojawiła się w „ciasteczkach” i „figurkach (małych/dużych)”. Dlatego nie dziwi fakt, że w tym roku tytuł the Best of Cake Festival Poland 2017 trafił do Agnieszki Paczóskiej, właścicielki warszawskiej pracowni Planeta Tortów, która wykonała małą, ale dopracowaną pod każdym względem figurkę zabawnej czarownicy sprzątającej kuchnię.
Laureaci konkursu --> CZYTAJ TUTAJ
Sztuka, pasja i biznes
Cake Festival Poland to więcej niż wystawa tortów, to przede wszystkim wydarzenie dla ludzi, których łączy pasja do sztuki dekorowania. Na każdym kroku – na scenie głównej, w specjalnej Strefie Dekoracji, na stoiskach wystawców, na stoisku redakcji „Mistrza Branży” i „Mistrza Dekoracji” – można było spotkać najlepszych polskich i zagranicznych dekoratorów. Byli wśród nich: Anna Daraż, Damian Wiśniewski, Małgorzata Weber oraz liczne grono autorek „Mistrza Dekoracji”, m.in.: Beata Prusak, Magda Lo Bianco, Magdalena Komorowska, Monika Siewert, Bożena Borowiec, Monika Robakowska. Otoczeni wianuszkiem zainteresowanych dzielili się wiedzą, prezentując techniki dekorowania, surowce czy akcesoria.
Swój kącik dekoratorski miały też dzieci, które pod okiem Anny Badowskiej i Moniki Robakowskiej zdobywały pierwsze szlify. Wśród zwiedzających, w dużej mierze pań, dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty „Kobiety kontra Kobietki”. Podczas zajęć przez Alinę Śmiłowską dekoratorki wspólnie z córkami pracowały nad tworzeniem efektywnego teamu w życiu i biznesie, a na koniec miały za zadanie przygotować tort „zbudowany” ze słodyczy Goplana i Solidarność.
Nie byłoby festiwalu bez wystawców, którzy prześcigali się promocjami i bogatą ofertą produktową. Nie mogło zabraknąć takich firm, jak PAN Centrum Słodkiej Dekoracji, Sempre, Food Colours, Fabryka Cukiernika, Torcik, Dekor Pol, Ambasador, Papil Art oraz Master Martini. Wydarzenie przyciągnęło również uwagę zagranicznych producentów dla branży dekoratorów, jak Saracino, Cerart, Shantys i Renshaw, który wystawił się ze słynną Akademią. Po raz pierwszy swoją obecność zaakcentowali polscy dystrybutorzy i producenci z branży cukierniczej: Cake Art, Daisy Decor, La Torta, Pejot, Sweet Decor, Magorex, Aleksander Print, Mankiewicz czy producent ubrań – firma Cheman. To dzięki ich obecności wydarzenie zostało zorganizowane na tak dużą skalę i z takim rozmachem.
Swoje stoisko miał również partner Cake Festival Poland – SweetTARGi. Czas wśród tortów artystycznych smacznie mijał przy kawie z Bike Cafe, domowych wypiekach z Cremino Bakery, mistrzowskich lodach z Lodziarni pod Orzechem oraz przekąskach oferowanych przez Piekarnię Emilia Kristof.
Festiwal stworzony z myślą o ludziach
Festiwal dla dekoratorów w Katowicach wciąż budzi emocje. Jak napisała jedna z uczestniczek, „CFP zachwycił mocniej, bardziej i intensywniej. Z pewnością w przyszłym roku zaskoczy nas wieloma wspaniałymi atrakcjami. Festiwal stworzony z myślą o ludziach po raz kolejny pokazał, że niemożliwe nie istnieje”. To najlepszy dowód, że najsłodsze wydarzenie w Polsce trafiło na dobry grunt i będzie się dalej rozwijało dla branży dekoratorów cukierniczych.
Szanowni Państwo! |
CAKE FESTIVAL POLAND 2017 w obietywie Zuzanny Bernackiej-Jaroszewicz, Rafała Hermana, Mariusza Dzierżęgi
WYSTAWCY CFP 2017
FESTIWAL Z KLIMATEM